6.6 C
Buzău
joi, martie 28, 2024

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău | Măsurile dispuse pe perioada caniculară

Custom ad 1

În contextul zilelor caniculare anunțate de meteorologi, care prognozează până duminică temperaturi de până la 37 de grade Celsius la umbră și depășirea pragului critic de confort termic de 80 de unități, prefectul județului Buzău, Daniel – Marian Țiclea, a convocat, astăzi, o ședință extraordinară de lucru a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău.

În cadrul întrunirii s-a decis convocarea în ședințe extraordinare a Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență până joi, 21.07.2022, la ora 16:00, pentru a fi analizate situația operativă, măsurile și acțiunile specifice prevenirii, combaterii și gestionării efectelor cauzate de creșterile de temperatură, precum și dispunerea măsurilor în consecință care să vizeze următoarele aspecte:
– identificarea grupurilor populaționale care prezintă un risc crescut de evoluție nefavorabilă a stării de sănătate în perioada caniculară;
– verificarea calității apei potabile distribuite populației prin sistemul de alimentare, surse locale, fântâni, cu aplicarea măsurilor de curățare, decolmatare și dezinfecție după caz;
– asigurarea cantităților de apă potabilă și menajeră necesare populației și pentru adăparea animalelor din gospodării;
– operaționalizarea punctelor de prim ajutor și a punctelor de distribuție a apei potabile;
– desfășurarea de controale de prevenire și stingere a incendiilor la nivelul zonelor forestiere, precum și la nivelul localităților și operatorilor economici deținători de culturi agricole;
– verificarea operaționalității mijloacelor și tehnicilor de apărare împotriva incendiilor;
– instituirea serviciului de permanență la toate primăriile, cu personal corespunzător, la primirea atenționărilor privind iminența producerii unor situații de urgență.

În cadrul CJSU, s-a mai decis ca societatea Compania de Apă Buzău să monitorizeze permanent calitatea apei potabile, să asigure funcţionarea continuă a sistemului centralizat de alimentare cu apă potabilă şi necesarul de apă, în zonele unde aceasta operează.

Garda Forestieră Județeană Buzău va comunica tuturor administratorilor de fond forestier obligativitatea monitorizării permanente a zonelor forestiere și în special a celor frecventate de turiști, în scopul prevenirii apariției unor situații de urgență.

Direcția Silvică Buzău va pune în aplicare planurile de alarmare şi mobilizare a forţelor şi mijloacelor de stingere a incendiilor de pădure şi colaborarea cu administraţiile publice locale şi serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă pentru intervenţie în cazul producerii unor astfel de evenimente.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Buzău va efectua controale în zonele în care au loc incendii de mirişti, stufăriș, tufărişuri sau vegetaţie ierboasă şi va aplica sancţiuni contravenţionale stabilite conform prevederilor art. 96, alin. 1, pct. 9 din O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.

Direcţia de Sănătate Publică a Județului Buzău va difuza prin mijloace mass-media locale recomandări generale pentru populație în scopul prevenirii afecțiunilor datorate caniculei, cât și recomandări specifice pentru populația vârstnică și cu afecțiuni cronice și va colabora permanent cu reprezentanții primăriilor municipiilor, orașelor și comunelor din județul Buzău, privind implementarea măsurilor stabilite în caz de caniculă.

Serviciul de Ambulanță Județean Buzău va activa Planul de intervenție în perioadele de caniculă – stabilirea persoanelor responsabile, suplimentarea personalului şi a numărului de ambulanțe.

De menționat, că în perioada caniculară vor funcționa centre de prim ajutor pentru persoanele afectate de caniculă în fiecare punct farmaceutic din județ, dar și în următoarele puncte amenajate în orașele Buzău, Rm. Sărat, Nehoiu, Pogoanele și Pătârlagele:
– municipiul Buzău: Primărie, Piața Crâng, Cabinet Euro Optic (cartier Dorobanți), Piața Centrală
– Râmnicu Sărat: Parcul din Piața Centrală
– Pogoanele: Primărie
– Nehoiu: Primărie, Casa de Cultură
– Pătârlagele: Primărie

Sursă: Instituția Prefectului – Județul Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente