10.4 C
Buzău
joi, martie 28, 2024

Constantin Rusen: ”Am realizat că 4 ani nu sunt suficienți pentru a-mi duce la îndeplinire proiectele propuse pentru comunitate”

Custom ad 1

Primarul PNL al comunei Scutelnici, Constantin Rusen, e fermier de când se știe, iar munca pământului, cu sudoarea propriei frunți, i-a adus, de-a lungul vremii, o stabilitate financiară. Deși putea să continue pe această linie, Constantin Rusen a luat, în urmă cu câțiva ani, una dintre deciziile cele mai importante din viața sa: aceea de a accepta provocarea de a se lupta pentru ca și consătenii săi să aibă parte de condiții mai bune de trai. Și, deși, se află în fruntea comunei de doar doi ani, primele semne ale unui trai civilizat, mai ușor pentru oamenii locului, încep să prindă contur.

Constantin Rusen: ”Am realizat că 4 ani nu sunt suficienți pentru a-mi duce la îndeplinire proiectele propuse pentru comunitate”
Constantin Rusen: ”Am realizat că 4 ani nu sunt suficienți pentru a-mi duce la îndeplinire proiectele propuse pentru comunitate”

În 2016, Constantin Rusen a candidat, pentru prima dată, la Primăria Scutelnici, hotărât să schimbe ceva. Știa, din propria experiență, de câte neajunsuri se lovesc fermierii din zonă, care, de pildă, pentru a obține un document erau nevoiți să facă numeroase drumuri și demersuri la Primărie. Comuna părea încremenită în loc și birocrație, fără a beneficia de vreun proiect care să ușureze viața locuitorilor. De aceea, Constantin Rusen a decis că este timpul să se implice în viața comunității în care trăia. A ratat, atunci, Primăria, la cinci voturi distanță, dar a obținut majoritatea în Consiliul Local. Astfel, a reușit, încet și sigur, să lupte pentru ideile sale, să-și pună în practică proiectele, să se impună pentru a-și atinge scopul: acela de a lucra în folosul oamenilor, pentru oameni.

În 2020, Constantin Rusen a candidat, din nou, și a primit votul locuitorilor comunei care văzuseră cât de important este ca un om să se implice, să aibă idei și proiecte, în fond, să-i pese. Ajuns în fruntea localității, Rusen s-a pus pe treabă.

Am venit la Primărie și nu am dat pe absolut nimeni afară, chiar dacă mulți lucraseră ani buni alături de fostul primar. Doar le-am explicat că lucrurile se vor schimba, iar programul de lucru va fi sfânt. De când am venit, nu mai există cazuri în care cetățenii vin la noi cu diverse probleme și cu documentația completă și să îi mai chemăm și a doua zi” a declarat Constantin Rusen.

În doar doi ani de la preluarea mandatului, Rusen a reușit să finalizeze cadastrarea terenurilor din extravilanul comunei. După finalizarea cadastrului terenurilor din extravilanul comunei, a fost semnat și contractul de finanțare pe fonduri europene pentru realizarea cadastrului terenurilor din intravilan. Asta înseamnă că oamenii au intrat sau vor intra curând în posesia titlurilor de proprietate pe terenurile pe care le dețin, fără a-i costa un leu. Totul s-a rezolvat prin implicarea primarului liberal și prin atragerea de către acesta, și de echipa sa, a fondurilor europene.

Totodată, ținând cont de recomandările de a se renunța la combustibilul solid, Constantin Rusen a reușit să întocmească un proiect în acest sens, cu toate avizele necesare pentru alimentarea cu gaz a comunei. Proiectul este unul complet având inclusiv avizul de branșare la rețea, în acest moment așteptându-se doar finanțarea. Date fiind, însă, vremurile și actualele prețuri la gazele naturale, primarul din Scutelnici nu mai este atât de convins că aducerea gazului în comună ar fi rentabilă pentru localnici.

Din punct de vedere economic nu mai știu dacă este eficient acum de când cu războiul acesta și cu creșterea prețului. Noi avem toate avizele, absolut tot de la traversări, subtraversări până la avizul de conectare la rețea. Tot ce ne mai trebuie este finanțarea” spune Rusen.

O altă prioritate a lui Constantin Rusen este educația. Drept dovadă că reabilitarea școlii din Scutelnici, demarată în anul 2009, a fost finalizată în mandatul lui Rusen. Acum, copiii din comună au parte de condiții normale în care să învețe, asemenea elevilor de la școlile din orașe.

Reabilitarea școlii a început în 2009, iar în 2016 era undeva la 30%. Cu ajutorul majorității pe care am avut-o în Consiliul Local, în mandatul 2016-2020 am reușit să redirecționăm fondurile pentru finalizarea acesteia, iar în acest mandat am reușit să o dotăm cu toate cele necesare. Pe perioada pandemiei am achiziționat tablete pentru toți copiii, laptopuri pentru toate cadrele didactice, internet în fiecare clasă, table inteligente. Am pus la punct, totodată, un proiect european pentru tot ceea ce înseamnă igiena copiilor și combaterea virusurilor. Nu în ultimul rând, am reușit să facem la școala din Scutelnici un teren sintetic pentru desfășurarea orelor de sport”, spune primarul PNL.

O altă realizare este reabilitarea clădirii Primăriei, dar și a acoperișului singurului bloc de locuințe din comună, unde locuiesc familii tinere și funcționari ai Primăriei.

În toată comuna au fost modernizate stațiile de autobuz, iar în satul Lipănescu s-a reușit conservarea fostei școli pe care administrația locală intenționează să o transforme într-un centru de zi, pentru ca oamenii din comună să aibă unde-și petrece timpul liber.

De asemenea, a fost reabilitat Căminul Cultural din satul Brăgăreasa, iar pentru cel din Scutelnici au fost depuse solicitări pentru un proiect de eficientizare energetică pe Fondul de Mediu, urmând ca și acesta să fie reabilitat.

Sănătatea locuitorilor din Scutelnici este o altă grijă a primarului PNL, Constantin Rusen. Așa se face că autoritățile locale au achiziționat un teren în centrul comunei, l-au trecut în proprietatea publică și au întocmit un proiect pentru realizarea unui dispensar medical modern, proiect care a fost depus la Compania Națională pentru Investiții. Proiectul prevede cabinete medicale de medicină generală, pediatrie, stomatologie, farmacie, dar și locuință de serviciu pentru a atrage un cadru medical care să rămână în comună, pentru a putea oferi tot timpul asistență medicală oamenilor din zonă. În prezent, la Scutelnici funcționează un cabinet al unui medic de familie care își desfășoară activitatea într-un spațiu închiriat.

O mare provocare pentru primarul din Scutelnici o reprezintă drumurile din comună, care trebuie urgent modernizate și pentru care a obținut deja aprobarea, prin ordin de ministru, a sumei de 12 milioane de lei, din care se vor asfalta 6,3 kilometri de drumuri. Aceasta, în condițiile în care din totalul de 38 de kilometri de drumuri comunale, în prezent, există asfalt pe maxim 3 kilometri.

Marea dorință a primarului liberal din Scutelnici este înființarea rețelei de apă și canalizare. Proiectele sunt întocmite și prevăd realizarea unui foraj la Scutelnici, stație de tratare a apelor uzate, depozite de apă și stații de repompare în satele comunei. Însă, până acum, programele naționale sau europene au vizat doar extinderea rețelelor de apă și canalizare, nu și înființarea lor.

Da, voi candida pentru un nou mandat, pentru că am realizat că 4 ani nu sunt suficienți pentru a-mi duce la îndeplinire proiectele propuse pentru comunitate. Dacă nu am reușit să aduc, până acum, apă și canalizare, consider că nu mi-am dus la bun sfârșit misiunea pentru care oamenii m-au responsabilizat, votându-mă. De accea, sunt mai hotărât ca oricând, pentru că localnicii din Scutelnici chiar au nevoie și merită un trai mai bun, o viață mai ușoară”, mai spune primarul liberal.

Sursă: PNL Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente