7.9 C
Buzău
marți, martie 19, 2024

FOTO | Atena – un amestec de vechi și nou. Și-o dragoste la prima vedere. (I)

Custom ad 1

Iubirea mea pentru Atena a început, timid, într-un sfârșit de decembrie, acum vreo douăzeci de ani. A fost, de fapt, începutul unei vieți, pentru mine. Am ajuns în Atena fără să știu mai nimic despre orașul ăsta. Știam că e capitala Greciei și cam atât. Totuși, a fost dragoste la prima vedere. Am făcut cunoștință cu ea cu inima strânsă, mi-era cumva rușine că nu încercasem să o cunosc mai bine, citind măcar câte ceva despre ea, înainte de a pune piciorul pe străzile ei înguste, colorate și pline de viață în orice moment, din zi și din noapte. Istoria nu mi-a plăcut niciodată, așa că am plecat la drum cu ideea preconcepută că nu o să-mi placă un oraș unde istoria se vede la fiecare colț de stradă, unde e plin de pietre vechi, tocite de vreme și de vremuri, unde e plin de oale de lut sparte, care nu mai au nici formă, nici culoare. Mă consolasem cu gândul că sigur îmi vor plăcea muzica și, probabil, mâncarea.

De la momentul acela am mai vizitat Atena de încă trei ori, în ultimul an chiar, și m-aș întoarce acolo oricând. A devenit un altfel de ”acasă” pentru mine. Am vizitat-o în doi, am redescoperit-o împreună cu cei doi copii ai mei, când am pus punct vieții începute acolo în urmă cu douăzeci de ani, le-am prezentat-o prietenelor mele cele mai bune, într-un început de noiembrie când am fugit singure de acasă să alergăm la un maraton și le-am făcut cunoștință cu ea unor persoane foarte dragi mie, o gașcă de două mame și patru copii.

Dacă mă trezești în mijlocul nopții și îmi spui că mergem la Atena, pot să fac un bagaj în cincispreceze minute și să ajung prima la aeroport. Atât de mult iubesc Atena, cu străzile ei care nu par să se odihnească niciodată, cu pietrele ei multe, mari și mici, cu oalele ei sparte, cu pisicile ei care mai de care mai frumoase, cu oamenii ei care îți zâmbesc necondiționat și te fac să te simți ca acasă, cu tavernele aglomerate seară de seară, cu mâncarea căreia nimeni nu-i rezistă, cu energiile ei bune.

Atena, mai ales în afara sezonului turistic, este o destinație pentru un concediu de-o săptămână sau doar pentru un city-break, în care oricum nu vei avea timp suficient să te saturi de ea… Vei pleca de acolo cu gândul că de-abia aștepți o vizită viitoare.

Istoria Atenei se confundă, practic, cu istoria Greciei însăși. Originile Atenei sunt prea îndepărtate pentru a putea fi stabilite cu exactitate. Zidul care înconjoară Acropolele, rămășițele arheologice din neolitic, urmele lăsate de oamenii din epoca de bronz si o serie de dovezi pre-elene, dovedesc că Atena a fost locuită din cele mai vechi timpuri. Numele original era „Athenai”, pluralul „Athene”, numele zeiţei in dialectul local. Cert este că oraşul și-a luat denumirea de la zeiţa Atena, care simbolizează, în mitologia greacă, înţelepciunea. Există mai multe legende referitoare la numele orașului. Una dintre acestea spune că zeii Atena şi Ares au descoperit oraşul şi se certau pentru a pune stăpânire pe el. Ares a oferit locuitorilor un cal pentru război, iar Atena a îmblânzit calul şi a dăruit măslinul. O altă legendă explică felul în care și-a luat orașul numele, legendă care a stat la baza sculpturii de pe frontonul vestic al Parthenonului. Conform acesteia, atât Atena cât și Poseidon au cerut să fie patroni ai orașului și să-i dea numele lor, astfel că s-au întrecut pentru a obține onoarea, fiecare oferind un dar orașului. Poseidon a creat un izvor de apă sărată lovind pământul cu tridentul său, pentru a simboliza puterea mării. Atena a creat în schimb măslinul, simbolizând pacea și prosperitatea. Atenienii, conduși de Cecrops, au acceptat măslinul și au botezat orașul Atena.

E simplu să găsești informații despre istoria orașului și despre obiectivele turistice pe care trebuie neapărat să le vizitezi. La o simplă căutare pe internet găsești sute de pagini pline de date istorice, de informații despre trecutul zbuciumat al orașului și despre mitologia greacă. La fel de ușor poți culege informații despre toate obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratezi, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție. Însă, de data aceasta, aleg să spun o poveste subiectivă, cu suflet, despre un oraș cu un suflet aparte, fără prea multe date istorice.

Articol şi fotografii de Ileana Adamescu.

Continuarea, în curând, doar pe Agora Buzău.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente