Aparatul administrativ, cu precădere cel din mediul rural, are nevoie de o schimbare în ceea ce privește abordarea comunicării cu cetățenii şi transparenţa în deciziile care îşi pun amprenta asupra vieţii comunităţilor. Oamenii au așteptări tot mai ridicate de la autoritățile publice și își doresc rezolvări concrete și durabile pentru nevoile lor reale. În acest context, Agora Buzău transmite în cadrul singurului exercițiu de democrație și transparență administrativă din județ, ocazional, gratuit, la alegere, fără a fi în niciun parteneriat cu autoritățile locale sau partidele politice, ședințele de consiliu local al primăriilor din mediul rural.

Cornel Enache, primarul comunei Pietroasele încă din 1996. Enache a schimbat mai multe partide, în funcţie de polul de putere care i-a asigurat încă un mandat. Colaj foto: Agora Buzău.

Pentru a facilita accesul cetățenilor la procesul decizional, atât în perioada de pandemie, cât și ulterior, am transmis live ședințele importante, mai ales din localităţile unde website-ul primăriei era abandonat, inexistent sau prezenta informaţii parţial, aşa cum este cazul site-ului Primăriei Pietroasele.


Primăria Pietroasele plăteşte un avocat, Liana Sbârcea Ciobanu, cu „dribling eficient” pe noţiunile juridice de bază, atunci când vine vorba de transparenţă în administraţia publică, liberul acces la informaţiile de drept public şi alte aspecte similare din codicele administrativ în vigoare.

Majoritatea PSD din CL Pietroasele, o piedică în calea transparenţei publice

Pe scurt, Agora Buzău a încercat astăzi să transmită în direct şedinţa publică (Legea nr. 52 din 21 ianuarie 2003, republicată, articolul 3, punctul i): „ședință publică – ședința desfășurată în cadrul autorităților administrației publice și la care are acces orice persoană interesată) a Consiliului Local al comunei Pietroasele. Reporterul Agora nu a reuşit să intre în direct decât câteva minute, lovindu-se de brutalitate verbală a actualului edil social-democrat Cornel Enache (despre definiţia primarului şi a caracterului său public, aici şi aici).

Verneşti şi Pietroasele. PSD. Aceeaşi mizerie.

Despre situaţia de la Verneşti am relatat, pe larg, într-un articol anterior. Astăzi, la Pietroasele, alături de conducerea aparatului administrativ, la şedinţă a asistat şi avocatul Liana Mihaela Sbârcea Ciobanu, contractat de către administraţia locală pentru supervizarea juridică a activităţii, în lipsa unui consilier juridic angajat permanent în primărie. Aceasta a fost motivaţia primarului în funcţie pentru prezenţa acesteia în sală.

Liana Sbârcea Ciobanu Mihaela, avocatul la sugestia căruia nici măcar fotografii nu am putut realiza în şedinţa CL Pietroasele. Sursă foto: Facebook. ,

„Avocatul diavolului”, are patru nume: Liana Sbârcea Ciobanu Mihaela

Sugestia avocatei a fost să se supună la vot prezenţa în sală a reporterului, ulterior şi faptul dacă acestuia îi este îngăduit să transmită în timp real în format video întrunirea care stătea să înceapă. Zis şi făcut. Consilierii locali au înţeles absurditatea supunerii la vot a prezenţei jurnalistului în încăpere, dar au refuzat ca şedintă publică să fie înregistrată în format video. Mai mult, agresivitatea verbală a primarului a făcut ca acesta să ceară jurnalistului „să-şi ducă lucrurile într-o cameră alăturată, pentru a ne asigura că nu poate înregistra sub nici o formă şedinţa.”

Încă o pagină de amintire tristă în istoria prezenţei practicilor comuniste într-o democraţie relativ tânără

Păţania de astăzi de la Pietroasele rămâne una de tristă amintire în care primarul, alături de acoliţii săi, au pus în practică un sfat care sfidează transparenţa publică şi tratează superior orice noţiune democratică la care aleşii publici şi cei plătiţi din banul public sunt obligaţi, măcar moral, să se supună. Aceştia au ales să „dribleze” astfel orice normativă nu doar de bun simţ, ci şi legală, privitoare la transparenţa în administraţia locală. Cât câştigă avocatul contractat de Primăria Pietroasele şi alte informaţii care au dorit să fie ascunse de către primarul Enache şi consilierii locali, în scurt timp, pe Agora Buzău.

Cum procedăm când vrem să transmitem o şedinţă a unui consiliu local?

Aflăm ora, data şi locaţia evenimentului unde urmează să se desfăşoare şedinţa publică. Ajungem la faţa locului cu 30 de minute înainte de debutul acesteia pentru a monta aparatura şi pentru a anunţa primarul, viceprimarul sau secretarul de şedinţă, respectiv consilierii locali de intenţia noastră şi comunicăm cadrul juridic care ne permite acest lucru. Nu suntem obligaţi juridic, legal să efectuăm această notificare, dar considerăm de bun simţ intenţia de a comunica cele mai sus menţionate pentru bunul mers atât al desfăşurării şedinţei, cât şi a transmisiunii noastre. În foarte puţine cazuri, două mai precis, Verneşti şi Pietroasele, ne-a fost refuzat fie accesul, fie posibilitatea de a transmite în timp real întrunirea aleşilor locali. Ca sumă a experienţei noastre, în care am transmis şedinţele din mai multe comune buzoiene, conduse atât de formaţiunile politice aflate la putere, cât şi cele din opoziţie, am concluzionat că ni s-au pus piedici acolo unde administraţia locală fie are mari carenţe în pregătire şi gestiune, fie are de ascuns faţă de ochii cetăţenilor lucruri mai mult sau mai puţin curate.

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.