Sub deviza ”Fiecare cuvânt lasă urme”, Maratonul Antiviolență inițiat de Biroul de Siguranță Școlară în cadrul I.P.J. Buzău continuă în școlile din județ. Astfel, în ziua de 18 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, împreună cu polițiști din cadrul Postului de poliție rurală Ziduri, au desfășurat o activitate comună de prevenire a violenței în școli la Școala Gimnazială Ziduri.
Scopul activității a fost combaterea fenomenului de bullying prin informarea elevilor cu privire la cauzele, formele de manifestare și consecințele acestui fenomen. Prin implicarea elevilor într-o serie de activități educative formale și non-formale, poliţiştii au urmărit dezvoltarea încrederii în sine, a spiritului de echipă, empatiei, dar și a capacităţii de a-i tolera pe cei din jur.
Elevii au participat la un joc educativ prin care au fost provocaţi să îndoaie, pe rând, câte o parte dintr-o coală de hârtie albă la rostirea unei expresii jignitoare. Apoi la auzul fiecărei expresii pozitive, au desfăcut pliurile. Elevii și-au dat seama de consecințele negative ale bullyingului, observând cu atenţie urmele rămase şi de nereparat pe foaia de hârtie.
Fenomenul de bullying este foarte răspândit atât în școlile din România, dar și la nivel mondial. Acesta reprezintă, de fapt, agresiunea sau hărțuirea fizică sau verbală, care se repetă pe o anumită perioadă și care implică un dezechilibru al puterii între două persoane, cel mai adesea copii. Conform Asociației Americane de Psihologie, acesta este o formă de comportament agresiv, în care o persoană provoacă în mod intenționat și repetat un disconfort unei alte persoane.
Efectele acestui tip de comportament exercitat asupra altei persoane are efecte negative asupra sănătății victimei, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, printre acestea numărându-se izolarea socială, apariția unui sentiment de rușine, tulburări de somn, modificări ale obiceiurilor alimentare, performanțe școlare reduse, scăderea stimei de sine și a încrederii în propria persoană, dar și scăderea imunității și apariția de boli fizice.
Sursă: I.P.J. Buzău