16.2 C
Buzău
vineri, martie 29, 2024

Trofeul ”Dumitru Dan”, ajuns la cea de-a patra ediție, a reunit cicliști din 7 județe ale țării

Custom ad 1

Muzeul Județean Buzău a acceptat provocarea Asociației Club Sportiv PENTELEU Buzău de a participa la organizarea în premieră a Trofeului Dumitru Dan – brevete de anduranță pentru cicliști amatori (200 km, 300 km, 400 km, 600 km). Cursa, prima de acest gen desfășurată pe teritoriul județului Buzău, este dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan, personalitate căreia i-a fost dedicat un întreg spațiu expozițional. Călătoria acestuia în jurul lumii a suscitat interes încă de la jumătatea secolului XX.

Primul brevet s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, iar  traseul a atins puncte de interes turistic și istoric de pe teritoriul județului Buzău, precum monumentul ridicat la locul descoperirii Tezaurului de la Pietroasele, Grunjul de la Mânzălești și Munții de Sare de la Lopătari. La această etapă s-au înscris participanți din Buzău, București, Ilfov, Prahova, Harghita, Bacău și Galați. Traseul a fost o provocare pentru mulți cicliștii, acesta cuprinzând 70% cățărări și coborâri, aproximativ 4 km de drum off-road și în jur de 35% asfalt îmbătrânit. La primul brevet s-au înscris 36 de cicliști, au luat startul 34, din care au terminat traseul integral 30. Următoarea etapă – brevetul de 400 de km se va desfășura pe data de 09 aprilie 2022.

În anul 2018 povestea lui Dumitru Dan și a tovarășilor săi de călătorie a fost promovată pentru prima dată într-un tur ciclist la cursa „Drumul Dunării” (1440 km). Anul acesta Asociația Club Sportiv PENTELEU Buzău împreună cu Muzeul Județean Buzău organizează a IV-a ediție a trofeului.

Dumitru Dan, buzoianul care a parcurs pe jos peste 100.000 de km în opinci, promovând valorile și tradițiile românești, s-a remarcat prin faptul că a cucerit titlul mondial pentru înconjurul lumii pe jos. În 1910, Dumitru Dan a participat împreună cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu la concursul organizat de Touring Club de France, care presupunea efectuarea înconjurului lumii pe jos și prin mijloace materiale proprii. Premiul oferit a fost de 100.000 de franci francezi. Din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, Dumitru Dan a reușit să termine traseul abia în anul 1923 și a primit cei 100.000 de franci. Dumitru Dan a fost singurul român care a terminat competiția, iar performanța sa a rămas neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor în anul 1985. Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și prin peste 1.500 de orașe. A rupt 497 perechi de opinci și 28 de costume naționale.

Sursă foto: Asociația Club Sportiv Penteleu

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente