7.2 C
Buzău
vineri, martie 1, 2024
Mihaela Travel | Agentie de turism

CULTURĂ | Museum Bus călătorește neobosit prin tot județul

Custom ad 1

Museum Bus este un muzeu într-un microbuz care respectă normele de etalare, utilizează elemente de muzeotehnică și folosește metodologia de expunere muzeală; conține vitrine, materiale complementare, iluminat dedicat, suport pentru redare foto-video și audio. Și este deservit de un muzeograf.

Pe teritoriul județului Buzău sunt aproape 300 de unități școlare în mediul rural, cu mai multe mii de elevi. Din foarte multe motive majoritatea acestora nu a reușit până acum să viziteze colecțiile Muzeului Județean Buzău, ori să ajungă la vreunul dintre sediile externe ale instituției. Museum Bus-ul a fost creat tocmai pentru a duce mesajul cultural și științific al muzeului în toate aceste unități de învățământ.

Elevii Școlii Gimnaziale Cândești, în vizită la Museum Bus
Elevii Școlii Gimnaziale Cândești, în vizită la Museum Bus

Pentru fiecare deplasare, muzeul asigură transportul gratuit al acestei colecții mobile. Microbuzul muzeu este însoțit de un muzeograf, un membru al personalului auxiliar și, evident, un conducător auto. Obiectele, vitrinele și echipamentele sunt montate pe pozițiile de vizitare la fața locului de către personalul nostru.

Luna aceasta, Museum Bus a ajuns la copiii de la Școala Gimnazială Cilibia, de la Școala Gimnazială Cătina, unde a fost așteptat de 110 copii și de la Școala Gimnazială Cândești, unde a avut 189 de vizitatori micuți. Aceștia l-au primit cu bucurie și curiozitate, au studiat cu atenție exponatele, au pus întrebări și au primit răspunsuri care le-au satisfăcut curiozitățile.

Elevii Școlii Gimnaziale Cilibia, în vizită la Museum Bus
Elevii Școlii Gimnaziale Cilibia, în vizită la Museum Bus

Fiind un proiect dedicat elevilor din mediul rural, este necesar ca unitatea școlară să-i contacteze pe reprezentanții Muzeului Județean Buzău fie telefonic, fie pe e-mail sau chiar pe pagina de Facebook a muzeului, să comunice ziua dorită și numărul de elevi care participă la activitate. De asemenea, solicitarea poate fi făcută și de către reprezentanții UAT-urilor de pe teritoriul județului Buzău.

Museum Bus-ul Muzeului Județean Buzău se vizitează gratuit, fiind un proiect finanțat integral de către Consiliul Județean Buzău. Vizita va fi organizată în funcție de numărul de elevi și cadre didactice, putând participa și alți membri ai comunității. Pentru monitorizarea activității, toți cei care vizitează Muzeul Mobil vor primi, la intrare, un bilet gratuit.

Elevii Școlii Gimnaziale Cătina, în vizită la Museum Bus
Elevii Școlii Gimnaziale Cătina, în vizită la Museum Bus

Copiii pot vedea obiectele expuse în vitrine, panourile explicative, fotografiile și filmele de prezentare ilustrează aspecte din secțiile Arheologie, Istorie, Artă, din colecțiile speciale „Dumitru Dan – primul globe-trotter român” şi „Colecţia de Telefoane a Muzeului Județean Buzău”, cea mai mare de acest fel din țara noastră. De asemenea, vizitatorii află informații relevante despre cele mai importante șantiere arheologice din județul Buzău și descoperă ce înseamnă munca de cercetare a arheologului.

Museum Bus, proiect unic în România, vine în ajutorul copiilor din județ, care nu au acces la muzeu, oferindu-le posibilitatea de a admira o parte din exponatele Muzeului Județean. Conceput special pentru a atrage cât mai mulți vizitatori, microbuzul special, modificat și transformat într-un muzeu mobil, ajunge chiar și în cele mai îndepărtate zone ale județului Buzău. Astfel, copiilor care au posibilități limitate de a se deplasa la muzeu, li se oferă șansa de a viziona exponate care fac parte din diverse expoziții și colecții ale Muzeului Județean.

Sursă foto: Muzeul Județean Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente