joi, mai 30, 2024

VIDEO | Acuze grave către şefii Poliţiei Buzău! O româncă ţinută prizonieră în Spania, salvată de eforturile unui ofiţer de la Dispecerat

Custom ad 1

O poveste spectaculoasă, a unei fete din România brutalizată și închisă în Spania de un grup de marocani, traficanți de droguri, revine în prim plan. Evenimentele au avut loc la o lună după drama de la Caracal. Polițistul român care era de serviciu la Dispeceratul 112 își acuză șefii că i-au spus că nu cazul să se agite pentru ”o curvă” și că, acum, toți se laudă cu această operațiune.

  • Polițistul mai spune că nu s-a lăsat, a sunat din proprie inițiativă la Crima Organizată Buzău și, împreună cu un ofițer de acolo, a făcut toate demersurile ca fata să fie eliberată, după nici opt ore de la aflarea informațiilor.
  • Ulterior, în loc de recunoașterea faptelor, agentul spune că șefii au încercat să culeagă aprecierile, i-au interzis să spună tot adevărul presei, iar acum, pentru că vrea să facă public cazul, l-au amenințat că îl dau afară din poliție.
Ion Florinel, poliţistul buzoian ale cărui eforturi nu au fost în zadar. Sursă foto: Facebook | Colaj: Agora Buzău
Ion Florinel, poliţistul buzoian ale cărui eforturi nu au fost în zadar. Sursă foto: Facebook | Colaj: Agora Buzău

Ion Florinel, ofițer de serviciu la Dispeceratul Poliției Municipale Buzău, a primit în dimineața zilei de 16 august 2019, la ora 3.35, un telefon de la un cetățean român din Germania.  Acesta primise, la rândul său, un telefon de la o fată cu care a lucrat într-un restaurant din Londra și care îl ruga să facă tot posibilul să o salveze. Susținea că este sechestrată într-un apartament din Spania, de o bandă de marocani.

„Am înțeles că o legaseră pentru că ar fi plasat drogurile în altă parte decât trebuia. De acolo de unde era legată de pat a putut ajunge la un telefon și a putut trimite și niște fotografii. Ea i-a trimis acestui domn fotografiile cu ea legată, în ideea de a fi credibilă și de a o ajuta.”, povestește polițistul.

Ion Florinel: „Eu am numit cazul ăsta Caracal 2, dar la Buzău!” Evenimentele tragice de la Caracal se petrecuseră în iulie, cu nici o lună înainte. Agentul de poliție aflat la datorie în acea noapte recunoaște că era sub impresia dramei Luizei și a Alexandrei și că și asta l-a făcut să nu considere totul o glumă proastă.  „I-am spus bărbatului din Germania să aibă toată încrederea că îl pot ajuta, dar să îmi trimită toate informațiile pe mobil, unul din ăsta mai modern, cu touch, ca să pot vedea fotografiile cu fata legată” I-a dat numărul de mobil bărbatului, după care a sunat repede la șefi. „Eu a trebuit imediat, în secunda doi, să informez conducerea.” ”Dă-o dracu de curvă, mă suni pentru o panaramă?!”

A vorbit foarte urât, folosind cuvinte și mai vulgare de atât. – Mâine dimineață, când vin eu la opt, cunosc eu pe nu știu cine prin Spania, pe un atașat. Mâine dimineață! I-am spus atunci: – Domnule, fii atent care e problema, eu nu aștept până mâine dimineață pentru că mă transform în victimă sigură și o să scrie pe mine Caracal 2. Pățesc la fel ca dispecerul de la Caracal. Pentru ce asta? Țin prea mult la pielea mea ca să aștept până la ora opt dimineața când te trezești dumneata să vii la serviciu. – Bă, zice, stai liniștit, ai raportat la ăia la județ.”, spune Ion Florinel că i-ar fi replicat șeful. ”Mă, dar tu ești nebun?!” După ce a încheiat conversația cu superiorul, Ion Florinel a sunat la județ, la ofițerul de serviciu comisar șef Laurențiu Stâlpeanu.

„– Mă, tu ești nebun la cap, pentru o curvă să sun eu în Spania. Mă, dar tu ești nebun?!”, i-ar fi zis Stâlpeanu. – Dar dacă ar fi fost copilul tău în Spania, în excursie, și ar fi fost sechestrat? Tu așa pui problema? Vuiește lumea de Caracal pe toate posturile și tu-mi pui problema așa? – Hai, mă, dă-o dracu de panaramă! – Uite care-i treaba, îți dau ultimatum, dacă până la 3.55 nu mă convingi că ai vorbit la IGP și s-au declanșat mecanismele de salvare a româncei ăsteia, de la fără cinci încolo nu mai ai timp, Laurențiu! Fii atent că am cartea deschisă pe masă cu toate numerele de telefon și știu ce am de făcut dar, ierarhic, te las pe tine, să-i informezi tu”, i-ar fi dat replica Ion Florinel. Ulterior, după ce polițistul Florinel susține că a mai dat câteva telefoane, Laurențiu Stâlpeanu l-a sunat și l-a asigurat că a raportat mai departe.

„Înainte de 3.55 m-a sunat Stâlpeanu și mi-a zis așa: Florinel, stai liniștit, am sunat la IGP, am vorbit cu domnu Dragnea. Nu mi-a spus ce și cum, doar că l-a informat.” ”E treaba lor, să se spele pe cap! Tu să-ți vezi de treaba ta!” Ion Florinel susține însă că timpul trecea în defavoarea româncei și a continuat cu telefoanele mult înainte să sune înapoi ofițerul de serviciu de la IPJ Buzău. „Am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe Marius Ivan, șeful Poliției Buzău. Era în concediu. I-am spus: – L-am sunat și pe domnul Chiriac, i-am sunat și pe ăstia de la județ, dar toată lumea o dă de gard. Îmi zic toți să o las moartă că nu-i bine să ne băgăm. La care Ivan ce credeți că-mi zice?! – Băi, fii atent, i-ai sunat pe ăia la dispecerat la județ?! Nu mai e treaba ta, să nu te pună dracu să suni tu la IGP, să treci tu peste, e treaba lor, să se spele pe cap! Tu să-ți vezi de treaba ta! – Știți care-i treaba, până la urmă dumneavoastră sunteți în concediu, eu știu ce am de făcut. Și i-am închis telefonul în nas, zbang!”, povestește Ion Florinel cu lux de amănunte conversația telefonică.

Marius Ivan, şeful Poliţiei Municipiului Buzău. Sursă foto: Observatorul buzoian | Ciprian Sterian

Nu s-a oprit. Adjunctul Marica a încercat să ajute.

Ion Florinel susține că șeful IPJ Buzău a aflat povestea abia peste o săptămână Cât despre șeful IPJ Buzău, Laurențiu Pantazi, Ion Florinel susține că nici nu ar fi știut de situație și că ar fi aflat la o săptămână distanță, pe 22 august, când liderul de sindicat al agenților de poliție a scris pe Facebook povestea.

Pentru că, după ce poliția română s-a mobilizat, fata a fost salvată de poliția spaniolă! Au găsit-o tăiată, bătută și legată. 

Toți cei trei acuzați de agentul șef principal de poliție Ion Florinel că au încercat să tergiverseze acest caz pentru că era noapte și dormeau sau erau în concediu au răspuns întrebărilor Libertatea. Ionel Chiriac, fost adjunct al Poliției Municipale Buzău: ”El a procedat foarte bine”.

– El acum reclamă pe toată lumea, că nu a fost evidențiat atunci, că nu i s-a dat salariu de merit. El atunci, în disperare, a zis să facă un lucru bun și foarte bine a procedat. Dar eu i-am spus că singura persoană care putea să stabilească pașii de urmat era inspectorul șef.

– Nu ați avut un limbaj de genul, citez: Ești nebun, la ora asta, dă-o-ncolo de …

– Nu, nu, nu.

– Dumnealui susține că ați tratat-o ca pe o fată de moravuri ușoare.

Eu cred că el nu știe cu câți a vorbit în seara aia și mi-a atribuit mie anumite cuvinte care nu-și au rostul. Eu i-am spus ce trebuie să facă, atâta, nu că nu e sănătos.

– Nu i-ați spus să o lase până dimineața când ajungeți la muncă?

– I-am spus să ia legătura și dacă nu se rezolvă nimic eu pot să discut a doua zi cu atașatul României din Spania. Era o situație inedită, nu am mai avut cazuri de genul ăsta. Eu i-am spus să ia legătura la județ, să sune la inspectorul de serviciu, să vadă ce dispune inspectorul șef. 

Situația asta a venit la distanță de nicio lună de Caracal și omul povestește că a fost plimbat de colo-colo.

– Dacă el mă înțelegea, i-am spus clar că trebuie să anunțe dispeceratul IPJ Buzău, pentru că cel mai scurt drum ăla era. Eu, da, i-am spus că nu am cum să rezolv la ora aia. Păi da, eu, puteam eu să sun noaptea pe ăla din Germania? Șeful Poliției Buzău a fost foarte scurt în declarații și ne-a trimis la biroul de presă. Marius Ivan, șef Poliția Municipală Buzău: ”Fata a fost salvată și a fost salvată exact conform procedurii” .

– Aceste date o să le dea biroul de presă, știți foarte bine, astea sunt regulile. 

– Aș fi vrut să îmi dați dumneavoastră o relatare despre ce a fost în acea noapte. – Nu pot, pentru că, în perioada la care faceți referire, eram în concediu.

– Dar v-a sunat și i-ați spus „ Fii atent, i-ai sunat pe ăia de la județ? Nu mai e treaba ta!”?

– Dânsul a sesizat și conducerea IGPR și conducerea MAI care au instrumentat această sesizare și rugămintea este să vă adresați biroului de presă. Ce pot să afirm este că s-au respectat absolut toate procedurile și cauza soluționată normal și firesc, fără ghiocei și înfrumusețări sau interpretări personale.

– La nicio lună de la Caracal, o plimbare de la un șef la celălalt era normală?

– Nu a fost absolut nicio plimbare. E părerea dânsului și atâta tot. Șeful IPJ Buzău susține că nu acțiunile și insistența lui Ion Florinel au dus la salvarea fetei, ci promptitudinea IPJ. Laurențiu Pantazi, șeful IPJ Buzău spune că polițistul e supărat că nu a fost recompensat.

Laurenţiu Pantazi, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău. Sursă foto: bz.politiaromana.ro

– Ofițerul cu care ați discutat dumneavoastră, între noi fie vorba, are niște nemulțumiri mai vechi că nu a fost recompensat.

– Dar nu ar fi meritat?

– Nu s-au dat recompense lal acel moment pentru cazul respectiv. Nu au fost propuneri de la șefii nemijlociți, astfel încât nu am avut ce aproba. Îmi permit să cred că e și o notă de subiectivism a dumnealui, ca să nu spun altfel, context în care a tot aruncat pe tapet cazul.

– Dar cine s-a ocupat de cazul acesta până la urmă?

– Atunci cel care s-a ocupat a fost dispecerul de la Inspectoratul Județean de Poliție Buzău, care a comunicat rapid cu ofițerii din cadrul Serviciului de Crimă Organizată, care au luat legătura cu atașații de interne din Spania și care au reușit într-un termen relativ scurt să acționeze și să salveze fata.

– Povestea polițitului e alta. El ar fi sunat la Crimă Organizată, nu ofițerul de serviciu de la IPJ. – Dacă puteți să acordați și o rezervă asupra a ceea ce declară agentul respectiv, ar fi perfect. Cei care au declanșat toate verificările de la nivelul IPJ, unde s-a acționat de către Serviciul Investigații Criminale în colaborare cu Crima Organizată, au fost cei care erau de serviciu la IPJ.

– La nicio lună de la Caracal, omul de la dispecerat e plimbat de către șefi, în timp ce fata nu avea timp ca cineva să stea pe gânduri. Cum vedeți asta? – Eu vă spun că s-a reacționat în timpi reali.

– Dumneavoastră, la o săptămână distanță, când crede el că ați aflat de fapt despre cum au stat lucrurile, ați făcut o conferință de presă, iar înainte i-ați fi spus să nu povestească toată tevatura că îl dați afară din poliție. E adevărat?

– Nu, nu e adevărat. Chiar el a stat de vorbă cu presa. Nu fac eu chestiuni de genul ăsta. Subiectivismul dumnealui în a relata aceste evenimente trebuie să-l aveți în vedere în contextul în care dânsul are un moment de nemulțumire pentru faptul că nu a luat salariu guvernamental. Vă mai mărturisesc, fără să pun paie pe foc, a afirmat că îl interesa să iasă la pensie și ar fi avut o pensie mai mare.

Ofițerul de serviciu nu a vrut să răspundă când a fost întrebat dacă șeful său i-a răspuns la telefon în noaptea cu pricina Laurențiu Stâlpeanu a negat vehement limbajul pe care Ion Florinel susține că l-ar fi folosit în acea noapte. Dar a ocolit răspunsul când a venit vorba să spună dacă șeful său, Laurențiu Pantazi, i-a răspuns sau nu la telefon în acea noapte și a fost cel care i-a dat ordinele ce să facă mai departe.

– Dar la Crimă Organizată ați sunat dumneavoastră sau el?

– El a sunat, fiindcă obligația lui era să mă anunțe pe mine, nu Crima Organizată. Cum susține Ion Florinel că a fost salvată de fapt fata Pasat de la un șef la altul, Ion Florinel susține că a luat problema în propriile mâini și l-a sunat pe șeful de la Crimă Organizată Buzău. Acesta era și el tot în concediu. „Ăsta, băiat deștept, mi-a spus: Vă trimit un om în zece minute la Poliția Municipală! În 10 minute a venit omul. I-am spus pe scurt care-i treaba și a vorbit direct pe telefonul lui cu bărbatul din Germania care mă sunase.” Agentul mai spune că nici el nu a stat degeaba.  „Eu, între timp, m-am pus, la îndemnul lui Pândaru, să fac actul de sesizare. Am povestit succint de la cine am primit telefonul, ora, tot. Pândaru l-a fotografiat cu telefonul lui și cu un program l-a tradus în spaniolă și l-a trimis poliției spaniole. Mi-a spus el că a vorbit cu niște colegi de la Prahova și au extins repede niște legături în Spania și au informat poliția spaniolă. Totul s-a întâmplat între patru și cinci dimineața.” Cum a fost localizată fata din Spania, cu informații de la 4 000 de kilometri distanță Ion Florinel povestește foarte mândru cum a decurs operațiunea. „Fata a fost reperată pe baza informațiilor date de bărbatul din Germania și pe baza telefonului de pe care ea a trimis fotografiile. Bărbatul mi-a spus că e sechestrată de cinci zile, mi-a spus localitatea și regiunea și mi-a dat numărul de telefon de pe care ea i-a trimis fotografiile.”, spune Ion Florinel.

În baza telefonului, susține Ion Florinel, ofițerul de la Crimă Organizată s-a folosit de o aplicație, a identificat cartierul și blocul unde se afla sechestrată. Telefonul de pe care fata a dat informațiile celui din Germania a fost cheia.

Captură de imagine video Guardia Civil Huesca.

Opt ore mai târziu, românca era scoasă din apartamentul unde era ținută legată, iar marocanii arestați Știrea a făcut înconjurul presei din România și Spania. Toată lumea a lăudat acțiunea polițiștilor de la Buzău, iar Ion Florinel a fost chemat să explice cum au decurs lucrurile. E mândru că a apărut la televizor.

VIDEO | GUARDIA CIVIL 

Recunoaște că spera ca fapta lui să fie lăudată și eventual recompensată cu un salariu guvernamental pe șase luni și dincolo de camerele de filmat. Dar nu a fost așa. „La vreo trei săptămâni, șeful Crimei Organizate Buzău mi-a zis: „Domnule Ion, vin de la o ședință în care șefii de la IPJ și de la Municipiu se felicitau între ei pentru că au primit laude de la IGPR pentru modul cum au acționat pentru salvarea româncei din Spania, pentru că s-a vorbit în Spania și s-a dat în presa centrală. S-au felicitat între ei și ziceau ce premii grase vor primi”, își amintește Ion Florinel. El nu a primit nimic. Într-un răspuns trimis către Libertatea, Ministerul de Interne spune că el și-a îndeplinit și-a exercitat ”atribuțiile profesionale conform fișei postului”.

Sursă articol: Libertatea.ro | Petre Dobrescu (link sursă)

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole