Astăzi, 23 iunie, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară în colaborare cu polițiști din cadrul Serviciului Județean pentru Combaterea Criminalității Organizate Buzău și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău, cu sprijinul Muzeului Județean Buzău au organizat o sesiune informativă pe tema siguranței în mediul școlar, în cadrul căreia au fost abordate aspecte de actualitate referitoare la consumul de droguri și modalitățile de recunoaștere a semnelor consumului la elevi.

Siguranța în mediul școlar dezbătută la Muzeul Județean Buzău
Siguranța în mediul școlar dezbătută la Muzeul Județean Buzău

Activitatea a fost găzduită de Muzeul Județean Buzău și a fost adresată profesorilor diriginți de nivel gimnazial și liceal, precum și consilierilor școlari.

Acțiunea face parte din seria activităților organizate pentru marcarea Zilei Internaționale Împotriva Consumului si Traficului Ilicit de Droguri – 26 iunie. Scopul sesiunii informative a fost dezvoltarea competențelor pentru a putea identifica anumite schimbări în comportamentul elevilor care ar putea avea legătură cu consumul de substanțe psihoactive.

Siguranța în mediul școlar dezbătută la Muzeul Județean Buzău
Siguranța în mediul școlar dezbătută la Muzeul Județean Buzău

Totodată, s-a discutat despre importanța alertării rapide pentru prevenirea efectelor nocive asupra celor care consumă droguri, asupra celor dragi ai acestora și a comunității în ansamblu, inclusiv asupra mediului școlar. De asemenea, s-a dorit ca dezbaterea să producă idei și soluții pentru a dezvolta parteneriatul social prin atragerea la colaborare în cadrul unor activități ce vizează siguranța mediului școlar.

80 de cadre didactice și consilieri școlari și-au manifestat astăzi interesul pentru dezvoltarea unei abordări integrate și multidisciplinare prin promovarea coerenței între politicile din domeniul sănătății, educației, cel social și cel al justiției, crearea unei rețele sociale de suport pentru elevii care ar putea fi afectați de consumul de droguri.

Siguranța în mediul școlar dezbătută la Muzeul Județean Buzău
Siguranța în mediul școlar dezbătută la Muzeul Județean Buzău

Recomandările poliţiştilor pentru tineri:
– Fii foarte atent la alegerea cercului de prieteni. Nu ezita să-ţi schimbi anturajul când constaţi că acesta are preocupări infracţionale;
– Nu ceda tentaţiei de a încerca drogurile – şi prima încercare comportă un risc, dependenţa instalându-se chiar de la prima doză, în cazul drogurilor de mare risc;
– Fii puternic, responsabil şi refuză propunerile amicilor tăi dacă acestea au caracter imoral sau ilicit;
– Caută alternative sănătoase de petrecere a timpului tău liber care să îţi şi ofere satisfacţii (muzica, sportul, drumeţiile sau acţiunile de voluntariat).
– Problemele în familie, la şcoală sau în relaţie nu dispar în urma drogurilor şi alcoolului, consumul reprezentând doar o problemă în plus.
Activitățile informativ-preventive vor continua și în perioada următoare, aducând în prim plan tinerilor, riscurile la care se expun atunci când consumă substanțe psihoactive.

Sursă: I.P.J. Buzău

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.