Astăzi a avut loc, în Buzău, tradiţionala procesiune de la Apa Buzăului, prilejuită de sărbătoarea Bobotezei. Aceasta a fost organizată pe malul drept al râului Buzău și s-a bucurat, pentru prima dată, de prezenţa Înaltpreasfinţitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, cel care a şi oficiat slujba şi a aruncat în apele râului Buzău crucea după care au sărit șapte bărbați.

Foto: Andrei Piţigoi | www.andreipitigoi.ro

Conform tradiției ortodoxe, în ziua de Bobotează preoții, alături de credincioși, merg pe malul unei ape curgătoare unde are loc slujba de Agheasmă Mare, adică de sfinţire a apei. Apoi, preotul aruncă o cruce în apă, iar curajoşii încearcă să o recupereze. Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face. În trecut, cel care aducea crucea înapoi se bucura de respectul și admirația întregii comunităţi, iar domnitorii îl recompensau cu diferite daruri.

Vezi aici peste 100 de imagini de la procesiunea de astăzi!

Evenimentul, la care au participat câteva sute de credincioși, dar și oficialități ale Buzăului,  a fost reluat după ce anul trecut nu s-a putut ține din cauza condițiilor impuse de pandemie. Slujba de sfințire a apei a avut loc lângă monumentul închinat Sfântului Sava de la Buzău, monument aflat pe malul râului Buzău. Acesta care a fost dezvelit în cursul lunii septembrie a anului trecut, cu ocazia sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci. Crucea a fost ridicată  în cinstea Sfântului mucenic Sava de la Buzău, martirizat în apa Buzăului pe 12 aprilie 372, fiind o construcție ce marchează împlinirea a 1.650 de ani de la martiriul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.