joi, aprilie 18, 2024

Soluții firești în situații nefirești. Despre școala acasă, în timpul pandemiei de coronavirus.

Custom ad 1

Zilele astea e tare ușor să ne panicăm. Pandemia de coronavirus are tendința să scoată ce e mai rău din oameni și din comunitățile în care trăim. Situația tensionată scoate la iveală comportamente pe care le credeam demult îngropate. Sigur, autoritățile îndeamnă la calm, la respectarea unor anumite reguli care ne pot ajuta să depăsim mai ușor perioada pe care o trăim. Însă este absolut firesc să ne panicăm în fața multitudinii de informații care ne copleșesc din toate părțile. Să ne pierdem cu firea e ușor. Mai greu este să păstrăm o oarecare senzație de normalitate în vremurile anormale pe care le trăim.

Între timp, viața merge mai departe, iar noi trebuie să găsim soluții și să mergem mai departe o dată cu ea. Închiderea bruscă a școlilor a devenit o grijă în plus atât pentru părinți, cât și pentru profesori. Cu toții ne-am întrebat ce vor face copiii noștri în perioada în care instituțiile de învățământ vor fi închise.

Mobilizarea tuturor în a găsi cele mai potrivite soluții pentru copii este, însă, remarcabilă. ”Școala pe net” (scoalapenet.ro) este unul dintre numeroasele proiecte care vin în ajutorul tuturor celor implicați în procesul de învățare, elevi și profesori deopotrivă. ”Suspendarea cursurilor din școlile din România ne-a mobilizat pentru a găsi cele mai rapide și simple soluții pentru învățământul online. Oferim sprijin și suport profesorilor din România, prin resurse gratuite, pentru a continua predarea pe platforme ușor de accesat și utilizat. Credem că educația este un efort comun. Proiectul este dezvoltat de un grup de inițiativă format din Centrul de Resurse în Comunicare, Asociația Techsoup, Teach for Romania și Seeding Knowledge Foundation, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu sprijinul Kaufland România”.

Platforma online scoalapenet.ro oferă resurse tehnologice și resurse didactice. Vine în sprijinul profesorilor, oferindu-le soluții simple care să îi ajute să se adapteze și să se familiarizeze cu predarea prin noile tehnologii, continuând lecțiile de acasă. Oferă răspunsuri simple la multe întrebări, cum ar fi: ”Care sunt cele mai accesibile resurse digitale de lucru cu elevii?”, ”Există și resurse digitale de lucru offline dacă nu toți elevii sunt conectați la internet constant?”, ”Care sunt cele mai bune platforme pe care le pot folosi pentru a susține o lecție în direct? Se pot înregistra?”, ”Care sunt cele mai bune aplicații prin care pot ține legătura și comunica cu întreaga clasă de elevi?”, ”Cât timp ar trebui să dureze o lecție suținută în mediul online?”, ”Ce resurse digitale/platforme pot folosi pentru a da teme și a evalua elevii?”, ”Dacă elevii mei nu au acces constant la internet, ce le pot recomanda?”, ”Există aplicații prin care pot da teme și pot urmări munca elevilor?

Pentru a traversa o perioadă dificilă, 10 experți în domeniul educației și tehnologiei vor oferi asistență online profesorilor cu privire la adaptarea curriculei și a procesului educațional la predarea pe Internet. Aceștia vor răspunde la întrebările adresate de profesori și vor crea conținut relevant pe platformă, sub formă de articole, tutoriale video sau webinarii cu informații utile. Conținutul va fi dezvoltat constant pentru a acoperi cât mai multe nevoi și pentru a îmbunătăți permanent procesul didactic.

Iată cum perioade dificile scot la iveală nu doar ce e mai rău în oameni, ci și ce e mai bun în noi. Important e să nu ne pierdem cu firea și să încercăm să ne mobilizăm, să ne unim forțele și, în mod constructiv, să găsim cele mai potrivite soluții pentru cei care au nevoie.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole