miercuri, iulie 17, 2024

Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite” | Pentru că suntem refugiul dezamăgirilor noastre

Custom ad 1

Ziua 2 a Festivalului Buzău Iubește Teatru, organizat de Teatrul George Ciprian, având ca partener principal Consiliul Județean Buzău, ne-a adus în față o temă mereu de actualitate: relațiile și traiul în comun.

Ce au în comun un bărbat conservator care și-a înșelat soția cu o prostituată, o actriță nominalizată la Oscar, profund nefericită în viața personală și două cupluri aflate la finalul unei vacanțe nereușite? E simplu. Ocupă, pe rând, aceeași cameră 203 a Hotelului Beverly Hills din Los Angeles. „California Suite” este o comedie în trei părți despre traiul în comun scrisă de autorul american Neil Simon, care încearcă să răspundă la întrebarea „Ce ne face să rămânem împreună chiar și atunci când toate circumstanțele exterioare arată că ar trebui să o luăm pe căi separate?

Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite”
Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite”

Actorii Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron întruchipează cu naturalețe și umor personajele piesei de teatru ”California Suite”, scrisă de dramaturgul, scenaristul și scriitorul american Neil Simon. Deși scrisă în 1976, personajele și întâmplările prezentate sunt mereu de actualitate.

Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite”
Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite”

Omul de afaceri de vârstă mijlocie Marvin Michaels, un conservator convins, este „Vizitatorul din Philadelphia”, care se trezește într-o dimineață târzie, în camera de hotel cu numărul 203 a  Hotelului Beverly Hills din Los Angeles, pentru a descoperi o prostituată pe nume Bunny, inconștientă, în patul său, după ce petrecuseră împreună o seară . Cum soția sa Millie este în drum spre apartament, el trebuie să găsească o modalitate de a ascunde toate urmele indiscreției sale neobișnuite. Într-un final, nemaiputând să ascundă prezența prostituatei în patul său, acesta este nevoit să îi mărturisească soției infidelitatea, pe care nu și-o asumă până la capăt, aruncând vina pe fratele său, care îi făcuse ”cadou” femeia din pat. Millie, după ce își varsă furia pe soțul său pentru indiscreția acestuia, decide să-l ierte și să rămână alături de soțul ei, ca și cum nimic nu se întâmplase.

Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite”
Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite”

A doua parte a piesei îi are ca protagoniști pe „Vizitatorii de la Londra“, actrița britanică Diana Nichols, care fusese nominalizată pentru prima dată pentru Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, și soțul ei Sidney, un anticar londonez, a cărui orientare sexuală devenise din ce în ce mai dificil de ascuns. Câștigarea Oscarului ar fi fost o onoare care ar putut reînvia cariera ei în declin, dar Diana știa că nu are șanse să-l câștige. Aceasta neagă cu încăpățânarea adevărata natură a căsătoriei sale de conveniență și, pe măsură ce se pregătește pentru momentul ei în lumina reflectoarelor, starea ei de spirit fluctuează de la speranță la panică și disperare. Întorși în camera camera de hotel cu numărul 203 a  Hotelului Beverly Hills din Los Angeles, Diana și Sidney, pe fondul unei cantități de alcool destul de mari consumate, încep să scoată din dulap scheleții căsniciei lor.

Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite”
Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite”

Ultima parte a piesei nu-i prezintă pe „Vizitatorii din Chicago”, două cupluri bogate care sunt cei mai buni prieteni. Stu Franklyn și soția sa Gert și Mort Hollender și soția sa Beth petrec împreună o vacanță îndelung planificată. Lucrurile încep să se precipite când Beth este rănită în timpul unui meci de tenis, iar Mort îl acuză pe Stu că i-a rănit soția. Pe fondul neînțelegerilor provocate de accidentul de pe terenul de tenis, cei patru parcurg un întreg proces de analiză a relației lor și a vacanței petrecută împreună, reușind la final să rămână prieteni.

Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite”
Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite”

California Suite e primul spectacol de teatru pe care îl regizez. Și, deși în mod uzual aș fi avut o mulțime de lucruri de spus pe această temă, adevărul este că de această dată există ceva mai important în interiorul acestui demers, decât faptul că e un debut regizoral. Anume: dorința de a rămâne împreună, fie și temporar, a unor actori care, din motive obiective (printre care și pandemia) nu mai urcaseră pe scenă de aproximativ un an de zile. Cu toții am pornit la drum dorindu-ne să facem un spectacol al nostru prin care să ne redobândim demnitatea și bucuria jocului.’’, subliniază regizorul si actorul Andrei Huțuleac, despre primul spectacol de teatru regizat de el.

Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite”
Buzău/ Iubește/ Teatru: ”California Suite”

Am văzut pe scenă întâmplări rupte din viața reală, replici, situații și fapte rupte din cotidianul fiecăruia. Piesa este despre oricare din relațiile noastre. Ne regăsim, pe alocuri, în situațiile trăite de protagoniști, ne identificăm cu ei. Dacă avem puterea de a vedea dincolo de comicul situațiilor și al replicilor, întrezărim și tragedia care face parte din normal. Fie că ne place sau nu să recunoaștem, ”suntem refugiul dezamăgirilor noastre”…

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole