joi, mai 30, 2024

ACTUALITATE | De luni, 4 iulie începe depistarea activă a tuberculozei în județul Buzău – Screening TB

Custom ad 1

Proiectul national vizeză 16 comune unde caravana mobilă va asigura servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea tuberculozei

Glodeanu Siliștea, Smeeni, Merei, Berca, Scorțoasa, Pârscov, Brăiești, Vintilă Vodă, Grebănu, Râmnicelu, Puiești, Balta Albă, Ziduri, Cochirleanca, Vadu Pașii, Săgeata sunt comunele buzoiene unde va merge caravana de depistare activă a tuberculozei începând de luni, 04 iulie 2022. Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București oferă servicii medicale gratuite buzoienilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

De luni,  4 iulie începe  depistarea activă a tuberculozei în județul Buzău – Screening TB
De luni, 4 iulie începe depistarea activă a tuberculozei în județul Buzău – Screening TB

Conform datelor statistice incidența tuberculozei în județul Buzău este de 35,2 cazuri la suta de mii de locuitori. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament.

Caravana Screening TB va străbate comunele anunțate vreme de o luna și jumătate și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program:

Glodeanu Siliștea: 04.07.2022
Smeeni: 05-06.07.2022
Merei: 07-11.07.2022
Berca: 12-13.07.2022
Scorțoasa: 14-15.07.2022
Pârscov: 18-20.07.2022
Brăiești: 21.07.2022
Vintilă Vodă: 22-25.07.2022
Grebănu: 26-27.07.2022
Râmnicelu: 28.07.2022
Puiești: 29.07-01.08.2022
Balta Albă: 02.08.2022
Ziduri: 03.08.2022
Cochirleanca: 04-05.08.2022
Vadu Pașii: 08-10.08.2022
Săgeata: 11-12.08.2022

De luni,  4 iulie începe  depistarea activă a tuberculozei în județul Buzău – Screening TB
De luni, 4 iulie începe depistarea activă a tuberculozei în județul Buzău – Screening TB

Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

De la demararea activității de screening al tuberculozei jumătate din județele României au intrat în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei. Județul Buzău se va număra, de luni, printre acestea iar Prefectura Județului Buzău, prin vocea prefectului Daniel-Marian Țiclea, sprijină acest demers medical.

Am trăit alături de medici perioada pandemiei și împreună cu toate cadrele medicale am reușit să scoatem corabia la mal. Am văzut, atunci, oameni care și-au împins limitele, profesioniști care nu au avut liniște, care au luptat cu virusul, care au scos oameni din ghearele morții. Mi-am propus de atunci să pun umărul și să sprijin tot ce înseamnă sistemul medical. Cu toții avem datoria să facem mai mult în zona prevenției iar proiectul desfășurat la Buzău de specialiștii Institului de Pneumoftiziologie Marius Nasta poate face mult bine. În urmă cu 100 de ani, TBC-ul nu se trata, însă acum, există șansa tratării acestei boli, dacă diagnosticul este stabillit la timp.

De aceea, le recomand buzoienilor din localitățile în care va ajunge caravana de depistare a tuberculozei, să fie deschiși, să accepte discuția cu medicii și tratamentul, dacă e cazul. Doar așa vor putea învinge boala! Doar așa vor putea avea o viață normală și îi vor putea proteja pe cei dragi!

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Accesul la servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea tuberculozei direct în comunitate prin proiectul: “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” reprezintă o oportunitate extraordinară pentru cetățenii din zonele rurale ale județului Buzău. Îndemnăm populația să acceseze această oportunitate și să participe la screening atunci când caravana TB va ajunge în localitățile lor. Direcția de Sănătate Publică Buzău prin personalul propriu și prin rețeaua de asistență medicală comunitară sprijină activ implementarea acestui proiect. Solicităm încă o dată autorităților publice locale și personalului medical din cadrul cabinetelor de medicină de familie să se alăture acestui demers important pentru sănătatea publică” – declară Ungureanu Cristina, Director executiv DSP Buzău.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 16 de comune buzoiene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienților cu alte suferințe în afara infecției SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea stării de urgență, prezența caravanei în aceste comune Screening TB este un sprijin real de care au nevoie în special aceste comunități rurale.

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Buzău, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Buzău activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect.

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

Proiectul este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu: Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), Asociația SamuSocial din România, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), Fundația Romanian Angel Appeal- Apelul Îngerului Român (RAA)

Acest proiect este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei.

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București  este cea mai prestigioasă instituție medicală din România, cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare și în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei.

Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS are experiență în peste 100 de proiecte și programe dintre care unele dedicate domeniului instruirii personalului socio-medical cu finanțare internă și internațională.

Federația Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor afectate HIV/SIDA – UNOPA are o experiență de peste 17 ani în implementarea de proiecte adresate populației vulnerabile, pacienți cu HIV/SIDA și tuberculoză.

Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR – are experiență îndelungată în furnizarea de servicii de sprijin socio-medical pentru pacienții cu tuberculoză.

Persoană de contact: Paula Rusu, coordonator comunicare Screening TB
Mobil: 0740107123

Sursă: Instituția Prefectului – Județul Buzău, Screening TB România

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole