miercuri, iunie 12, 2024

Petre Emanoil Neagu: ”Astăzi am trăit bucuria unirii împreună cu toți cei ce am participat la evenimentele de la Centrul Muzeal I.C. Brătianu”

Custom ad 1

Astăzi, la  Centrul Muzeal I. C. Brătianu, a avut loc evenimentul ”Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean”, organizat cu ocazia aniversării Micii Uniri, de Consiliul Județean Buzău, în parteneriat cu Teatrul George Ciprian, Muzeul Județean Buzău și Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, la care au participat aproximativ 1000 de persoane.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la ora 10:30 și s-a încheiau cu un concert susținut de ansamblurile etnofolclorice ”Plăieșii” și ”Plaiurile Mioriței” Buzău. Cei prezenți s-au prins într-o horă a Unirii, au urmărit spectacolul ”Mari Români”, o interpretare artistică a evenimentelor istorice, iar apoi s-au prins într-o horă frumoasă, sărbătorind împreună acest eveniment important din istoria noastră.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu a declarat: ”Mica Unire, un măreț act istoric, ce mi-aș dori să ne fie inspirație pentru un viitor pe măsura faptelor înaintașilor noștri! Prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească s-a format un stat unitar care a adoptat numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură Adunare şi un singur Guvern. Reformele iniţiate de Alexandru Ioan Cuza au pus bazele dezvoltării moderne a României. Îmi place să le povestesc nepoților mei faptele istorice, dar încerc să le transmit și bucuria resimțită atunci de români, ce a însemnat pentru strămoșii noștri această realizare și cum ar trebui să trăim și să cinstim aceste fapte. În urmă cu 164 de ani, în această zi «nu se auzeau în toată capitala decât cele mai vii demonstraţii de bucurie…se aruncau unii în braţele altora, fără deosebire de condiţii, ca şi cum toţi, în general, ar fi scăpat de jugul cel mai apăsător.»

Eu astăzi am trăit bucuria unirii și împreună cu toți cei ce am participat la evenimentele de la Centrul Muzeal I.C. Brătianu am fost «uniți în cuget și-n simțire» și am plecat de aici cu sufletele pline. Mulțumesc celor prezenți, invitaților din Republica Moldova, instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Buzău, actorilor și tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestui eveniment. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole