joi, aprilie 18, 2024

FOTO | Hezârfen Çelebi, legendă sau adevăr istoric? Povestea primului zbor intercontinental!

Custom ad 1

Una dintre legendele care roiesc în jurul turnului Galata este cea a omului de ştiinţă Hezârfen Ahmet Çelebi, care a reuşit să zboare din vârful turnului în Piața Doğancılar din Üsküdar cu aripi confecţionate manual din lemn şi piele de animale bătătorită atașate de brațe.

Hezârfen Çelebi, legendă sau adevăr istoric? Povestea primului zbor intercontinental!
Hezârfen Çelebi, legendă sau adevăr istoric? Povestea primului zbor intercontinental!

Această faptă extraordinară l-a făcut pe sultanul de atunci, Murad Khan, să fie foarte suspicios față de bărbat, ceea ce a dus la trimiterea lui în exil în Algeria. Legenda lui Hezârfen Çelebi a fost transmisă de-a lungul generațiilor în Istanbul și este acum o poveste populară care dă farmec Turnului Galata.

Hezârfen Ahmed Çelebi (1609-1640; în turcă otomană: هزارفنّ أحمد چلبی,, lit. „Polimat Ahmed cel înțelept”) a fost un om de știință otoman, inventator, poet, astronom și chimist. Titlul „Hezârfen”, dat de Evliyâ Çelebi lui Ahmet Çelebi, este din persană هزار hezār + فنّ fann care înseamnă „având o mie de științe”, sinonim şi descriptiv în cultura populară ca om foarte deştept, cu multe cunoştinţe în diferite domenii.

Scrierile din secolul al XVII-lea ale lui Evliyâ Çelebi relatează această poveste a lui Hezârfen Ahmed Çelebi, petrecută în perioada 1630–1632:

Mai întâi, a exersat zburând din amvonul (n.r. amvonul este o piesă de mobilier sau o construcție fixă, similară unui balcon aflat la oarecare înălțime, caracteristic interioarelor bisericilor romano-catolice sau protestante, având ca destinație aceea de tribună pentru rostirea predicilor din cadrul slujbelor religioase) lui Okmeydanı de opt sau nouă ori cu aripi de vultur, folosind forța vântului. Apoi, în timp ce sultanul Murad Khan (Murad IV) privea de la conacul Sinan Pasha de la Sarayburnu, a zburat chiar din vârful Turnului Galata (în actualul cartier Karaköy) și a aterizat în Piața Doğancılar din Üsküdar, cu ajutorul vântului. Murad Khan l-a răsplătit apoi pentru isprava sa cu un sac de monede de aur, spunând: „Acest om este neobișnuit: este capabil să facă orice își dorește. Nu este corect să te înconjori cu astfel de oameni”. Fidel cuvântului său, l-a exilat apoi pe Ahmed în Algeria, unde omul de știință a rămas până la moartea sa.

Povestea lui Hezârfen Çelebi a fost ilustrată într-un film de producţie locală, foarte cunoscut în rândurile cinefililor din Turcia.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole