În vederea promovării și conservării patrimoniului imaterial al Geoparcului Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”, Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, organizează în perioada 15 iunie – 19 august 2022 o expoziție etnografică dedicată cămășilor cu altiță de pe teritoriul geoparcului, expoziție desfășurată la Galeriile de Arta Buzău.

România împreună cu Republica Moldova au depus in 2021 dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru înscrierea cămăşii cu altiţă în lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO. La sfârșitul anului 2022, UNESCO urmează să transmită decizia cu privire la acest dosar.

Cămașa cu altiță din Geoparcul Internațional Unesco Ținutul Buzăului
Cămașa cu altiță din Geoparcul Internațional Unesco Ținutul Buzăului

Conform specialiștilor, cămașa încrețită cu ornamentul „altiță creață” și cu râuri pe mânecă cunoaște la Buzău două etape distincte: tipul vechi, cu altiță mică, încreț alb și râuri înguste și tipul mai recent, de cămașă mocănească, o replică a cămășii vechi, dar având elemente de simplificare și reducere în tehnica de cusătură și dimensiuni.

Expoziția CĂMAȘA CU ALTIȚĂ din Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” prezintă cămăși de pe cele 5 văi ale geoparcului, piese unice aflate în colecții private sau în patrimoniul comunelor:

Valea Râmnicului: Comuna Valea Salciei, Mariana Trif (Bisoca), Asociația Zestrea Bisoceană
Valea Slănicului: Amelia Papazissu – Tezaur Uman Viu UNESCO (Beceni), Cecilia Petrescu (Mânzălești), Elena Moroianu (Lopătari), Anișoara Brebeanu (Lopătari)
Valea Sărățelului: Asociația Tradiții pentru Viitor (Scorțoasa)
Valea Bălănesei: Mariana Bălălău (Odăile)
Valea Sibiciului: Cristina Delciza Mareș

Cămașa cu altiță din Geoparcul Internațional Unesco Ținutul Buzăului
Cămașa cu altiță din Geoparcul Internațional Unesco Ținutul Buzăului

În memoria doamnei Adela Petre, care a contribuit prin creațiile sale la fundamentarea Geoparcului „Ținutul Buzăului”, vor fi expuse cămăși cu altiță din colecția lăsată moștenire nepoatei sale, Cristina Delciza Mareș. Născută pe Valea Sibiciului, doamna Adela Petre și-a dedicat viața artei populare, autoritățile române declarând-o în timpul vieții „Tezaur uman viu” UNESCO.

În deschiderea oficială a expoziției, personalități buzoiene au adresat scurte mesaje inaugurale publicului participant:

Cămașa cu altiță din Geoparcul Internațional Unesco Ținutul Buzăului
Cămașa cu altiță din Geoparcul Internațional Unesco Ținutul Buzăului

Petre-Emanoil Neagu, Președintele Consiliului Județean Buzău: Dezvoltarea durabilă a teritoriului Geoparcului Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” și sprijinul administrației publice locale prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară
Doina Ciobanu: Caracteristicile cămășii cu altiță din județul Buzău
Roxana Vișan, muzeograf: Cămașa tradițională de pe Valea Râmnicului
Gheorghe Petcu, sociolog: “Bisoceanca”- Povestea tabloului pictat de Nicolae Grigorescu pentru boierul Menelaș Chircu
Dana Perțescu, consultant: Oportunități de finanțare a afacerilor tradiționale

În cadrul expoziției, publicul larg poate să descopere simboluri ancestrale regăsite pe cămășile tradiționale: linia, cercul, rombul, pătratul, crucea, zig-zagul, stelele, coarnele berbecului sau diverse flori. Fiecare cămașă cu altiță este unică, așa cum este și scrisul de mână. Acest lucru se datorează modelelor cusute pe aceasta, a felului în care ele sunt aranjate pe pânză, fiecare mână punându-și amprenta într-un mod unic și irepetabil.

Cămașa cu altiță din Geoparcul Internațional Unesco Ținutul Buzăului
Cămașa cu altiță din Geoparcul Internațional Unesco Ținutul Buzăului

Instructorul Traian Popescu împreună cu elevii săi au interpretat la instrumente de suflat piese din folclorul specific teritoriului geoparcului. Momentul va pune în valoare atât veşmântul tradiţional bărbătesc, cât şi piese din repertoriul tradiţional buzoian.

Vernisajul expoziției a avut loc în data de 15 iunie 2022, orele 11:00, la Galeriile de Artă Buzău.

Manifestarea este organizată cu prilejul Zilei Universale a Iei. Accesul publicului este liber.

***

Cămaşa, piesă principală a costumului tradiţional, a însoţit românul în toate ipostazele existenţei sale. Pe câmp, la biserică, la horă, la colindat, la nunţi şi înmormântări, cămaşa având nenumărate funcții.

Așa cum se menționează în dosarul de acreditare a cămășii cu altiță, “cămașa încrețită la gât, cu altiță, numită de specialiști cămașă carpatică, este un tip de mărturie vizual-documentară, de înaltă performanță artistică. Desăvârșită de mâna femeilor de la țară, generație după generație, nu doar pentru a-și proteja trupul de intemperii, ci și pentru a comunica oamenilor, printr-un cod vestimentar specific mentalității tradiționale românești, mesaje non-verbale despre status-ul purtătoarelor: de unde vin, ce vârstă, etnie și statut civil au”.

În contextul ruralității tradiționale românești, cămașa cu altiță era percepută ca o cămașă bogat decorată, mai ales la umăr, fiind purtată, de tinerele fete de măritat, de mirese și de femeile căsătorite, în primii ani după nuntă, pentru a fi cât mai frumoase, adică mândre, apelativ des întâlnit în mediile folclorice din spațiul românesc.

***

„Ținutul Buzăului” a primit statutul de Geoparc Internațional UNESCO în aprile 2022, devenind cel de-al doilea geoparc acreditat UNESCO din România inclus în Rețeaua Internațională a Geoparcurilor (GGN), după ”Țara Hațegului”. Lista este compusă din circa 177 de teritorii din 46 de țări, ale căror situri și peisaje de valoare internațională sunt administrate printr-o abordare integrată, ce cuprinde dezvoltarea turistică, educația și conservarea patrimoniului natural și cultural.

Statutul de Geoparc Internațional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător.

„Ținutul Buzăului” este un teritoriu rural din zona submontană a județului Buzău, cu elemente de interes geologic deosebit, înglobează 18 comune, se întinde pe o suprafață de peste 1000 de kilometri pătrați și are o populație de peste 40.000 de locuitori.

Consiliul Județean Buzău, împreună cu Universitatea din București, sunt instituțiile care au inițiat și coordonat acest proiect de dezvoltare încă din anul 2006. În parteneriat cu Asociația ”Ținutul Buzăului” și alte entități, Consiliul Județean contribuie la îndeplinirea tuturor obligațiilor internaționale, supervizează și finanțează activități de management, cercetare, educație și promovare a Geoparcului Internațional UNESCO ”Ținutul Buzăului ”.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ținutul Buzăului a fost constituită în 2008, prin asocierea Consiliului Județean Buzău cu cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului, în scopul realizării în comun a unor proiecte de interes zonal sau local, în vederea funcționării geoparcului ca instrument de dezvoltare durabilă.

Sursă: Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.