Ministrul PNL al Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că dorește să renunțe la programul „Prima casă” deoarece „astăzi economia nu mai este în criză” și „acest program nu este cel care susține singur această piață” (a creditelor n.r.).

„Mă bucur să aflu de la domnul ministru că economia României nu este în criză. Asta înseamnă că avem bani pentru tot, inclusiv pentru măririle de alocații, de pensii, pentru proiecte de infrastructură, pentru tot ceea ce susține Guvernul PNL că nu se poate finanța din lipsă de fonduri. Ori afirmația este valabilă doar în funcție de cum pică bine pe declarație, iar când este întrebat despre măriri uită de starea bună a economiei, prevede recesiune și merge să ne mai îndatoreze cu câteva miliarde?”, afirmă deputatul social-democrat Sebastian Radu.

Florin Cîțu a afirmat că vrea să vadă dacă programul „Prima casă” face (sic!) beneficii în societate pentru că economia nu mai are nevoie de susținere.

„Ce omite să observe domnul Cîțu este faptul că nu doar sectorul construcțiilor a beneficiat de acest program. Tinerii care doresc să își întemeieze o familie, să aibă un cămin al lor și care nu își permit să plătească un credit imobiliar unde avansul este de trei ori mai mare iar dobânda cu câteva zeci de mii de euro peste cea din program sunt principalii beneficiari. Dar, până la urmă, interesul domnului ministru este probabil maximizarea profitului băncilor, nicidecum al tinerilor care își doresc o casă în același timp cu posibilitatea de a trăi decent, nu de a își da tot venitul pe rate”, adaugă Sebastian Radu.
Creditele prin programul „Prima casă” se adresează tinerilor de până în 35 de ani, sunt garantate de stat, iar avansul este de minim 5% din valoarea locuinței care urmează să fie achiziționată.

„Din curiozitate, m-am uitat pe declarația de avere a ministrului Cîțu. Are, printre altele, un apartament cumpărat prin credit. Și un credit de 303 000 euro despre care nu spune când este scadent. Oare nu are impusă o scadență? Atunci se înțelege de ce încurajează astfel de credite, probabil că trăiește cu impresia că pentru toată lumea este la fel. Sau nu știe când ar trebui să returneze banii? De la un ministru al Finanțelor mă aștept la mai multă grijă la detaliile care țin de completarea declarației de avere. Dacă nu ai grijă de banii și datoriile personale, cum poți avea de ale unei țări? Iar în legătură cu neconcordanțele de la secțiunea „Venituri din cedarea folosinței bunurilor” încă nu ne-a lămurit. De la an la an are același proprietăți, dar declară vânzări de bunuri imobile de câte 100 000 de euro”, a mai spus deputatul buzoian.

Florin Cîțu, este unul din miniștrii care au primit aviz negativ din partea Parlamentului la audierile în comisiile de specialitate.

Comunicat de presă Camera Deputaţilor.

Articolul precedentÎN DEZBATERE PUBLICĂ | Bugetul CJ Buzău pentru anul 2020
Articolul următorVIDEO & FOTO. Zi plină pentru pompierii buzoieni | 26 de intervenţii în nici 24 de ore!
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, jurnalist Agora Buzău şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal). Fotojurnalist 123RF din 2017, membru APSR, membru AIPS, absolvent Sports Buisness Academy. Manager "Buzăul Sportiv" & "Agora Buzau".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.