Având în vedere apariţia cazurilor de hepatită în rândul copiilor, la nivel internaţional dar şi naţional, doi medici specialişti din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, respectiv dr. Gina Anica (medic primar Pediatrie) şi dr. Micu (medic primar Boli Infecţioase) aduc în atenţia părinţilor metodele de prevenţie în caz de hepatită şi ce ar trebui să facă un părinte atunci când apar primele simptome de hepatită.
Organizația Mondială a Sănătății a raportat cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută în rândul copiilor. Ce puteţi să ne spuneţi legat de hepatită?
Dr. Anica Gina: „Hepatita reprezintă o inflamaţie a celulelor hepatice, această inflamaţie duce la o modificarea funcţiei hepatice, poate să fie blândă sau agresivă, ireversibilă, depinde de vârsta copilului, de statusul imun, de agresivitatea factorului care declanşează inflamaţia. Cauzele de hepatită sunt diverse la copii, de la deficite enzimatice, boli metabolice la cele mai frecvente, de cauză virală, dintre care cele mai cunoscute şi cele mai frecvente sunt hepatitele de tip A, hepatită care se mai numeşte şi boala mâinilor murdare, pentru că de fapt aşa se şi transmite, prin consumul de alimente contaminate, sau consumul de apă infectată. Ca şi manifestări clinice pot fi manifestări cu debut brusc, prin vărsături alimentare, dureri abdominale, o afectare bruscă a stării generale sau pot fi manifestări care se declanşează insidios, de la două săptămâni până la două luni cu reducerea apetitului, cu scădere în greutate, cu febră, cu dureri articulare, greaţă şi vărsături intermitente şi într-un final apariţia icterului, o colaraţie gălbuie, tegumentară sau a mucoaselor. În general, la copii, apariţia acestui icter depinde de cât de rapid se modifică funcţia ficatului, poate să apară brusc icter sau poate să nu apară, cel puţin la copiii mici, stările clinice sunt destul de nespecifice, de aceea îngrijorător ar fi pentru părinţi, orice manifestare de tip digestiv, cu vărsături alimentare şi dureri abdominale să ducă la anunţarea medicului, sau chiar prezentarea la camera de gardă, la urgenţe.”
Care este tratamentul pentru hepatită?
Dr. Anica Gina: „În general, de primă intenţie tratamentul este nespecific, dacă forma este uşoară se administrează mai mult o reechilibrare electrolitică, vitamine, simptomatice. În cazul în care afectarea este cu transaminaze foarte mari, bilirubină crescută destul de mult, atunci se internează copilul şi se face tratamentul specific, în momentul în care ştim şi cauza.”
Care sunt recomandările dumneavoastră, cum putem preveni hepatita?
Dr. Anica Gina: „Având în vedere că principala cauză este această hepatită de tip A, nu ştim această nouă hepatită despre care se discută care este cauza, dar ca şi măsuri putem să le aplicăm pe cele generale: igiena riguroasă a mâinilor şi după folosirea toaletei, şi înainte de masă, plus spălarea fructelor, legumelor şi sursa de apă potabilă să fie clar cunoscută. Aceste măsuri sunt foarte importante.”
Cum putem preveni hepatita?
Dr. Micu Bogdan: „Hepatita este o boală care determină inflamaţia ficatului şi ea poate fi de etiologie infecţioasă, de obicei virală, şi de etiologie non infecţioasă (toxică, autoimună). Din hepatitele cu etiologie infecţioasă , cea mai frecventă este hepatita cu virus A, dar există şi alte virusuri care dau hepatită de gen virus B virus C, virus E. Aceste virusuri, calea de trasmitere este grupată pe cale fecal-orală, pentru virusul A şi virusul E şi prin sânge prin material contaminat cu secreţii infectate şi prin contact sexual pentru virusl B şi virusul C.
Pentru virusul A, calea de trasmitere după cum am menţionat este fecal-orală adică trebuie să insistăm asupra igienei riguroase a mâinilor asupra igienizării alimentelor (fructe şi legume) precum şi asupra consumului de apă din surse neautorizate. De obicei, în focar de hepatită cu virus A, virusul se găseşte în surse de apă infectată. În cazul hepatitei cu virus E calea de trasmitere este similară cu cea a virusului A, iar pentru virusul B şi virusul C calea de trasmitere este prin sânge, prin instrumentar chirurgical, stomatologic, prin trasnfuzii se pot trasmite virusurile B şi C, precum şi prin contact sexual, mai ales în cadrul hepatitei cu virus C. Ca şi prevenţie se poate realiza prevenţie prin vaccinare: pentru virusul A există un vaccin care se numeşte HAVRIX şi se administrează în două doze la copil, la interval de minimum de 6 luni cele două doze iar pentru virusl B există de asemenea, un vaccin care se numeşte ENGERIX B, cu rata de administrare, se administrează încă din primul an de naştere şi se administrează în trei doze, în ritm de administrare 0-1-6 luni la interval de o lună de la prima doză şi la 6 luni de la prima doză.”
Aceste vaccinuri sunt opţionale, sau intră în schema obligatorie dată de Ministerul Sănătăţii?
Dr. Micu Bogdan: „Cel pentru hepatita cu virus B intră în schema obligatorie a Ministerului Sănătăţii iar cel pentru hepatita A este opţional, poate fi achiziţionat de părinţi din farmacii cu circuit deschis.”
Ce ar trebui să facă părinţii atunci când apar simptome ale hepatitei la copii?
Dr. Micu Bogdan: „Simptomatologia hepatitei la copii este, în general cu fenomene digestive, cu vărsături, cu dureri abdominale, uneori cu febră şi mai rar cu scaune diareice. Ce este constant la debutul hepatitei sunt urinile hipercrome, care însoţesc simptomatologia digestivă şi ulterior apare şi icterul sclero-tegumentar, adică îngălbenirea sclerelor ochilor şi a tegumentelor, a pielii. În caz de debutul acestei simptomtologii, părinţii ar trebui să se adreseze către un medic specialist care să evalueze copilul şi în urma investigaţiilor de laborator, ne interesează în mod special transaminazele, bilirubina şi aspectul urinei dacă este normal sau hipercromă. Dacă există o modificare de 10 ori mai mare decât maximul normalităţii a valorilor transaminazelor atunci se poate pune diagnosticul de hepatită acută. În funcţie de simptomatologia dezvoltată de copil, dacă este o formă uşoară, copilul poate urma tratament suportiv, la domiciliu, în caz de simptomatologie medie spre severă, simptomatologie medie sau severă se însoţeşte şi de o modificare a activităţii de coagulare a protrombinei, scăderea acestui marker ne indică suferinţa hepatică, dacă se îndreaptă boală spre formă medie sau severă cu insuficienţă hepatică şi atunci se adaugă alt tratament specific pe lângă tratamentul suportiv.”