sâmbătă, iulie 20, 2024

EXCLUSIV. INTERVIU DAN BARNA: „Avem încredere că electoratul buzoian este dornic de o schimbare reală!”

Custom ad 1

Cu mai puţin de trei luni de zile înainte de alegerile locale, Agora Buzău vă prezintă în exclusivitate un prim scurt interviu realizat cu Dan Barna, liderul USR, formaţiune care aflată în alianţă cu PLUS a obţinut o victorie istorică în Municipiul Buzău la alegerile europarlamentare din 2019, acolo unde a obţinut prima poziţie în reşedinţa de judeţ. Victoria a fost cu atât mai mult mai răsunătoare, întrucât PSD a pierdut pentru prima dată prima poziţie în municipiul Buzău, indiferent de importanţa alegerilor. În 2019, în municipiul Buzău, Alianţa USR PLUS a obţinut 24,06% din voturi, urmată de PSD cu 23,09%.

Dan Barna în campania pentru alegerile europarlamentare la Buzău. Foto din 2019. Sursă: Faecbook USR Buzău
Dan Barna în campania pentru alegerile europarlamentare la Buzău. Foto din 2019. Sursă: Faecbook USR Buzău

ANDREI PIŢIGOI: Prima întrebare şi cea mai importantă. USR PLUS va realiza o alianţă cu PNL în judeţul Buzău?

DAN BARNA: Urmează să vedem după negocierile pe care colegii noştri de pe plan local o să le aibă cu omologii de la PNL. Deocamdată nicăieri în ţară nu s-a luat o decizie concretă.”

ANDREI PIŢIGOI: Faptul că PNL Buzău nu a făcut, cel puţin în ultimii ani o opoziţie reală social democraţilor din Buzău reprezintă un impediment în calea alianţei la nivel local?

DAN BARNA: Regula generală pe care noi o avem în cadrul alianţei USR PLUS este aceea ca noi să avem candidaţi în toate judeţele, în toate oraşele şi în cât mai multe comune. Acesta este principiul de la care pornim şi aici suntem în acest moment. Pot exista punctual, într-un loc sau altul, dacă se justifică o alianţa, dar obiectivul nostru este să avem candidaţi proprii în cât mai multe locuri tocmai pentru că noi considerăm că USR PLUS este o alternativă la vechea clasă politică.”

Carmen Dan, Ministrul Afacerilor Interne (prima din stânga). La dreapta sa, buzoianul Viorel Ştefu, secretar de stat. Fotografie din ianuarie 2017. Sursă foto: Carmen Dan

ANDREI PIŢIGOI: Având în vedere răspunsul dvs. anterior, la PNL Buzău noul secretar general anunţat în conferinţă de presă de către preşedintele liberalilor buzoieni, deputatul Cristinel Romanescu este Viorel Ştefu, secretarul de stat al Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan la începutul anului 2017, fix în perioada ordonanţei 13. Cum comentaţi faptul că un om parte a unui sistem care v-a scos în stradă cu zecile de mii, atât USR PLUS cât şi PNL vă poate fi aliat?

DAN BARNA: Ordonanţa 13 este unul dintre principalele motive pentru care eu şi colegii mei din USR PLUS am decis să intrăm în politică şi să încercăm să schimbăm ceva cu orice cost. Tocmai pentru că vedem că de 30 de ani avem acest spirit USL (n.r. Uniunea Social Liberală, aluzie la alianţa dintre PSD şi PNL din urmă cu câţiva ani) în care se schimbă doar gecile din roşu în galben şi invers, iar noi considerăm că este nevoie de oameni noi, competenţi şi profesionişti în politică, care să nu vină cu aceeaşi poveste, că au fost 3 ani în PSD, 4 în PNL, iar acum schimbă iar geaca dintr-o culoare în cealaltă.”

ANDREI PIŢIGOI: Bănuiesc că aţi văzut comentariile lui Rareş Bogdan (lider PNL) de la Digi24 privitoare la Viorel Ştefu. Chiar dacă sunteţi în formaţiuni diferite, bănuiesc că susţineţi afirmaţiile sale…

DAN BARNA: Da, pe bună dreptate! Alianţa USR PLUS este împotriva PSD. Am văzut cu toţii ce a înseamnat perioada Dragnea, de trei ani şi jumătate în care aproape am fost scoşi din Europa. Acesta este alt motiv pentru care suntem împotriva oricărei colaborări cu PSD, cu oameni care au trecut prin PSD şi acum îmbracă haina liberală. Excludem colaborări cu PSD-işti sub acoperire sau de orice altă natură.”

ANDREI PIŢIGOI: Despre dl. Viorel Ştefu…

DAN BARNA: Până acum nu-l cunoşteam pe acest domn, pot să vă spun că USR PLUS este împotriva oamenilor care sunt traseişti politici, indiferent de unde au venit şi pe unde au trecut.”

ANDREI PIŢIGOI: USR Buzău a obţinut rezultate bune în judeţul Buzău, inclusiv în comune unde nu aţi avut organizaţii. Care vă este planul pentru alegerile locale din acestă toamnă?

DAN BARNA: Miza este să continuăm să ne extindem. Am luat un partid cu 1.500 de membrii şi acum sunt peste 20.000. La vremea respectivă, aveam 50 de filiale iar acum sunt peste 1.000. Suntem într-o logică ascendentă firească pentru că noi credem că este foarte important să aducem oameni tineri şi pregătiţi şi-n România rurală, în speţă în comune. Din această perspectivă, colegii mei din Buzău au făcut un efort susţinut şi am fost alături de ei, cum voi fi şi-n continuare.”

Tânărul Irinel Cîrstea, candidatul USR Buzău pentru Palatul Comunal. Sursă foto: Facebook Irinel Cîrstea.

ANDREI PIŢIGOI: În Municipiul Buzău, reşedinţa unuia dintre fiefurile PSD aţi obţinut cel mai bun procentaj la alegerile europarlamentare, detronând pentru prima dată social democraţii din Buzău. La „locale” propuneţi cel mai tânăr candidat pentru Palatul Comunal. Care vă sunt aşteptările?

DAN BARNA:Avem încredere că electoratul buzoian este dornic de o schimbare reală, nu doar să schimbe vechile partide pe care le-a experimentat în ultimii 30 ani şi care au ţinut România într-o margine a Europei. În anumite zone şi aici mă refer şi la Buzău, dezvoltarea a încetat să apară.”

A consemnat Andrei Piţigoi, jurnalist Agora Buzău.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole