16.2 C
Buzău
vineri, martie 29, 2024

Ce trebuie să facă părinții pentru a obține deducerea personală suplimentară acordată părinților angajați în 2023

Custom ad 1

Începând cu luna ianuarie 2023, părinții care realizează venituri din salarii beneficiază de o deducere personală suplimentară din impozitul pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală. Potrivit Ordonanței guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022 deducerea personală suplimentară se acordă părinților care au salarii, indiferent de nivelul acestora. Singura condiție pentru a benefica de această deducere este să aibă cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, înscris într-o unitate de învățământ.

Potrivit edupedu.ro, în situația în care copilul este întreținut de ambii părinți, atunci deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți. Părintele trebuie să prezinte o fotocopie a actului său de identitate, o fotocopie a certificatului de naștere al copilului, documentul care să ateste înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și o declarație pe propria răspundere.

Model declarație pentru deducerea personală suplimentară acordată părinților angajați în 2023
Model declarație pentru deducerea personală suplimentară acordată părinților angajați în 2023

Ordonanța Guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022 a modificat Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Prevederile referitoare la deducerea personală suplimentară au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2023. Articolul 77 din Ordonanța menționată mai sus se modifică astfel:
(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:
a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salariiindiferent de nivelul acestora.
(11) Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Sursă: edupedu.ro

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente