La sfârșit de an școlar, Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău organizează vineri, 24 iunie, de la ora 13.00, lansarea cărții „Costache Moglan (1815-1874)”, semnată Liviu-Octavian Rogoz.

Născut în satul Beciu, apropiat de Grabicina, Costache Moglan, elev al lui Dionisie Romano, a fost ales de către locuitorii județului Buzău să-i reprezinte ca deputat în Divanul ad-hoc al Țării Românești, la alegerile din 16 septembrie 1857. În Divan, țăranul de pe dealurile Scorțoasei a știut să pună bine problema țăranilor în fața arendașilor, dar și să susțină Unirea Principatelor. Mai târziu, Moglan s-a așezat în fruntea țăranilor satului său la 1866, atunci când în țară au avut loc răscoale în urma abdicării forțate a lui Alexandru Ioan Cuza.
Cartea semnată de Liviu-Octavian Rogoz arată cum Costache Moglan, un băiețaș sărman, argat la vite, a devenit deputat în Divanul ad-hoc și „un simbol al județului Buzău, asemănător lui Ioan Roată din Vrancea”.

A doua parte a evenimentului va fi dedicată Ioanei Cîmpeanu, o tânără speranță în peisajul literar buzoian. Elevă a Şcolii Gimnaziale „George E. Palade” din Buzău, tânăra scriitoare, despre care celebrul Pavel Coruț a spus „Ioana este autoarea tresăririi mele din starea psihică negativă”, se află deja la al doilea roman. Ioana Câmpeanu va fi prezentată de scriitorul Titi Damian, cel care a lecturat în premieră cel mai recent roman scris de tânăra buzoiancă.

Sursă: Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.