19.7 C
Buzău
joi, martie 28, 2024

Investiție de 38 de milioane de lei la Spitalul Județean Buzău

Custom ad 1

Consiliul Judeţean Buzău, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean din municipiul Buzău, a reuşit să atragă fonduri europene pentru implementarea unui proiect ce vizează reducerea riscului de infecţii nosocomiale la nivelul unităţii medicale. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, potrivit căruia contribuţia CJ este de 2,7 milioane de lei din valoarea totală a proiectului.

Spitalul Județean Buzău va beneficia de o nouă investiție. Este un proiect aprobat spre finanțare prin PNRR – „Reducerea riscului de infecții nosomiale la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău. Este un proiect esențial pentru reducerea infecțiilor asociate asistenței medicale!“, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Consiliul Judeţean Buzău va implementa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău un nou proiect aprobat spre finanţare prin PNRR- intitulat Reducerea riscului de infecţii nosocomiale la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, valoarea totală a acestui proiect fiind de 38 milioane de lei. Acest proiect are drept scop creşterea calităţii actului medical şi a siguranţei pacienţilor din cadrul S.J.U.Buzău. Acesta constă în achiziţionarea de echipamente şi dotări de ultimă generaţie pentru prevenirea, diagnosticul şi tratarea infecţiilor nosocomiale, precum şi reducerea cazurilor de infecţii asociate asistenţei medicale în interiorul spitalului. Concret, acest proiect are la bază modernizarea izolatoarelor existente la nivelul fiecărei secţii prin transformarea completă atât arhitectural cât şi ca dotare cu aparatură medicală. Fiecare izolator va avea grup propriu sanitar, încăperile vor fi acoperite cu pardoseli, iar pentru pereţi se va folosi tarket, PVC. În ceea ce priveşte partea de dotare, în fiecare izolator, mobilierul va fi schimbat respectiv pat, noptieră, paravan, suport perfuzii, cărucior rufe murare, monitor funcţii vitale, concentrator de oxigen. Pe lângă aceste dotări se vor achiziţiona la nivelul spitalului echipament automat hemoculturi, sistem automat de identificare microbiană, spectrometrie de masă, echipament de incubare medii de cultură capacitate mare, maşini de spălat cu bariere igienice, echipamente de sterilizare de capacitate mare. Siguranţa pacientului, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale este o prioritate pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău„, a declarat Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Buzău.

Proiectul a fost depus anul trecut de reprezentanţii Consiliului Judeţean după ce, în perioada pandemiei, în toată ţara s-a vorbit despre faptul că aceste infecţii nosocomiale nu sunt raportate corect. De exemplu, la Buzău, în 2021, Spitalul Judeţean Buzău a raportat o rată a invectiţiilor nosocomiale de 0,96%. Valoarea a crescut anul următor, ajungând în octombrie 2022 la 1,36%.

Infecţiile nosocomiale există în toate spitalele din lume. Din 2014 când am venit eu la Spitalul Judeţean erau 0,1% infecţii nosocomiale, ceea ce nu e normal. Ideea e că în toata ţara se proceda la fel, media pe România este de 1,51%, iar la nivel european este de 4%. Spitalul a declarat, în luna octombrie, 1,36% infecţii nosocomiale. E clar că trebuie declarate aceste infecţii, nu avem cum să avem de 4 ori mai puţine infecţii faţă de nivelul european„, a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău, la momentul depunerii proiectului.

Camen Scântei, medic epidemiolog şef din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, a subliniat: „Există şi a existat politica de conştientizare a personalului medical, tocmai în ideea în care aceste infecţii trebuie declarate şi monitorizate, trebuie să eliminăm cu totul ideea de a ascunde şi de a băga sub preş. Din punctul nostru de vedere, Spitalul Judeţean Buzău nu a creat niciodată probleme deosebite, noi suntem mult sub media pe ţară, în primele 10 luni ale anului trecut, la 21.515 persoane externate, avem 635 de infecţii, adică 2,95%, faţă de incidenţa 6, cât este acceptat la o unitate spitalicească. Întotdeauna orice infecţie cu caracter de infecţie interioară se supraadaugă unei boli cronice preexistente, care se află într-un episod acut pe altă afecţiune. Oricât de simplă ar fi infecţia sau oricât de prompt ar fi tratamentul, să ridice un risc de gravitate este normal, important este să nu înregistrăm decese, iar din fericire pentru noi, nu am înregistrat această situaţie„.

Spitalul Judeţean Buzău dispune de un număr de 910 paturi spitalizare continuă.

Sursă: bursa.ro

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente