Noi am fost primii care, după câştigarea cu cel mai mic preţ a lucrărilor de asfaltare a zeci de străzi de pământ din municipiul Buzău de către firma bucureşteană Hidro Salt B92, a familiei Băiculescu, o apropiată a lui Sorin Oprescu, am tras un semnal de alarmă că primarul Toma le-a pregătit buzoienilor o nouă ţeapă după o reţetă deja patentată de firma în cauză în toată ţara.  Pentru că, după ce am stat de vorbă cu mai mulţi specialişti, toţi au fost de aceeaşi părere, preţul oferit la licitaţie a fost unul de balastare, nicidecum de asfaltare, dar prin folosirea unor tertipuri, inclusiv juridice, fratele patronului firmei având casă de avocatură în Bucureşti, se va ajunge la spolierea bugetului local, ceea ce se şi întâmplă acum, conform surselor noastre. La data respectivă, dacă Toma, sau specialiştii Primăriei ar fi dat un simplu search pe google, cum am făcut noi, ar fi găsit zeci de articole în care firma respectivă era prezentată în adevărata sa lumină, de jăpcar patentat din cauza căreia mulţi edili locali au fost călcaţi de procurorii DNA. Iată doar un exemplu elocvent în acest sens despre cum procedează preferaţii primarului Toma, care lucrează acum la Buzău:

“Hidro Salt B 92 aproape a dublat prețul pentru reabilitarea Școlii „Ștefan cel Mare“
De departe, cel mai controversat caz a fost al reabilitării Școlii „Ștefan cel Mare“, lucrare încredințată bucureștenilor de la Hidro Salt B 92 SRL. Procedura de achiziție a fost demarată de Primăria Focșani în februarie 2012, pentru o valoare estimată de 11.250.916 lei la care s-a adăugat TVA și s-a încheiat abia în luna iunie. Au depus oferte un număr de 12 societăți comerciale dintre care a fost selectată cea a Hidro Salt B 92, care a avut prețul cel mai scăzut, 4.960.039,45 lei plus TVA, undeva sub 50%. Conform legii achizițiilor publice, orice ofertă sub 85% din valoarea estimată este declarată neserioasă și descalificată, daca ofertantul nu prezintă o justificare foarte bine pusă la punct a costurilor. Cu atât mai mult în cazul unui contract de lucrări unde este vorba de cheltuieli cu organizarea de șantier, utilaje, materiale de construcție, muncitori etc. Un an mai târziu, în luna mai 2013, Consiliul Local Focșani le-a aprobat celor de la Hidro Salt B 92, o alocare suplimentară, de 547.796 de lei, pentru construcția unui gard împrejmuitor. O lună mai târziu firma bucureșteană a venit cu noi pretenții, cerând încă 1,5 milioane de lei, pe motiv că în proiectul tehnic n-au fost prevăzute lucrările de zugrăveală a pereților și nici sisteme de deschidere la ferestre. De această dată Consiliul Local Focșani a refuzat să plătească banii care au fost ceruți în plus, considerând că sumele sunt exagerate. Hidro Salt a câștigat în instanță, prezentând ca dovadă situații de lucrări și note de recepție acceptate de funcționarii Primăriei. Pe tot parcursul disputei dintre consilieri și constructor, primarul Decebal Bacinschi s-a situat de partea celui de pe urmă: „Acest constructor a realizat lucrări de foarte bună calitate. Dacă el nu a prins zugrăvelile, puteam termina această unitate? Trebuia să vin cu suplimentare de lucrări. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Colegiul Unirea. Chiar este o sumă ieşită din comun?“ Primarul nu le-a găsit vreo vină nici proiectantului, care a întocmit prost documentația tehnică, și nici subordonaților săi care nu l-au verificat. Așa se face că, de la 4,9 milioane de lei cât a pretins în oferta inițială cu care a câștigat contractul, reabilitare, Hidro Salt B 92 a ajuns, într-un final, să ceară aproape 7 milioane de lei, probabil prețul corect al lucrării.”  Sursa – ziarul Puterea, citat de Opinia lu` Bâscă.

La Buzău, ca să revenim la oile noastre, firma în cauză lucrează şi lucrează prost, o spun chiar beneficiarii pe la colţuri, de teamă să nu-l supere pe primar. În loc de piatră concasată şi asfalt de calitate, s-a folosit răzuiala de la Urbis Serv pentru primul strat, aia rămasă după ce Toma şi-a betonat drumul de acces la ferma de la Ţinteşti, iar în documente au fost înregistrate altfel de materiale, de zeci de mii de lei, chiar dacă faptic ele nu se regăsesc în teren. Mai mult, ne-a declarat chiar un consilier local al opoziţiei, unul dintre puţinii care mai au curaj să ia atitudine, după blatul dintre PSD şi PMP din CLM Buzău, reprezentanţii firmei au prezentat certificate de conformitate, unele nu tocmai în regulă, că încă nu avem dovada că ele sunt false. Şi Primăria, la ordinul lui Toma, plăteşte suplimentări la contract, ameninţată fiind e procese, prin metoda folosită de Băiculescu, un fost militian, securist spun unii, al cărui frate cu casa de vocatură abia aşteaptă să intervină. În tot acest timp, asfaltul abia turnat, de cea mai proastă calitate şi într-un strat mai subţire decât ar fi fost firesc, a început deja să se deterioreze, o spun chiar locuitorii zonei unde firma lucrează cu un număr mult mai mic de muncitori decât ar fi fost necesar.

Atât deocamdată, încă documentăm, subiectul e mult mai fierbinte şi promitem că revenim foarte curând, nu înainte de a pune o întrebare cetăţeanului Toma Constantin, vremelnic occupant al fotoliului din Palatul Comunal, după ce am aflat o informative bombă: Este adevărat că pe numele său există la Târgovişte, (nasol loc, aici au mai suferit unii si mai importanti, chiar au fost executaţi), un dosar penal pentru spălare de bani, suma este colosală, 26 de milioane de euro, în care procurorii au cerut începerea urmăririi penale? Da sau Nu,  în acest caz nu există variante ajutătoare de răspuns.

Sursă articol: Opinia lu` Bîscă. Autor: Adrian Bîscă. Potrivit legislaţiei în vigoare, responsabilitatea privind articolul revine autorului. Pentru drept la replică şi alte obligaţii deontologie sau legale, folosiţi datele din pagina „Contact”.

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.