vineri, aprilie 19, 2024

Județul Buzău, pe primul loc în topul donatorilor de plasmă

Custom ad 1

Buzăul este unul dintre cele 18 județe unde se poate dona plasmă autoimună deoarece beneficiază și de aparatura necesară. Acest lucru a fost posibil datorită unuia dintre cele 18 echipamente oferite gratuit de de Besmax Pharma Distrubution SRL, recoltarea plasmei făcându-se prin procedura de plasmafereză. Aceste echipamente se mai găsesc și în Alba Iulia, Arad (2 echipamente), Pitești, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Galați, Târgu Jiu, Hunedoara, Iași, Baia Mare, Piatra Neamț, Ploiești, Sibiu și București (2 echipamente).

Consiliul Judeţean Buzău a primit prin donație, în luna aprilie a acestui an, un aparat de plasmafereză din partea firmei Besmax Pharma Distrubution SRL, care se ocupă cu distribuţia de aparatură medicală, iar aparatul a fost instalat la Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău.
Astăzi vă anunţ cu mândrie că Buzăul se află pe locul I, fiind judeţul cu cel mai mare număr de donatori. Acest lucru se datorează vouă, tuturor celor care aţi fost infectaţi şi aţi ales să daţi o mână de ajutor celor care acum luptă cu noul coronavirus şi se află în stare gravă. Mulţumesc tuturor donatorilor, dar şi Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău!”, a scris pe Facebook, luni, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Numărul donatorilor de plasmă umană hiperimună, folosită în tratamentul unor pacienți cu COVID-19 a ajuns în prezent la 95, iar oamenii continuă să vină, acest lucru datorându-se în mare parte medicului Adriana Crăciun, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, care face eforturi constante să îi convingă pe buzoieni să doneze plasmă. ”Începutul a fost ceva mai greu, însă cu ajutorul medicilor infecţionişti de la Buzău care le-au explicat pacienţilor procedura şi mai ales beneficiile acestui tip de tratament am început să avem din ce în ce mai mulţi donatori. Înregistrăm astăzi 95 de donatori de la punerea în funcţiune a aparatului şi cu siguranţă săptămâna aceasta vom depăşi 100. Este meritul celor care aleg să vină să doneze şi sunt convinsă că nimeni nu face asta pentru vreun clasament. Pot să vă spun însă că numărul donatorilor de sânge a scăzut substanţial de când cu pandemia şi avem aproape o egalitate, săptămânal, a donatorilor de sânge şi a celor de plasmă”, a declarat medicul Adriana Crăciun.

Potrivit unui raport al unei societăți medicale, întocmit pe baza datelor centralizate de Institutul Național de Hematologie Transuzională, rata de colectare a plasmei de la pacienții care au avut COVID-19 și s-au vindecat este, la Buzău, de 7,6 doze/ 100 cazuri, media de colectare la nivel național fiind de 2,35 doze/ 100 de cazuri. Astfel, Buzăul se situează pe primul loc în topul donatorilor de plasmă, fiind urmat de județele Arad, Hunedoara, Argeș, Galați și Bistrița Năsăud.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole