Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri a fost modificată de Parlamentul României. Prin acest proiect a fost extinsă la 180 de zile perioada în care zilierii pot presta servicii în domeniile silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, precum și în activitățile de cercetare dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, al institutelor, centrelor și stațiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa și al institutelor naționale, al instituțiilor de învățământ agricol și silvic. Până acum, muncitorii din aceste domenii erau limitați la 90 de zile pe an pentru același beneficiar și 120 de zile indiferent de numărul de beneficiari.

Deputatul buzoian social democrat Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură industrie alimentară și servicii specifice, comisie coraportoare în cazul acestui proiect legislativ, consideră că adoptarea proiectului este binevenită pentru agricultura, dar și pentru economia românească.

„Avem activități în domenii ca recoltarea de produse forestiere, sau activitățile de după recoltare, domenii în care, de exemplu, sezonul începe în mai și se termină în octombrie. Agenții economici au nevoie de personal pentru o perioadă mai lungă de timp și era necesar să le oferim posibilitatea legală de-și desfășura activitatea în bune condiții. Și zilierii sunt avantajați în acest mod deoarece își vor putea extinde perioada de activitate, impactul social al proiectului fiind unul pozitiv.” – Dănuț Păle

De asemenea, deputatul buzoian a propus în timpul dezbaterii la comisie ca și cei care își desfășoară activitatea conform codului 5520 din Clasificarea activităților din economia națională, tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea sa, să poată angaja prestatori de muncă necalificată cu caracter ocazional.

„Participarea copiilor la tabere este un element care contribuie foarte mult la dezvoltarea de comportamente sociale, la acumularea de cunoștințe practice, chiar și la crearea unor amintiri frumoase. Dar, pentru ca aceste tabere, care au caracter sezonier, să funcționeze în parametri optimi este nevoie de personal. De aceea am dorit ca unitățile care organizează tabere să poată angaja zilieri cu ajutorul cărora să își completeze nevoile de forță de muncă.” – Dănuț Păle
Proiectul de Lege a avut o susținere aproape unanimă în Camera Deputaților. A primit 251 de voturi pentru și o singură abținere.

Articolul precedentStart Up Nation: În Buzău se naște o nouă generație de antreprenori
Articolul următorCJ Buzău | Convocare şedinţă ordinară 20 iunie 2019
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, jurnalist Agora Buzău şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal). Fotojurnalist 123RF din 2017, membru APSR, membru AIPS, absolvent Sports Buisness Academy. Manager "Buzăul Sportiv" & "Agora Buzau".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.