Statul român s-a gândit și la proprietarii de mașini mai vechi de 15 ani care nu au însă bani pentru a-și achiziționa un autoturism nou. Astfel, suma pe care proprietarii de mașini vechi o vor obține de pe urma casării autoturismului mai vechi de 15 ani va crește considerabil. Ca model, ministerul Mediului s-a inspirat din legislația care funcționează de ani buni deja într-o localitate din România.

Câți bani îți dă statul dacă duci o maşină veche la fier vechi

Românii care decid să-și caseze mașinile mai vechi de 15 ani nu vor mai fi obligați să folosească voucherul primit pentru a-și achiziționa un autoturism nou. Proprietarii rablelor vor putea folosi de-acum sumele primite așa cum doresc ei. Astfel, România vrea să scoată de pe străzi cele 250.000 de rable promise de Guvern către UE prin PNRR.
Astfel, autoritățile din România vor introduce un nou program de susținere a celor care vor să scape de rable. Mai exact, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în parteneriat cu autoritățile locale, vor plăti pentru trimiterea la fier vechi a acestor mașini prin intermediul unui program complementar Rabla, o sumă de bani, care poate fi folosită după bunul plac al proprietarului. Singura condiție impusă de autorități pentru obșinerea banilor este să fii proprietarul unei mașini mai vechi de 15 ani.

Cum vor fi folosiți banii primiți pe rablă

Dar câți bani vor primi proprietarii: Ei bine, suma recomandată de AFM este de 3.000 de lei, însă aceasta poate crește sau scădea în funcție de posibilitățile admninistrațiilor locale. AFM și Ministerul Mediului încă mai lucrează la acest proiect, care va fi prezentat în viitorul foarte apropiat.

„Noi vom acoperi 1.500 de lei din această sumă, restul e responsabilitatea autorităților locale, dar acestea pot decide să ofere și alte lucruri în schimbul mașinii. Biciclete, trotinete electrice, depinde de ei”, explică pentru Economedia.ro, Lorand Fulop, șeful AFM.
Guvernul încearcă astfel să-și țină promisiunea făcută Uniunii Europene de a scoat de pe străzi 250.000 de mașini vechi. Pentru acest program, Ministerul Mediului s-a inspirat din strategia orașului Sfântu Gheorghe, primul care s-a gândit la această formă de premiere a celor care vor să renunțe la mașinile mai vechi de 15 ani.

În prezent, românii care își casează mașinile vechi primesc suma de 1500 de lei, însă autoritățile cred că aceștia ar trebui stimulați cu o sumă mai mare de bani, în funcție și de fondurile administrațiilor locale.

Sursă: Impact.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.