sâmbătă, iulie 20, 2024

EXCLUSIV! Deputatul AUR de Buzău, gen. Nicolae Roman a participat activ la masacrul contra revoluţionarilor de la Timişoara, în decembrie 1989!

Custom ad 1

Partidul AUR scrie istorie după ce liderul George Simion nu a validat mandatul lui Francis Tobă, lt. colonel în rezervă din cauza trecutului său în care a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase. Mai departe, Buzăul îl va trimite în Camera Deputaţilor pe generalul Nicolae Roman, care ar fi participat activ la masacrul contra revoluţionarilor de la Timişoara, în decembrie 1989, potrivit unui document prezentat de Mălin Bot privind unităţile militare ale MApN care au participat la represiune. În acest caz, Simion nu a oferit încă un punct de vedere.

O a doua premieră o reprezintă voinţa buzoienilor, care prin votul acordat la început de decembrie au trimis în Parlament un militar de carieră, cu un trecut pătat în decembrie `89.

un text de Andrei Piţigoi.


Abia intrat în Parlament, partidul AUR face un gest unic și dă peste nas partidelor vechi. Într-o ședință-fulger, cei de la AUR au decis să nu valideze locul de deputat de Brașov al lui Tobă, ca urmare a informațiilor legate de trecutul său controversat. Locul candidatului AUR va fi luat de către Raluca Borta, următoarea pe lista din Brașov. Este, practic, o premieră în politica românească.

Potrivit presei, Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase. Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, au ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari.
Mai trebuie spus ca Tobă nu a fost niciun moment membru AUR. El a ajuns pe listele acestui partid ca urmare a fuziunii cu partidul Neamul Românesc, așa cum s-a întâmplat și cu avocata Diana Șoșoacă. Francisc Tobă, militar de carieră, a intrat în politică după Revoluţia din 1989, devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu. Ulterior, Francisc Tobă a intrat şi în Parlament trimis de FDSN.

Contactat de jurnalist.ro, George Simion, liderul AUR a confirmat acest demers. „Noi am luat în serios avertizările presei, am făcut propriile investigații cu privire la domnul Tobă, iar multe dintre acele orori s-au adeverit. Așa că am procedat în consecință. Vom da și un comunicat în cursul zilei de astăzi”, a explicat liderul AUR.


Sursă foto: Biz Braşov
Sursă foto: Biz Braşov

Francisc Tobă, militar de carieră, a intrat în politică după Revoluţia din 1989 devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu, partidul lui Ion Iliescu. Ulterior, Francisc Tobă a intrat şi în Parlament, de pe listele FDSN.

Potrivit presei, Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase. Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, au ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari.

Vezi aici cum a trăit noul deputat AUR de Buzău, evenimentele din decembrie `89

„Victimele Şonca Ioan, Moldovan Ioan, Popescu Ioan, Tănase Ion, cadre M.I., au fost internaţi la Spitalul Judeţean Sibiu în data de 22.12.1989. În data de 23.12.1989, Cpt. Tobă Francisc i-a scos cu forţa din salonul spitalului, i-a dus într-o cameră plină cu haine ale unor persoane decedate şi i-a obligat să se îmbrace cu hainele acestora.

Cpt. Tobă Francisc le-a legat mâinile la spate, cu tifon pentru pansamente, apoi i-a urcat pe tanc în jurul turelei, transportându-i într-o sală de sport a UM 01512 Sibiu, fiind consideraţi ‘terorişti’. Aici au fost bătuţi de militari cu paturile armelor din dotare.

În după amiaza zilei de 22.12.1989 victimele Dajbog Ion şi Săbău Ion au fost internate la Spitalul judeţean Sibiu, ambii prezentând plăgi prin împuşcare. Căpitanul Tobă Francisc i-a ridicat forţat din spital, i-a legat la mâini, şi i-a pus pe tanc în jurul turelei.

Au fost duşi la sala de sport a UM 01512 Sibiu, unde au fost reţinuţi ilegal, fiind lipsiţi de asistenţă medicală”, se arată în documentele citate de EVZ.ro care provin din arhiva Asociaţiei „21 Decembrie” 1989 primite de la Parchetul General în urma unei Adrese CEDO.

După Revoluţie, Francisc Tobă a devenit vicepreşedintele FSN din Sibiu, deputat FDSN (septembrie 1992); preşedintele Organizaţiei FDSN din Sibiu şi membru al Grupului parlamentar al PDSR. Tobă a fost şi consilier al lui Adrian Năstase, iar anul trecut făcea parte din conducerea Partidului Neamul Românesc al fostului parlamentar PSD Ninel Peia.

Tobă nu este singurul nume controversat de pe listele AUR. Presa a relatat recent că AUR vrea să îl trimită în Parlament şi pe generalul Nicolae Roman, aflat pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor a filialei din Buzău. Acesta ar fi participat activ la masacrul contra revoluţionarilor de la Timişoara, în decembrie 1989, potrivit unui document prezentat de Mălin Bot privind unităţile militare ale MApN care au participat la represiune.

Sursă: jurnalist.ro Podul şi Biz Braşov.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole