13.1 C
Buzău
joi, martie 28, 2024

ACTUALITATE | Lucrări finalizate la Centrul Muzeal I. C. Brătianu

Custom ad 1

S-au încheiat lucrările de reabilitare ale clădirii fostului Spital I.C. Brătianu din municipiul Buzău, în prezent Centrul Muzeal I. C. Brătianu. În cursul zilei a fost efectuată recepția la finalizarea lucrărilor pentru investiţia „Restaurarea, conservarea și modernizarea imobilului situat în municipiul Buzău, B-dul Nicolae Bălcescu, nr. 40, în vederea înființării Centrului muzeal I.C. Brătianu”. Investiţia a fost finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Urmează amenajarea sălilor de expoziție, dotarea cu mobilier și amenajarea grădinii publice.

Centrul Muzeal I. C. Brătianu
Centrul Muzeal I. C. Brătianu

În construcţia care se află în prezent în patrimoniul Consiliului Judeţean, a funcționat Spitalul I. C. Brătianu însă, după 1990, spitalul și-a închis porțile fiind, pentru mulți ani, în pragul demolării. Faptul că a fost clasificată ca fiind monument istoric a salvat-o de la demolare și, după o lungă perioadă în care a fost pe cale de a primi mai multe destinații, actuala conducere a Consiliului Judeţean a identificat modalitatea ca aceasta să fie reabilitată cu fonduri europene, cu obligativitatea transformării acesteia într-un Centru Muzeal.

Centrul Muzeal I. C. Brătianu
Centrul Muzeal I. C. Brătianu

Investiţia a fost finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 şi a fost începută în mod oficial la data de 26.07.2019, atunci când a fost emis Ordinul de începere a lucrărilor. Valoarea fondurilor europene obţinute pentru reabilitarea clădirii a fost de 3,6 milioane de euro, restul co-finanţării fiind suportată din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Buzău. Valoarea inițială a Contractul de finanţare încheiat în 2018 a fost de 11.077.22,34, însă până la finalizarea lucrărilor din acest an a lucrărilor, valoarea a crescut la suma de 14.801.187, din cauza creşterii prețurilor.

Centrul Muzeal I. C. Brătianu
Centrul Muzeal I. C. Brătianu

Clădirea este gata doar fizic, urmează să achiziţionăm mobilierul, să obţinem nişte avize şi abia apoi vom putea începe să organizăm aici diverse activităţi. Clădirea are şi o curte generoasă în care va fi amenajată o grădină publică ce va fi redată cetăţenilor. Cred că e un lucru foarte bun pentru că oricât de îndestulătoare ar fi bugetele noastre, fără banii europeni nu ne-am putea descurca. Clădirea se află în administrarea Consiliului Judeţean dar va fi predată Muzeului Judeţean Buzău„, a declarat Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, care a luat parte la recepția la finalizarea lucrărilor de la Centrul Muzeal I. C. Brătianu.

Sursă foto: Petre Emanoil Neagu

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente