joi, iunie 20, 2024

COMUNICAT PSD | Banca de Resurse Genetice de la Buzău trebuie deblocată!

Custom ad 1

Prin Hotărârea nr. 690/2019 se înființa în septembrie anul trecut Banca de Resurse Genetice Vegetale – pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău.

Obiectul principal de activitate al băncii: explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea și conservarea resurselor fitogenetice. Mai concret, printre altele, protejarea soiurilor românești de legume, îmbunătățirea acestora prin cercetare și multiplicarea pentru producție a semințelor de legume care ar putea asigura necesarul de hrană al României.

Observăm astfel că atunci când vorbim despre Banca de Gene de la Buzău vorbim despre siguranța alimentară a țării. Vorbim practic despre siguranța națională în cel mai strict înțeles al expresiei. Cei 2% din PIB dați la apărare nu vor avea nicio valoare dacă românii nu vor avea ce mânca. Dacă rămânem dependenți de semințele și legumele importate.

Tot de siguranța națională ține și faptul că am putea să utilizăm preponderent semințe românești în agricultură adaptate la condițiile pedologice autohtone, cu rezultate mult mai bune și o recoltă exploatată la potențialul său maxim.

Ce să mai vorbim despre mândria națională? Am putea să omologăm soiuri românești la nivel internațional și să devenim noi exportatori. Să hrănim noi alte țări. Implicațiile economice benefice pentru România sunt de la sine înțelese.

Ce se întâmplă cu această bancă de resurse genetice? Nimic. Partidul Național Liberal a preluat guvernarea pe 3 noiembrie și nu a făcut nimic. Ministrul Oros, colegul deputat de la Comisia pentru agricultură, consideră că nu e nevoie de o bancă la Buzău. Că avem una, la Suceava, și ne ajunge. Sunt țări cu zeci de bănci de resurse genetice. Spania, Italia, Franța. Sunt țări cu bănci specializate. Noi? Nu avem nevoie ne spune PNL. Noi cumpărăm semințe, noi cerșim cu căciula-n mână la porțile producătorilor industrializați pentru că vrem să ne apărăm doar sărăcia, nu și neamul.

În loc să ne construim patrimoniul genetic, să punem umărul la clădirea și consolidarea resurselor noastre, să exploatăm faptul că avem cunoștințele și voința necesară de a face mai mult și mai bine, ne uităm în jur și spunem: nu ne trebuie.

Îi cer domnului ministru Oros, să nu mai lupte cu atât de multă îndârjire contra proiectelor care fac bine agriculturii românești. O asemenea determinare ar fi mai bună pusă în slujba dezvoltării. Totodată, îi întreb pe colegii de la PNL: dumneavoastră ce faceți în acest sens? Ce mesaj transmiteți cetățenilor care vă întreabă despre viitorul agriculturii românești? Ce doriți să lăsați în urmă? Un model de bune practici, sau un model de client?

Aici nu este vorba despre politică. Banca de Resurse Genetice de la Buzău nu este despre lupte politice. Este despre România și ce facem pentru țara noastră.

Biroul de presă al deputatului

Dănuț Păle

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole