22.1 C
Buzău
vineri, martie 29, 2024

CULTURĂ | 30 noiembrie, Ziua națională a ”Tezaurului uman viu”

Custom ad 1

Ieri, 15 mai 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 120/2023, prin care este instituită „Ziua națională a tezaurului uman viu” cu serbare anuală în data de 30 noiembrie. Programul „Tezaur uman viu” a fost inițiat de UNESCO pentru identificarea și recunoașterea păstrătorilor de tradiții care pot asigura transmiterea nealterată a elementelor de patrimoniu cultural imaterial.

Doamna Amelia Papazissu, „Tezaur uman viu”, la expoziția „Dragobete sau Logodna Păsărilor – motive avimorfe de pe ștergarele din zona etnografică a Buzăului”, organizată cu ocazia evenimentului „Dragobete vs Sf. Valentin” la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, în anul 2022
Doamna Amelia Papazissu, „Tezaur uman viu”, la expoziția „Dragobete sau Logodna Păsărilor – motive avimorfe de pe ștergarele din zona etnografică a Buzăului”, organizată cu ocazia evenimentului „Dragobete vs Sf. Valentin” la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, în anul 2022

În județul Buzău, în cadrul programului „Tezaur uman viu”, începând cu anul 2012, a primit acest titlu regretata Adela Petre, țesătoare în păr de capră, din localitatea Sibiciu. În anul 2013, au primit titlul alte două persoane din județul Buzău: Amelia Papazissu, ţesătoare în păr de capră şi lână, din localitatea Beceni și Mircea Micu, rapsod popular și constructor de instrumente muzicale (cimpoi, bucium, caval, fluier și ocarină), din localitatea Săruleşti. Anul trecut, 2022, o nouă persoană din județul Buzău a primit acest titlu: Balâc Liviu, meșter în realizarea de icoane din lemn.

Pentru mai multe detalii despre program și despre persoanele care au primit titlul de „Tezaur uman viu”, a se vedea secțiunea dedicată de pe site-ul Ministerului Culturii din România.

TEZAURE UMANE VII a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia.

Titlul de TEZAUR UMAN VIU este viager, personal și netransmisibil și se acordă pentru România de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Programul funcționează în baza Ordinului Ministrului Culturii nr. 2491 din 27.11.2009 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU, amendat prin Ordinul Ministrului Culturii privind modificarea OMC nr. 2491/27.11.2009.

Sursă: Muzeul Județean Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente