1.2 C
Buzău
vineri, decembrie 8, 2023
Mihaela Travel | Agentie de turism

CULTURĂ | 14 mai, Noaptea Muzeelor la Buzău

Noaptea Muzeelor un eveniment cultural anual patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte.

Primul eveniment de acest gen a avut loc în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit de public, astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.

În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Ulterior (2001) evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.

În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub denumirea actuală – „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, dată adoptată de Consiliul Internațional al Muzeelor drept Ziua Internațională a Muzeelor.

Muzeul Județean Buzău anunță programul evenimentelor culturale organizate cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor, ediția din anul 2022:

  • Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă (sediul central), str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău: program de vizitare gratuită a colecțiilor: 19.00 – 01.00;

19:10 – vernisajul expoziției panotate temporare Israel – File din natură, acțiune culturală în cadrul programului anual Escapadă culturală internațională nocturnă. Ca de fiecare dată în cadrul acestui program ne-am propus să aducem în atenția publicului buzoian atracții turistice, istorice și naturale ale unor țări de importantă destinație turistică. Pentru ediția din acest an, la organizarea momentului, am colaborat cu Ambasada Statului Israel.

Noaptea Muzeelor - 14 mai 2022: Israel, file din natură
Noaptea Muzeelor – 14 mai 2022: Israel, file din natură

20:00 – vernisajul expoziției temporare Instantanee de pe Pink Planet, personală a artistului Vladimir Păun Vrapciu. Deținător a numeroase premii internaționale, Vladimir Păun Vrapciu este unul dintre artiștii români în plină ascensiune, cu proiecte artistice expuse în Europa și Statele Unite ale Americii.

Noaptea Muzeelor - 14 mai 2022: Instantanee de pe Pink Planet
Noaptea Muzeelor – 14 mai 2022: Instantanee de pe Pink Planet

21:30 – vernisajul expoziției temporare ”Chihlimbar baltic, provenit din contrabandă, indisponibilizat de DIICOT, valorificat de ANABI, expus la muzeu” – expoziție organizată în parteneriat cu Ministerul Justiției din România, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Piesele ce urmează a fi expuse, în premieră națională la Muzeul Județean Buzău, începând cu 14 mai și până în data de 17 iulie 2022 fac obiectul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Pepitele de rășină fosilizată au fost introduse ilegal pe teritoriul României prin sustragerea de la controlul vamal. Acestea erau depozitate, transportate și predate în țări precum Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia. Doar efortul susținut și profesionalismul procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, structura centrală, și a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au făcut ca o parte din cantitatea de peste 800 kg de chihlimbar sechestrată, cu o valoare estimată cuprinsă între 400.000 și 3.200.000 $, să ajungă în această expoziție inedită.

Noaptea Muzeelor, 14 mai 2022: Chihlimbar baltic, provenit din contrabandă, indisponibilizat de DIICOT, valorificat de ANABI, expus la muzeu
Noaptea Muzeelor, 14 mai 2022: Chihlimbar baltic, provenit din contrabandă, indisponibilizat de DIICOT, valorificat de ANABI, expus la muzeu

22:00 – vernisajul expoziției temporare Praise of the Black, personală a pictorului Mice Jankulovski. Artist de mare valoare internațională, Mice Jankulovski este unul dintre cei mai cunoscuți artiști europeni, fiind deținător a numeroase premii precum Lorenzo Magnificul (Bienala de la Florența, ed. a XII-a), Artist of the World (Bienala de la Larnaca, 2018).

Noaptea Muzeelor, 14 mai 2022: Praise to black
Noaptea Muzeelor, 14 mai 2022: Praise to black
  • Muzeul Chihlimbarului Colți, sat Colți, com. Colți, jud. Buzău: program de vizitare gratuită a colecțiilor: 19.00 – 23.00;
    Concert de muzică populară susținut de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău;
  • Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău: program de vizitare gratuită a colecțiilor: 19.00 – 01.00;

Accesul la toate evenimentele este gratuit.

Sursă: Muzeul Județean Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente