vineri, aprilie 19, 2024

FOTO | Fostul viceprimar din Pogoanele, izolat la domiciliu | Cum poţi să ajungi în carantină, fără voia ta!

Custom ad 1
  • Proasta informare sau lipsa accesului la informaţii pentru cetățenii din mediul rural duce la gafe enorme ale autorităţilor

Dumitru Constantin este numele fostului viceprimar al oraşului Pogoanele ajuns fără voia sa în autoizolare. Cum „a reuşit” fostul vice să stea 14 zile departe de familia sa, cu largul concurs al autorităţilor locale aflaţi din rândurile următoare.

O zi de primăvară la Pogoanele, nici prea cald, nici prea frig, numai bine de făcut una-alta prin curte. Cetăţeanul Dumitru Constantin pleacă la mecanicul din urbe să repare o pompă de apă ai cărui rulmenţi se blocaseră. Ce a urmat, pare cel puţin o schiţă din Caragiale.

După ce şi-a rezolvat problema, fostul vice se suie la volanul autovehiculului său şi se îndreaptă spre casă. Numai bine că-n drum spre domiciliu este telefonat de unul dintre poliţiştii din oraş. Acesta îi aduce la cunoștință că maşina sa a fost văzută în faţa porţii mecanicului şi că trebuie să intre în autoizolare pentru că fiul mecanicului tocmai se întorsese din Olanda şi se află în carantină vreme de două săptămâni.

Am plecat cu maşina să-mi rezolv o problemă. Am o pompă de apă care are rulmenţii blocaţi şi mai aveam ceva de sudat. Am mers la singurul om de la noi din oraş, care repară utilaje sau accesorii pentru grădină. Nu am stat mult, mi-am rezolvat treaba şi am plecat spre casă. Nu m-am urcat bine în maşină, că primesc un telefon de la Poliţie. Mi-au zis că maşina mea a fost în faţa curţii omului la care mi-am reparat pompa şi că trebuie să intru în autoizolare 14 zile pentru că feciorul său tocmai a revenit din Olanda şi nu au trecut două săptămâni de când s-a întâmplat asta.”

De bună credinţă, Constantin Dumitru i-a confirmat organului că într-adevăr a păşit în locuinţa deţinută de persoana al cărui fecior se afla în carantină şi că nu a avut cunoştiinţă de acest fapt. Mai mult, îngrijorat de posibilul contact indirect şi de urmările acestuia, fostul viceprimar opreşte la casa părintească, aflată la mică distanţă de domiciliul din buletin şi se conformează, intrând în autoizolare.

Izolat prin telefon, Constantin reclamă proasta informare a cetăţenilor privitoare la persoanele aflate în carantină la domiciliu şi totodată lipsa de implicare a autorităţilor locale în gestionarea crizei actuale.

Am analizat foarte bine situaţia, mi-am dat seama că poliţistul putea să aibă dreptate, doar că eu nu am ştiu de faptul că acolo unde am mers să-mi rezolv treaba se află o persoană carantinată. Poate, dacă aş fi ştiut, mi-aş fi amânat problema. Sau poate dacă mecanicul ar fi ştiut că nu are voie să primească vizite, mi-ar fi zis şi aş fi rămas acasă. M-am oprit la casa părinţilor mei, care rămăsese abandonată de când i-am pierdut şi tot acolo sunt de 4-5 zile.”

Dumitru Constantin nu ia situaţia în glumă, însă i se pare ciudată situaţia în care a ajuns. De cinci zile stă în carantină. Cum decurge autoizolarea?

Cum să fie? Vine soţia, îmi lasă pungile cu mâncare la poartă şi pleacă. Mi-am pus un lanţ la uşă să nu am parte de musafiri nedoriţi şi să păţească ce am păţit eu. Mesajul meu este unul de bună credinţă, pentru că punem în pericol viaţa persoanelor sănătoase, a celor care nu s-au întors din ţări străine şi care pot ajunge fără voia lor în carantină sau, mai grav, se pot infecta în urma unor drumuri sau a unor vizite obişnuite. Am colaborat 100% cu toate organele statului, dar este hilară metoda în care s-a întâmplat treaba asta. Cetăţenii trebuie informaţi cu privire la toate aspectele pe care le presupune o asemenea situaţie. De la mijloace de prevenire, până la comportamentul corect şi altele. Persoanele care sunt autoizolate ar trebuie să fie <<semnalizate>>, dacă-mi permiteţi termenul, pentru ca cei care vor să ia contact cu acestea să fie informaţi asupra faptului că în zona respectivă sau că persoana respectivă se află în stare de carantină la domiciliu. Ori la noi, la Pogoanele nu se mişcă nimic. Avem persoane în vârstă, avem oameni care sunt singuri şi care au nevoie de sprijin, însă în Pogoanele viaţa decurge ca şi cum nimic nu s-a întâmplat, iar acest lucru ne poate costa pe toţi care alcătuim acestă comunitate.”

Întrebat cum se comportă autorităţile statului şi administraţia locală în lupta cu Covid-19, Dumitru oftează. În Pogoanele, viaţa cotidiană decurge ca în urmă cu câteva săptămâni.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din Pogoanele întârzie informarea cetăţenilor în timp util. Nu informează populaţia, nu are acţiune de prevenţie şi nici nu se interesează de starea sau nevoile persoanelor vârstnice din oraş. Autoritatea locală trebuie să conştientizeze riscurile la care ne putem expune şi totodată trebuie să dea dovadă de foarte mare atenţie în gestionarea oricărei situaţii. Trebuie să ne implicăm mai mult în această perioadă, iar cei în putere să-i ajutăm pe cei care au nevoie, însă ajutorul nostru trebuie gândit, trebuie făcut cu cap, ca să nu facem mai mult rău, când de fapt noi vrem să facem un bine.”

Deşi poate părea uşor amuzantă situaţia în care a ajuns Constantin Dumitru, realitatea este cruntă şi ne poate costa pe toţi. Lipsa informării sau maniera deficitară în care aleg reprezentanţii statului sau ai administraţiilor locale să gestioneze pandemia poate produce efecte nedorite, în condiţiile în care persoanele sănătoase nu sunt avertizate privitor la posibila expunere la coronavirus în compania unor persoane aflate în carantină la domiciliu.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole