joi, aprilie 18, 2024

Ziua Culturii Naționale, la Muzeul Județean Buzău

Custom ad 1

Muzeul Județean Buzău organizează sâmbătă, 15 ianuarie, un ansamblu de activități culturale dedicate Zilei Culturii Naționale.

Programul activităților culturale este următorul:
ora 11.00 – Conferință de presă, sediul Muzeului Județean Buzău, et. al II-lea, sala 13. Bilanțul activității cultural, educative, științifice și administrative a muzeului în anul 2021 și prezentarea Ofertei culturale, științifice și educative pentru anul 2022.
ora 11:30 – Lansare de carte științifică și de popularizare:
– „Analele Buzăului”, nr. XIII/2021, revistă științifică a Muzeului Județean Buzău ce valorifică, în principal, cercetările istorice ale muzeografilor instituției noastre și ale altor specialiști din țară.
– „Valea Călmățuiului în Neo-Eneolitic”, autor dr. Daniel Garvăn, arheolog/muzeograf în cadrul Muzeului Județean Buzău. Volumul reprezintă cea mai complexă abordare științifică privind evoluția locuirii umane pe Valea Călmățuiului, în perioada mileniilor VI – V î. HR. Lucrarea cuprinde și un catalog exhaustiv al descoperirilor arheologice, precum și repertoriul arheologic.
– „Catalog de Restaurare. Patrimoniul cultural. A doua viață”, nr. 2/2021 prezintă rezultatele activității restauratorilor, bazată pe cunoașterea materialelor, a tehnicilor și principiilor restaurării științifice. Publicația reunește lucrări de restaurare realizate de către specialiști din instituția noastră și din alte 12 muzee românești. Sunt prezentate imagini din timpul restaurării, ce oferă publicului o imagine de ansamblu a drumului parcurs de bunurile culturale din depozitele muzeelor în expoziții.
– „Funny Quarantine”, catalogul ilustrează proiectul cultural-educativ #funnyquarantine implementat de Muzeul Județean Buzău în perioada 10 aprilie – 2 iunie 2020, când instituția a suspendat, din cauza pandemiei de COVID -19, vizitarea expozițiilor precum și celelalte activități cu publicul.
ora 12:00 – vernisajul expoziției de bază „Porțile Mănăstirii Bradu. Cu o vechime de peste 240 de ani, porțile masive din lemn au fost supuse unui amplu proces de restaurare în cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare de la Muzeul Național al Bucovinei, Suceava. Expoziția este amenajată la etajul I al Muzeului Județean Buzău. Proiectul expozițional este unul de excepție, inedit pentru această expunere.
ora 12:30 – vernisajul expoziției ”Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău. Conceptul expozițional, ajuns anul acesta la a patra ediție, își propune să valorifice muzeistic cele mai recente artefacte intrate în patrimoniul muzeului nostru, prin cercetări arheologice sistematice, de salvare și/sau supravegheri arheologice, în anul 2021. Acestea sunt expuse publicului în premieră. Expoziția va putea fi vizitată până în luna ianuarie a anului 2023.

Activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale vor putea fi vizionate live pe pagina de Facebook a Muzeului Județean Buzău. Accesul publicului este permis începând cu ora 13:00, cu respectarea normelor sanitare actuale. În ziua evenimentului accesul este gratuit la toate sediile și expozițiile muzeului.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole