Jurnaliștii buzoieni vor putea înregistra și transmite în timp real ședințele aleșilor locali. Clarificarea vine la câteva zile după ce o bună parte a mass-mediei locale a reclamat faptul că nu este legal să acorzi drepturi de exclusivitate asupra întâlnirilor publice-adminsitrative doar către anumite terțe părți și că înțelegerea parafată între municipalitate și societatea Magnetic Zero Production încalcă mai multe prevederi legislative în vigoare, privitoare la dreptul la libera informare. Administrația de la Palatul Comunal a lămurit lucrurile printr-un comunicat emis recent. Iată comunicatul postat în această dimineață pe site-ul Primăriei Municipiului Buzău.

Comunicat Primăria Buzău – SC Magnetic Zero Production SRL by Andrei Pitigoi on Scribd

În urmă cu câteva săptămâni, Primăria Municipiului Buzău a acordat celor de la SC Magnetic Zero Production drepturile de înregistrare video și transmitere video în timp real. Oficialii de la Palatul Comunal au menționat faptul ca societatea sus amintită este singura în măsură să posteze conținut multimedia în numele Primăriei Buzău.

„Vă propun adoptarea unui proiect de hotărâre care stabileşte că începând de la şedinţa ordinară din data de 30 iulie 2019 transmisiunile în direct de la sedinţele Consiliului Local Municipal să fie făcute exclusiv de către societatea Magnetic Zero Production SRL”, a fost anunţul făcut de preşedintele de şedinţă, consilierul PSD Ştefan Ţăndărescu.

Consilierii PNL i-au spus primarului Constantin Toma, iniţiatorul proiectului, că şedinţele deliberativului local sunt publice prin lege.

„Domnule Toma, de unde această idee? Şedinţele de consiliu sunt publice şi oricine poate participa şi filma. În plus, cred că este şi alegerea mea cine şi cum vreau să îmi difuzeze imaginea şi nu cred că trebuie să hotărască municipalitatea pentru mine”, a spus consilierul liberal Constantin Ionescu.

„Dacă doriţi să vă filmeze altcineva ieşiţi pe hol şi acolo poate să vă filmeze cine doriţi”, i-a replicat primarul Buzăului consilierului PNL.

„Nu, domnule primar. Noi suntem consilieri şi venim la şedinţele de consiliu. Dumneavoastră trebuie să ieşiţi si să vă filmeze cine agreaţi, nu noi”, a afirmat consilierul PNL Ion Barbu.

„Supuneţi la vot proiectul”, i-a spus Constantin Toma preşedintelui de şedinţă, care s-a conformat şi proiectul a fost votat cu votul majorităţii aleşilor PSD.

La finalul şedinţei, primarul Constantin Toma a oferit câteva explicaţii jurnaliştilor, refuzând să răspundă la anumite întrebări.

Vă veţi desfăşura activitatea, dar transmisiile în direct nu vor mai fi făcute decât de către o singură societate care are exclusivitate şi care o va face în mod profesional. Cine vrea să transmită imagini în direct le vor prelua de pe site-ul Primăriei, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut pe Calea Eroilor când TVR a filmat şi televiziunile din toată ţara au preluat aceste imagini. Cred că e un mod profesionist de a face treabă cu multe camere, cu burtiere cu tot ce trebuie”, a spus Constantin Toma.

Întrebat de un reporter prin ce lege îi poate obliga să nu filmeze, Toma a spus: „Altă întrebare? Este un vot al CLM pe care trebuie să îl respect. Este hotărârea consilierilor. Eu am propus ei au aprobat”.

De asemenea, întrebat cum i-a venit această ideea, Toma a replicat: „Altă întrebare, vă rog!”

Cine este Magnetic Zero Production?

Iată ce au relatat jurnaliștii de la TV Sat privitor la înțelegerea dintre Palatul Comunal și Magnetic Zero Production: „Încă un contract dubios semnat de primarul municipiului Buzău, în numele transparenței decizionale. În mod ciudat, Executivul Primăriei a decis ca ședințele Consiliului Local Municipal, care sunt publice prin lege, să poată fi transmise în direct exclusiv de o societate aleasă, Magnetic Zero Productions SRL, pe criterii necunoscute. Coincidență sau nu, firma aleasă de edilul Buzăului pentru a transmite în direct ședințele Consiliului Municipal a mai câștigat, tot în acest an, un alt contract, pe bani buni, cu Primăria, pentru a produce videoclipului noului imn al clubului Gloria Buzău”.

Conform portalurilor de specialitate, societatea care a achiziționat drepturile de difuzare în direct a ședințelor CLM este înființată anul acesta. Valoarea contractului încheiat între cele două părți nu este cunoscută.

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.