Gheorghe Gheorghiu-Dej s-ar răsuci în mormânt dacă ar vedea cum tinerii ofiţeri ai fostului 2 şi un sfert, în prezent cadre ale Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Buzău, încearcă (în România anului 2022) să convingă alţi oameni să lucreze cu una dintre structurile a ceea ce a fost, înainte de `89, Securitatea. Cât de uşor se deconspiră, cât de mult vor să impresioneze domnişoarele prin poziţia pe care o ocupă, cum încearcă să-şi acopere urmele când eşuează sau cum încearcă să le convingă să-şi „vândă” colegii de breaslă, aflaţi în rândurile următoare, dintr-un caz trăit chiar de autor.

Faptic, duminică, 26 iunie 2022, în jurul orelor 10 – 11 dimineaţa, în timp ce mă aflam în Grecia, primesc un apel din partea unei colege, jurnalist în cadrul unei televiziuni naţionale, de la care aflu că un ofiţer operativ din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Buzău i-a cerut „informaţii compromiţătoare” privitoare la activitatea mea. Ulterior, aflu că în schimbul informaţiilor, aceasta ar fi urmat să fie remunerată prin CIS (cheltuieli informative speciale – modalitatea prin care ofiţerii operativi ai unui serviciu de informaţii din România decontează ORICE cheltuială, fie o cină, un sticlă de băutură fină, un ceas, o noapte de cazare, o vacanţă sau orice nevoie materială pe care ar fi avut-o informatorul pentru ca ulterior să furnizeze informaţiile sau să înlesnească plasarea de tehnică operativă de care serviciul ar avea nevoie în vederea îndeplinirii atribuţiilor de muncă). Aflu că propunerea a avut loc în urmă cu aproximativ patru luni de zile, undeva la sfârşitul lunii martie, început de aprilie.

Cum poţi ajunge filat după un meci disputat la 3.000 de km de tine?

Din alte surse, aflu că „mi se trage de la Jandarmerie”, informaţie pe care mi-o confirmă neoficial surse multiple, cu legături instituţionale între ele. Încerc să îmi dau seama ce moment ar coincide cu plecarea unei solicitări din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Buzău către SIPI Buzău în acest sens. Realizez că fix în perioada respectivă s-a disputat meciul dintre FC Buzău şi Concordia Chiajna, partidă de fotbal la pauza căreia o parte din membrii galeriei din Crâng au avut o serie de neînţelegeri cu jandarmii buzoieni, evenimente care au născut articole „în cascadă” semnate de subsemnatul pe Buzăul Sportiv, publicaţie dedicată sportului buzoian, care a culminat cu editorialul „Copile, pune mâna pe carte, ca să nu ajungi jandarm!”, cireaşa de pe tort a textelor în care am relatat despre modalitatea în care Jandarmeria Buzău interacţionează cu galeria buzoiană, postare care a stârnit numeroase reacţii publicului larg. Materialele au fost publicate în a doua şi a treia săptămână a lunii martie, perioadă în care mă aflam în concediu în Spania, eu nefiind fizic prezent la meci, în speţă, asistent la evenimentele petrecute între jandarmi şi suporteri.

Pe tot parcursul zilei de duminică, 26 iunie, în timp ce mă întorceam spre România, am încercat să găsesc justificarea multiplă, un alt motiv serios, altul decât conversaţia primită în zori, pentru care aş fi sunat ofiţerul de presă al IJJ Buzău sau conducătorul unităţii să verific informaţia. Ajuns acasă, mai precis la birou, spre înserat, aveam suficiente motive ca să formez numerele celor doi, dar nu şi numele ofiţerului SIPI. Ambii m-au asigurat verbal că nici instituţional, nici în numele conducătorului de unitate, nu a fost trimisă nicio formă de comunicare scriptică cu privire la subsemnatul, asigurări pe care le-am primit constant pe parcursul ultimelor zile de la cei doi şi care mi-au fost promise că se vor concretiza printr-o comunicare scriptică.

Luni, 27 iunie 2022, undeva în jurul orei 8:00, îi transmit şefului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Buzău, din surse proprii, demne de toată încrederea (drept dovadă că informaţiile s-au confirmat ulterior), numele acestuia. Mă repet. Din surse proprii şi ulterior de la vârful IJJ, aflu că interesul SIPI Buzău faţă de mine s-a concretizat printr-un dialog între Bogdan Draghia şi colega jurnalist. Au urmat două zile în care din surse gazetăreşti aflu că cei doi au fost colegi ai aceluiaşi liceu, Colegiul Naţional B.P. Hasdeu, având acelaşi profesor de istorie, personaj care i-ar fi pus în legătură la solicitarea primului. De ce ar face un profesor de la unul dintre cele mai renumite colegii din ţară asta?

„Telefonul american” | Straniul caz al profesorului din Hașdeu acuzat de hărţuire şi fără telefon mobil

Câţiva dintre profesorii Colegiului Naţional B.P. Hasdeu pregătesc elevii şi tinerii, majoritari absolvenţi ai instiuţiei educaţionale anterior amintite, la materia „Istoria României”, în vederea admiterii acestora în cadrul academiilor care pregătesc următoarele cadre MAI. Unul dintre ei a fost acuzat în mod public de hărţuire, de o fostă elevă, iar mai multe colege au confirmat sub protecţia anonimatului spusele acesteia. În cazul său, nu a fost de demarată nici măcar o cercetare internă, ca să nu mai vorbim de una penală, având în vedere gravitatea acuzaţiilor care i se aduc. Mai mult, profesorul în cauză se mai remarcă printr-un aspect pe cât de curios, pe atât de interesant. Acesta nu deţine telefon mobil, ci doar un post telefonic fix. Cine îl ţine în braţe pe domnul profesor? Cu ce costuri şi cu ce beneficii? Nu e prea greu să ne dăm seama.

Un „tânăr harnic” | Ofiţerul operativ Draghia Bogdan

Revenind la ofiţerul operativ al SIPI Buzău, Bogdan Draghia, aflu că acesta este un tânăr buzoian, pasionat de istorie, plecat în Capitală, revenit în Buzău, cadru activ. Surse din anturajul SIPI sau foşti membri ai serviciului aflat în subordinea MAI îl caracterizează ca fiind un „tânăr harnic”. Oricât de bine ar suna sintagma, cuvintele „tânăr harnic” sunt atribuite de cei mai cărunţi dintre cei aflaţi în slujba Ministerului Afacerilor Interne, DGIP, SIPI, IPJ, IJJ ş.a.m.d… celor mai tinere dintre cadre, care au obiceiul să-şi depăşească atribuţiile de serviciu; să facă un titlu laudativ din poziţia pe care o ocupă; să dea dovadă de un entuziasm care riscă deconspirarea acestora sau a activităţilor întreprinse de departamentul în care sunt repartizaţi. Fix ceea ce a făcut Bogdan în momentul în care a fost întrebat de fosta sa colegă cu ce se ocupă: „Lucrez la SIPI şi am în grijă Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Buzău”, ar fi răspuns acesta, potrivit surselor de prim rang din IJJ.

În era digitalizării, SIPI Buzău dă cu „seen” într-un caz în care unui jurnalist i se cere „să vândă” un coleg de breaslă sau cum a ignorat colonelul Vasilache comunicarea

După momentul în care aflu numele şi prenumele celui care a abordat-o pe colega jurnalist, încerc să iau legătura cu SIPI Buzău. Având în vedere că vorbim de un serviciu de informaţii, demersul este unul dificil pentru că singurul birou de comunicare sau relaţii cu presa este la Bucureşti, cel al DGPI. Aflu că, la Buzău, serviciul este condus de colonelul Valeriu Vasilache şi încerc să obţin o întrevedere, într-un cadrul oficial cu acesta, printr-un fost conducător al Direcţiei Generale Anticorupţie Buzău sau prin intermediul IJJ, ultimii fiind la fel de dornici să afle cum instituţia lor a ajuns într-o dispută în care unui jurnalist i se cer „informaţii compromiţătoare” despre alt jurnalist, ba mai mult, i se oferă o formă de remuneraţie pentru acestea.

Tânărul Bogdan, un ninja al online-ului. Acum e, acum nu mai e.

Primesc confirmarea că domnului colonel i-a fost transmisă doleanţa mea şi că „dacă va considera”, ne vom întâlni. În tot acest timp, tânărul ofiţer îşi şterge o bună parte din postările şi fotografiile de pe contul de Facebook pe care-l deţinea cu numele său real şi, totodată, de pe reţeaua de socializare Instagram, acolo unde era prezent sub pseudonimul „_bogdaanxd”. Simultan, acesta o contactează din nou pe colega jurnalist cerându-i, cel mai probabil, discreţie totală şi detalii privitoare la persoanele alături de care a abordat subiectul discutat de cei doi în urmă cu câteva luni.

Mai mult, pe parcusul ultimelor zile, primesc diferite informaţii pe care doar eu şi cei care m-au însoţit în cele două concedii le-am fi putut şti. Informaţii care confirmă sursele potrivit cărora aş fi fost supus întregului mod de operare specific filajului de patru luni încoace.

Astăzi, printr-o petiţie trimisă către Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Buzău, Prefecturii Buzău şi Direcţiei Generale de Protecţie Internă, am solicitat informaţii în acest sens.

Va urma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.