miercuri, iunie 12, 2024

ACTUALITATE | Cadrele didactice nu vor preda mâine, 19 ianuarie, timp de 2 ore. Grevă de avertisment în toate școlile din România.

Custom ad 1

Potrivit unui comunicat al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” (FSE) mâine, 19 ianuarie, în intervalul orar 11:00 – 13:00 se va declanșa o grevă de avertisment, cu încetarea lucrului în unitățile și instituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai celor două sindicate sus menționate.

Cauza protestului profesorilor este refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care aceștia le-au solicitat în ultima lună, respectiv:
1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Greva de mâine are loc după ce, la sfârșitul lunii decembrie 2021, membrii de sindicat au pichetat Prefectura Buzău și este o acțiune comună a sindicatelor din învățământ. Sindicatul din Învățământul Preuniversitar buzoian se alătură inițiativei Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” pentru protestul de mâine. În situația în care nu le sunt rezolvate revendicările, profesorii amenință cu greva generală, acțiune pentru care sindicatele au început să strângă deja semnături.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole