În acest an Muzeul Județean Buzău organizează, în parteneriat cu Art Expo (Letonia), Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Institutul Cultural Polonez din București. o serie de activități cu ocazia Zilei Femeii.

Pe data de 3 martie 2022, începând cu ora 11:00, în sala de expoziții temporare de la parterul muzeului, va avea loc vernisajul expoziției internaționale „Katsushika Hokusai and his circle. Masterpieces of Japanese Surimono – Hidden Beauty„. Expoziția, unică din multe puncte de vedere, conține 51 de lucrări de grafică, capodopere ale artei japoneze Surimono, realizate de mari maeștri, precum: Katsushika Hokusai, Totoya Hokkei, Kubo Shunman, Yashima Gakutei, Yanagawa Shigenobu, Ryûryûkyo Shinsai, Katsushika Hokuun, Matora Ōishi, Kitagawa Utamaro, Utagawa Toyohiro și Utagawa Kuninao. De asemenea, sunt prezente două lucrări ale impresioniștilor, deținute de Arsène Alexandre.
Expoziția, curatoriată de Chesauri Vasilii și Alexandru Anghel, oferă posibilitatea de a întâlni surimono-uri originale, de a vedea frumusețea lor aparent ascunsă, precum și tehnicile originale care au fost folosite la crearea lor.

Pe 4 martie 2022, la ora 11:00, va avea loc deschiderea expoziției ”Femei poloneze și românce care au schimbat lumea”, realizată în colaborare cu Institutul Cultural Polonez din București. Protagonistele expoziției sunt femei care au excelat în diverse domenii, unele dintre ele dedicându-și viața luptei împotriva comunismului și fiind reprimate de regimul totalitar. Cele 34 de femei poloneze și românce sunt personalități mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, nelipsind cele care, în ambele țări, reprezintă veritabile simboluri, precum Elisabeta Rizea. Curajoasa țărancă s-a luptat ani la rând cu regimul comunist, în cadrul mișcării de rezistență din Munții Făgăraș, rămânând credincioasă convingerilor sale, în ciuda faptului că a fost închisă și torturată. Printre eroinele poloneze care au luptat împotriva regimului comunist a fost Elżbieta Zawacka, o femeie soldat care a efectuat misiuni speciale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Închisă, ulterior, de comuniști, pentru mai mulți ani, a devenit, după 1989, una dintre primele două femei din Armata Poloneză care au fost avansate la gradul de general. Expoziția va fi montată pe gardul imobilului și va putea fi vizitată până în data de 18 martie 2022;

Pe 8 martie 2022, de la ora 11:00, va avea loc vernisajul expoziției temporare „Panteon3D. Zeități romane feminine„. Expoziția reunește 21 de piese din patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și reprezintă statui din piatră, statuete din bronz, reliefuri votive, aplici și medalioane toate reprezentând zeități feminine romane cum ar fi: Venus, Diana, Minerva, Fortuna, Nemesis sau Medusa. Artefactele expuse provin din Apulum, cel mai întins sit din Dacia Romană, important centru urban și religios al provinciei. Expoziția face parte dintr-un proiect mai larg Pantheon 3D implementat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia care a urmărit valorificarea interdisciplinară a patrimoniului arheologic de epocă romană prin tehnologie modernă cum ar fi scanarea 3D și fotogrammetria, obținându-se o colecție virtuală ce poate fi urmărită online. Expoziția va fi deschisă la sala de expoziții temporare de la etajul II al imobilului, până în data de 15 aprilie 2022.

Vernisajele expozițiilor vor fi transmise live pe paginile de Facebook ale Muzeului Județean Buzău. Intrarea este liberă, în zilele vernisajelor, însă accesul publicului va fi permis cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.