2,815 total views, 3 views today

Buzăul se numără printre judeţele privilegiate de natură cu locuri binecuvântate de divinitate. Printre rezervaţiile şi ariile protejate care fac din judeţul nostru un loc aparte şi o destinaţie deosebită pentru turişti se numără şi Dealul cu lilieci.

Între Vulcanii Noroioşi şi Focul Viu, iubitorii de natură pot face un popas la Cernăteşti, acolo unde se află cea mai mare rezervaţie floristică din zonă, denumită sugestiv „Dealul cu lilieci”.

Dealul străjuiește satul Cernătești, de care-l despart aproximativ 4 km de drum neasfaltat, însă practicabil atât la picior, cât și cu mașina. Liliecii trebuie surprinși neapărat în cele 2,3 săptămâni cât sunt în floare. Pentru că acești liliecii din specia Syringa vulgaris se pot admira în toată splendoarea doar câteva săptămâni pe an, în funcție de vreme. 

„Pentru ca suntem posesorii unei comori unice in judet, ne mândrim cu minunata rezervație de liliac , arie protejată de interes national încă din anul 2000. Dealul cu lilieci, este gata să vă primească si anul acesta, parfumandu-va sufletul si bucurandu-va ochii . Astăzi, verificând stadiul înfloririi liliacului si starea drumului, am avut plăcuta surpriză sa întâlnesc doi tineri minunați din București, care au aflat de rezervație de pe internet. Erau intr-o pauza între 2 cursuri susținute în județ și s-au gândit să descopere frumusețile din zona.Mi s-a umplut sufletul de bucurie, mai ales că i-am convins ca maine sa vina si sa le explice si elevilor noștri ce inseamna un prim ajutor. Va astept cu drag sa urcati pe Dealul cu Lilieci”, a scris pe pagina sa de Facebook, primarul comunei Cernatești, Petrache Mîrzea.

GALERIE FOTO | DEALUL CU LILIECI, COMUNA CENRNĂTEŞTI

În arealul rezervaţiei alături de liliac mai sunt întâlnite specii arboricole de stejar pufos (Quercus pubescens), cer (Quercus cerris), gârniţă (Quercus frainetto); arbuşti cu specii de: scumpie (Cotinus coggygria), mojdrean (Fraxinus ornus), cărpiniţă (Carpinus orientalis), precum şi specii ierboase de alior (Euphorbia cyparissias), măciuca ciobanului (Echinops ruthenicus), ruşcuţă de primăvară (Adonis vernalis L.), unghia găii (Artagalus glycyphyllos) sau cârcel (Ephedra distachya).

Sursă foto: eusinziana.ro

Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, jurnalist Agora Buzău şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal). Fotojurnalist 123RF din 2017, membru APSR, membru AIPS, absolvent Sports Buisness Academy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here