2.5 C
Buzău
marți, martie 19, 2024

CULTURĂ | Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci.

Custom ad 1

Pentru a sărbători Ziua Internațională a Francofoniei, ICR Bruxelles în colaborare cu Muzeul Județean Buzău și Consiliul Județean Buzău, Asociația RoAth, Primăria orașului Ath – Valonia și Ambasada României în Regatul Belgiei prezintă proiectul „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, expoziție panotată, proiecția filmului OPINCI și prelegeri.

Evenimentul de deschidere va avea loc pe 18 martie și va cuprinde vernisajul expoziției panotate „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, prezentarea filmului de scurt metraj „Opinci” în regia lui Anton și Damian Groves, prelegeri susținute de dr. Daniel Costache și Alexandru Anghel, reprezentanți ai Muzeului Județean Buzău. Expoziția va putea fi vizitată pană pe 31 martie.

La deschidere vor participa Ambasadorul României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, reprezentanții Institutului Cultural Român de la Bruxelles, ai Asociației RoAth, ai Muzeului Ath, cât și reprezentanții primăriei din Ath.

Expoziția cuprinde 20 imagini care valorifică patrimoniul inedit legat de personalitatea globe-trotter-ului român Dumitru Dan, imagini cu documente din timpul călătoriei, cu obiecte personale, contribuind la creșterea nivelului de informare și conștientizare a importanței și unicității acestui patrimoniu inedit.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la ocolul lumii pe jos realizat de primul globe-trotter român, Muzeul Județean Buzău a organizat o expoziție permanentă, „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, în cadrul căreia, printr-o cercetare pluridisciplinară a bunurilor cu valoare istorico-documentară, s-a valorificat patrimoniul inedit legat de personalitatea lui Dumitru Dan prin expunerea în premieră a obiectelor personale ale acestuia, a documentelor de călătorie, prin digitalizarea unui număr de 677 de bunuri de patrimoniu deținute de trei instituții publice, Muzeul Județean Buzău, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Sportului București.

Dumitru Dan (14 iulie 1889, Buhuși – 4 decembrie 1978, Buzău) a fost geograf, profesor de geografie și globe-trotter român. În perioada 1910-1916, Dumitru Dan, alături de alți trei români, a luat parte la concursul organizat de Touring Club de France, concurs întrerupt din cauza Primului Război Mondial şi finalizat pe 14 iulie 1923 la Paris, unde i s-au înmânat premiul şi titlul de campion mondial. Patru temerari studenți români au pregătit periplul în timp ce se aflau la Paris, imediat ce au aflat despre marele concurs organizat de Touring Club de France, de a ocoli pământul pe jos. Dumitru Dan şi Paul Pârvu erau studenţi la Facultatea de Geografie de la Sorbona, iar ceilalţi doi – la Conservatorul de Muzică.

Din jurnalul pe care Dumitru Dan l-a ținut, aflăm informații prețioase despre călătorie, despre obstacolele întâmpinate, despre moartea celor trei tovarăși de drum (Alexandru Pascu, pe 17 iulie 1911, la Bombay, în India, George Negreanu a căzut într-o prăpastie la traversarea munţilor Nan-Ling din China, Paul Pârvu, în ianuarie 1915, la Jacksonville, Florida, când călătoria adunase deja aproape 90.000 de kilometri).

În luna iulie a anului 1923, în cadrul unei ceremonii organizată de Touring Club de France, lui Dumitru Dan i-a fost decernat titlul de campion mondial şi înmânat premiul de 100.000 de franci francezi pentru finalizarea extraordinarei călătorii de 100.000 de kilometri parcurşi pe jos în jurul Pământului.

Pe parcursul călătoriei în jurul lumii, Dumitru Dan a folosit 497 de perechi de opinci şi 28 de costume naţionale şi a vizitat peste 1.500 de oraşe mari din 74 de ţări ale lumii și 30 colonii de pe cinci continente, a traversat trei oceane și 7 mări.

Performanța sa a rămas neegalată, fiind înscrisă în Cartea Recordurilor în anul 1985.

Pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei, ICR Bruxelles consideră că proiectul se încadrează în obiectivele Organizației Internaționale a Francofoniei „de a promova și proteja diversitatea expresiilor culturale în politica de susținere a patrimoniului cultural și a creației artistice ca nouă formă de solidaritate umană.”

De asemenea, „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci” este un proiect gândit pentru a întări legăturile dintre cele două culturi, prin (re)descoperirea și cunoașterea „celuilalt”, punând în paralel trecutul cultural și valorile românești vis-à-vis de cele belgiene, într-un oraș în care folclorul şi tradiţiile au servit ca punct de plecare pentru o campanie reînnoită cu scopul de a le promova.

Proiectul se adresează locuitorilor orașului și regiunii Ath, indiferent de vârstă și contribuie la cunoașterea unui eveniment important pentru istoria locală și națională a României, legat de personalitatea primului globe-trotter român, o persoană cu merite și calități deosebite, care s-a remarcat și ulterior prin promovarea la nivel național a activităților sportive și a turismului.

Prin acest proiect, ICR Bruxelles sărbătorește Ziua Internațională a Francofoniei în anul în care se împlinesc 30 de ani de la aderarea României la OIF (1993) și continuă promovarea patrimoniului cultural românesc, îndeplinindu-și menirea de a transmite valori culturale naționale publicului din spațiul de referință.

Sursă: Muzeul Județean Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente