10.4 C
Buzău
vineri, martie 29, 2024

REPORTAJ. FOTO & VIDEO | Vâlcelele, una dintre comunele uitate ale Buzăului

Custom ad 1

Cu o populaţie de puţin peste 1.500 de locuitori, Vâlcelele cea mai estică comună a judeţului Buzau se zbate în sărăcie din cauza dominaţiei unor clanuri politice violente, care au pus stăpânire pe localitate de mai bine de un deceniu.

Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău
Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău

Pentru locuitorul de rând, utilităţile sunt un vis iar o realizare este atunci când ajungi acasă teafăr după o zi pe câmp, asta pentru că localitatea este condusă de câteva grupări finanţate din ilegalităţi mărunte, la care închid ochii autorităţile competente. Infracţionalitatea nedeclarată şi averile clădite pe umerii oamenilor „mici”, care „tac şi înghit” pentru sume derizorii primite la capătul unei zile de muncă au făcut din Vâlcelele una dintre cele mai sărace comune ale judeţului, acolo unde educaţia este un lux, iar traiul decent un obiectiv imposibil de îndeplinit.

Inevitabil, situaţia din comună şi-a pus amprenta şi asupra dezvoltării locale, cu doar câteva drumuri asfaltate, de o lungime neglijabilă, conducătorii comunei nu au bifat realizări care să confirme apartenenţa europeană a localităţii.

Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău

Educaţia şi învăţământul nu sunt o prioritate, nici reţeaua de apa sau canal şi în nici un caz cea de gaze la care locuitorii comunei nici nu îndrăznesc să viseze.

Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău
Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău

De opt ani, comuna Vâlcelele este condusă de Dumitru Spiţă, reprezentant al Partidului Social Democrat. În aproape o decadă, realizările actualului edil pot fi numărate pe degetele unei singure mâini. Anul acesta, Spiţă a decis să nu mai intre în cursa electorală, lăsând locul altui candidat social-democrat, Liviu Bărăgan, un personaj controversat din sat, despre care locuitorii vorbesc cu teamă şi despre care spun ca ar avea nenumărate probleme cu legea.

Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău
Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău

În localitatea în care Ion Aristotel reuşea în urmă cu un secol să deschidă prima bibliotecă publică din mediul rural, condiţiile actuale de educaţie şi învăţământ sunt la pământ, deşi în comună se află peste 300 de elevi.

Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău

Locuri de joacă care nu îndeplinesc nici o normă de siguranţă, şcoli şi grădiniţe care par abandonate şi o casă de cultură ponosită şi în stadiu avansat de degradare, toate arată ordinea priorităţilor într-o comună în care cei mai mulţi bani sunt cheltuiţi pe salariile angajaţilor din primărie şi ajutoarele sociale.

Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău

Sportul nu se află nici măcar pe lista de priorităţi a primăriei. Copiii bat mingea pe uliţe sau pe terenul din sat, care din cauza stării de degradare le pune viaţa în pericol.

Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău

Dezvoltarea istorică a comunei alături de factorii socio-economici a condus la evoluţia înceată a zonei. Comuna Vâlcelele este o comună agrară, agricultura fiind principala ocupaţie a populaţiei.

Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău

Domeniu de activitate care s-a dezvoltat pe terenurile proprietate personală a localnicilor, formată în mare parte din teren arabil, dar şi din suprafeţe cu vii, livezi şi păşuni. Recent, primăria Vâlcelele a fost implicată într-un scandal de mari dimensiuni, după ce către aceasta s-au îndreptat o serie de acuzaţii foarte grave privitoare la modul discreţionar în care este împărţit islazul public, dar şi alte terenuri aflate în proprietatea acesteia. Incidentul va fi rezolvat cel mai probabil în instanţă, având în vedere că fermierilor din zonă le este refuzat decontul de către APIA pentru simplul fapt că au fost cerute sume de bani nejustificate pentru suprafaţa totală disponibilă în comună.

GALERIA FOTO COMPLETĂ PE PAGINA DE FACEBOOK AGORA BUZĂU!

 

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente