19.7 C
Buzău
luni, septembrie 25, 2023
Mihaela Travel | Agentie de turism

CULTURĂ | Expoziție inedită la Muzeul Județean, în perioada 12 august – 12 septembrie

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău continuă excelenta colaborare cu Muzeul Județean Buzău și lansează programul de expoziții temporare virtuale intitulatVReau la muzeu”.

Prima expoziție din cadrul acestui inedit program este consacrată unei teme de mare actualitate și încearcă să surprindă aspecte definitorii ale civilizației dacice. Programul presupune colaborarea cu mai multe muzee din țară, iar elementul specific este dat de faptul că sunt expuse modelele 3D ale bunurilor culturale aparținând colecțiilor muzeelor participante.

Astfel, expoziția VR ”Dacica 3D”, care va fi vernisată la sediul Muzeului Județean Buzău, joi, 12 august, ora 10.30, expune modelele virtuale ale artefactelor existente în colecțiile buzoiene, propunând o altă modalitate, interactivă și inedită, de descoperire a patrimoniului.

Specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău au realizat modelele 3D, după ce muzeul buzoian a procedat la selecția pieselor de patrimoniu și la documentarea informației. Ineditul program se bazează pe expunerea pieselor de patrimoniu, scanate fotogrammetric și modelate 3D, într-o sală de expoziții recreată printr-o aplicație de realitate virtuală. Astfel, vizitatorul are posibilitatea să intre virtual în această sală unde, prin intermediul unui controller, poate interacționa cu piesele expuse, le poate apropia pentru a vedea anumite detalii decorative sau de realizare, întreaga vizită fiind însoțită de informații aferente tematicii expoziției.

Întrucât în muzeele românești introducerea tehnologiei moderne este încă într-o fază incipientă, Muzeul Județean Buzău vă invită să nu ratați șansa de a descoperi istoria locală altfel decât ați fost obișnuiți. Este bine știut că realitatea virtuală nu va înlocui niciodată piesa de muzeu, dar o astfel de expoziție oferă publicului șansa unei interacțiuni, chiar dacă virtuale, cu obiectul de muzeu care, de regulă, nu poate fi atins.

Și cei care aleg să fie prezenți la vernisaj sau vor vizita, în data de 12 august, expoziția ”Dacica 3D” vor avea ca bonus o călătorie în timp mediată tot de soluțiile VR. Dar specialiștii Muzeului Județean păstrează surpriza și vă așteaptă să o descoperiți, printr-o experiență care să vă convingă că muzeele sunt spații de explorare interesante.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 12 august – 12 septembrie 2021, de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00 (ultima oră de intrare fiind 17:15).

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite articole