miercuri, iunie 12, 2024

Muzeul Județean Buzău | Au fost decernate premiile Trofeului Dumitru Dan, ajuns ediția a III-a

Custom ad 1

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, în parteneriat cu Asociația Club Sportiv Penteleu, a organizat sâmbătă, 11 decembrie 2021, începând cu ora 14:00, decernarea premiilor Trofeului Dumitru Dan, ediția a III-a. Dat fiind contextul pandemic actual, la eveniment au putut participa doar organizatorii, cicliștii de anduranță și voluntarii.

Inițiat în 2019 la propunerea ciclistului Cristi Mănăilă, evenimentul a reușit, pe parcursul a trei ediții, să reunească numeroși sportivi din diverse zone ale țării. Anul acesta, între 24 iulie și 15 august, Cristi Mănăilă a participat la cursa internațională de ciclism de anduranță North Cape 4000 Edition IV, pe un traseu deschis la Rovereto, Italia, până la Capul Nord, Norvegia, purtând sigla Trofeului Dumitru Dan și a Muzeului Județean Buzău. Participarea sa la evenimentul internațional a urmărit de asemenea și promovarea valorilor buzoiene.

Dumitru Dan, buzoianul care a parcurs pe jos peste 100.000 de km în opinci, promovând valorile și tradițiile românești, s-a remarcat prin faptul că a cucerit titlul mondial pentru înconjurul lumii pe jos. În 1910, Dumitru Dan a participat împreună cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu la concursul organizat de Touring Club de France, care presupunea efectuarea înconjurului lumii pe jos și prin mijloace materiale proprii. Premiul oferit a fost de 100.000 de franci francezi. Din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, Dumitru Dan a reușit să termine traseul abia în anul 1923 și a primit cei 100.000 de franci. Dumitru Dan a fost singurul român care a terminat competiția, iar performanța sa a rămas neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor în anul 1985. Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și prin peste 1.500 de orașe. A rupt 497 perechi de opinci și 28 de costume naționale.

Finaliștii ediției din acest an au fost: Mănăilă Cristian, Resceanu Mădălin, Radu Cristian, Deacănu Vasile Viorel și Grigore Simona Iuliana.

Sunt bucuros că am putut înmâna premiile câștigătorilor, care merită toate laudele pentru reușita lor. Mulțumiri speciale ciclistului Cristi Mănăilă, buzoianul care a avut ideea organizării acestui eveniment în anul 2019” a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, cu ocazia decernării premiului ediției a III-a.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole