vineri, aprilie 19, 2024

VIDEOREPORTAJELE AGORA | Viaţa la ţară, pusă sub lupă! Cea mai mare anchetă din judeţ care vizează primăriile din mediul rural

Custom ad 1

Contractele cu statul reprezintă una dintre cele mai bune afaceri în care toată lumea are de câştigat mai puţin cetăţenii de rând, cei care ar trebui să fie adevăraţii beneficiari, cei care sunt cu taxele şi impozitele la zi pentru ca banii colectaţi să ajungă peste noapte în buzunarele băieţilor deştepţi.

În urmă cu câteva luni, Agora Buzău a demarat cea mai mare anchetă din judeţ, privitoare la modalitatea în care primăriile din mediul rural şi nu numai gestionează banul public. Până în prezent, peste 40 de primării au primit solicitări în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Solicitările privesc diferite documente, contracte de achiziţii, lucrări şi informaţii, care în teorie ar trebui să fie deja publice şi afişate pe site-ul instituţiei, dar care din dorinţa de a acoperi un sistem mafiot care trăieşte din bani publici, sunt încă indisponibile, ascunse de ochii curioşilor.

O mică parte din primăriile buzoiene ne-au răspuns solicitărilor în mod complet, în timp ce majoritatea au preferat să o facă evaziv, adică parţial sau deloc, invocând motive şi cadre juridice care nu se aplică tranzacţiilor din mediul public.

Printre primăriile care s-au opus unui procedeu democratic şi transparent, invocând motive care nu stau în picioare se află comunităţi importante, precum Primăria Râmnicu Sărat, Primăria Nehoiu, Primăria Berca, Primăria Costeşti, Cilibia sau Pogoanele.

În ultimul deceniu, primăriile din mediul rural au beneficiat de sume importante din partea Guvernului României prin Programului Naţional de Dezvoltare Rurală sau direct finanţate din vistieria Uniunii Europene.

Acolo unde trebuiau să fie realizate drumuri, reţele de apă şi canal care să ducă la ridicarea nivelului de trai pentru cetăţenii din localitate, fie nu s-a realizat nimic, fie calitatea serviciilor prestate a prejudiciat în mod evident statul român şi cetăţenii săi de bună credinţă. Asta pentru că foarte multe primării din mediul rural lucrează cu societăţi apropiate partidului din care provine edilul local.

Indiferent că vorbim de lucrări ample, precum asfaltarea, reţeaua de apă şi canal, reţeaua electrică sau servicii simple precum achiziţia de produse birotice sau mentenanţa calculatoarelor din primării, peste 80% din contracte sunt acordate unor firme abonate la banul public.

De la primării în funcţie, până la ultimul funcţionar toţi încearcă să şteargă cu buretele afacerile băieţilor deştepţi cu statul.

Împreună spunem adevărul. Din luna martie 2021, doar pe Agora Buzău.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole