Duminică, 10 octombrie, începând cu ora 11:00, buzoienii sunt invitați la o incursiune în lumea satului tradițional românesc, prin intermediul unui meșteșug neglijat în ultimele decenii, și anume meșteșugul vopsitului cu plante tinctoriale.
Activitățile, incluse în Zilele Patrimoniului European, vor fi organizate la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” din strada Războieni, nr. 8, mun. Buzău, iar accesul este gratuit, fiind permis, însă, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.
Evenimentul cuprinde prezentări științifice (despre Alchimia vegetalului, de la plante la pigmentul textil, Elemente naturale utilizate în meșteșugul vopsitului textilelor în zona etnografică a Buzăului și Meșteșugul vopsitului cu plante – repere istorice în România), vernisajul expoziției temporare „Meșteșugul vopsitului cu elemente naturale, între tradițional și contemporan”, dar și două ateliere în cadrul cărora care putem învăța despre imprimarea plantelor pe materiale textile. Primul atelier va începe la ora 12:30, iar cel de-al doilea la ora 13:30. Numărul maxim al participanților este de 10 persoane pentru fiecare atelier, iar accesul este gratuit. În timpul atelierelor este obligatorie respectarea normelor sanitare în vigoare. Pentru programări, puteți trimite un e-mail, la adresa atelieremuzeubuzau@gmail.com. Pentru participarea minorilor este necesară completarea unei declarații pe proprie răspundere al cărei model în puteți găsi pe site-ul Muzeului Județean Buzău https://www.muzeubuzau.ro/
Prima ediție a acestui eveniment, organizată în luna octombrie a anului trecut, a propus publicului buzoian o analiză a satului tradițional românesc, leagăn al valorilor și credințelor strămoșești și factor determinant în procesul de formare a identității naționale; de asemenea, s-a dorit a fi un semnal de alarmă asupra necesității conservării și valorificării patrimoniului cultural material și imaterial.