17.2 C
Buzău
joi, martie 28, 2024

CULTURĂ | ”Brainstorm”, o ploaie de lacrimi, un soare cu dinți și o avalanșă de sentimente

Custom ad 1

Trupa treivirgulăpaișpe a urcat, seara trecută, pe scena Teatrului ”George Ciprian” în cadrul Festivalului Săptămâna Teatrului Tânăr, ediția a IX -a.

”Brainstorm” este un spectacol în care se regăsesc atât adolescenții, cât și părinții lor, dacă au deschiderea necesară să încerce să înțeleagă ce se petrece atât pe scenă, cât și în spatele ei și, mai ales, în mințile și sufletele tinerilor pe care îi au acasă. Este un spectacol care își poartă spectatorii printr-un carusel de emoții, de la hohote de râs, la lacrimi care se scurg tăcute pe obraji, spunând o poveste întreagă. Te pune pe gânduri, fie că ești părinte, fie că ești adolescent.

Saptămâna Teatrului Tânăr - ”Brainstorm”, o ploaie de lacrimi, un soare cu dinți și o avalanșă de sentimente
Saptămâna Teatrului Tânăr – ”Brainstorm”, o ploaie de lacrimi, un soare cu dinți și o avalanșă de sentimente

Tinerii actori care au urcat aseară, plini de curaj, pe scena Teatrului George Ciprian au tras un semnal de alarmă pentru părinții care au impresia că nu își mai înțeleg adolescenții de acasă. Spectacolul este o modalitate inedită prin care adolescenții explică multe din atitudinile, exprimările și comportamentul lor. Este o incursiune în creierul și mintea oricărui adolescent, care nu și-a stabilit încă niște repere concrete pentru viitorul lui. Trecerea dinspre copilărie spre viața de adult este una deloc ușoară și necesită multă răbdare, înțelegere și empatie din partea adulților care îi însoțesc pe acest drum.

În regia profesorului Dănuț Solcan, adaptarea piesei ”Brainstorm” după Ned Glasier și Emily Lim supune atenției spectatorilor poveștile a cincisprezece adolescenți care au în comun o serie de trăsături tipice perioadei prin care trec: dezordinea, confuzia, sentimentul de a nu fi înțeles, nevoia pronunțată de afecțiune, dorința de independență, dar și dorința de a fi în centrul atenției. Sunt adesea nesiguri și se află într-o etapă în care sunt greu de înțeles, atât de către adulții din jurul lor, cât și de ei înșiși. Vor să pară stăpâni pe niște situații care, de fapt, îi depășesc. Vor să înceapă o nouă viață, dar au nevoie de susținere necondiționată, de încredere, de libertate dar și de explicații. Nu vor să fie judecați și, uneori, au doar nevoie să fie ținuți în niște brațe care le oferă siguranță.

Saptămâna Teatrului Tânăr - ”Brainstorm”, o ploaie de lacrimi, un soare cu dinți și o avalanșă de sentimente
Saptămâna Teatrului Tânăr – ”Brainstorm”, o ploaie de lacrimi, un soare cu dinți și o avalanșă de sentimente

Profesorul Dănuț Solcan explică motivele care l-au determinat să pună în scenă această piesă: „Este o piesă pornită de la faptul că, în urmă cu 25 de ani, s-au înregistrat progrese foarte mari în știința despre creier; anii ’90, în care au apărut RMN și Computerul Tomograf, aparate care pot să investigheze  ceea ce se întâmplă cu creierul mult mai bine amănunțit decât se putea face înainte, au  fost supranumiți «deceniul creierului». Apărând aceste aparate, s-a putut trage o concluzie revoluționară în ceea ce privește creierul adolescentului. Dacă până atunci se credea că adolescentul are un creier în devenire, un creier care încă nu a ajuns la maturitate, aparatele au arătat că este vorba despre un alt tip de creier și că în mintea adolescenților se petrece un lucru extrem de important. Ei trec de la pubertate la adolescență având un număr dublu de neuroni decât avem noi adulții sau în raport cu copilul mic. În decurs de câțiva ani trebuie «să distrugă» acești neuroni în plus și să ajungă la cantitatea normală. După adolescență, însă, avem o cantitate de materie cenușie cu mult redusă, dar mai bine organizată. Practic în mintea lor este o adevărată furtună în această perioadă și atunci nu doar hormonii, ci și  celelalte lucruri prin care se explica turbulența adolescenței sunt factori cauzali”. 

Saptămâna Teatrului Tânăr - ”Brainstorm”, o ploaie de lacrimi, un soare cu dinți și o avalanșă de sentimente
Saptămâna Teatrului Tânăr – ”Brainstorm”, o ploaie de lacrimi, un soare cu dinți și o avalanșă de sentimente

Puțini știu că monologurile fiecăruia dintre cei 15 tineri actori, de la finalul piesei, sunt scrise de ei înșiși și sunt parte din povestea de viață a fiecăruia. Sunt de admirat pentru curajul și asumarea cu care și-au adus emoțiile în fața noastră, a spectatorilor care am fost îndeajuns de norocoși să fim martori la spectacolul pentru care au muncit neobosiți, cu pasiune și determinare.

Cei 15 adolescenți care și-au purtat aseară spectatorii printr-un carusel de emoții, cu măiestrie, profesionalism și curaj sunt: Adelina Bianca Ghica, Alexandra Hanganu, Alexia Moise, Anca Elena Toader, Andreea Alexandra Marcu, Andreea Bianca Toader, Iris Maria Balotă, Izabela Scarlat, Maia Ioana Răduță, Mario Rodinel State, Sabin Mihai Popa, Sara Maria Oncioiu, Vlad Andrei Citrea, Vlad Andrei Galeș, Ruxandra Ioana Meșterelu. Elevii Colegiului Național Bogdan Petriceicu Hasdeu au adus pe scenă o energie incredibilă, reușind să-și exprime sentimentele și să ne facă și pe noi, spectatorii, să ne transpunem în poveștile lor de viață.

Sursă foto: Teatrul George Ciprian

 

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente