17.7 C
Buzău
joi, martie 28, 2024

AUDIO | Legea care iartă! Sporurile ilegale acordate angajaților a 17 primării au şanse mici pentru a fi recuperate

Custom ad 1

Bugetarii de la țară sunt stresați, muncesc mult și în condiții periculoase, motiv pentru care au primit sporuri pe măsură la salariu. Cel puțin asta reiese din documentele ve­rificate în anul 2020 de către auditorii Curții de Conturi Buzău, documente asumate de primarii a 17 comune buzoiene. Datele au fost făcute publice în urmă cu puţin timp, iar banii au mici șanse să fie returnați de angajații care i-au încasat, în mare parte primari, viceprimari şi secretari de comună.

Curtea de Conturi Buzău a făcut public raportul privind finanțele publice locale, în urma acțiunilor de audit și control, derulate în 2021, vizând activitatea financiară din 2020. O analiză a perioadei 2018-2020, pe principalele categorii de cheltuieli publice, arată: ”o evoluție în creștere a cheltuielilor de personal, a cheltuielilor cu bunuri și servicii și cu finanțarea din fonduri europene nerambursabile concomitent cu o scădere față de anul 2019 a cheltuielilor de capital, cheltuielilor cu asistența social și subvenții”.

Că autoritățile publice locale nu sunt cei mai buni administratori de bugete, o arată concluziile finale ale raportului publicat la începtului anului 2022 de către Curtea de Conturi, instituţie care controlează ciclic, din doi în doi ani, primăriile din judeţ.

Cheltuielile salariale au fost asigurate indiferent de context, chiar dacă vobim de pandemie. În privința cheltuielilor de personal, se observă și cele mai multe măsuri de recuperare dispuse, după ce controlorii Curții de Conturi au constatat salarii peste nivelul permis de lege, sporuri, premii și alte drepturi acordate eronat. Valoarea prejudiciilor este de aproape 1,7 milioane de lei, bani care urmează să fie recuperați de la salariații care au primit sume necuvenite. Pe administrații locale, clasamentul plăților salariale ilegale arată astfel:

UATC Țintești ( 524.000 lei), UATC Vadu-Pașii (247.000 lei), UATC Săhăteni (160.000 lei), UATC Tisău (158.000 lei), UATC Mânzălești (128.000 lei), UATC Vintilă Vodă (129.000 lei), UATC Lopătari (69.000 lei), UATC Năeni (63.000 lei), UATC Puiești (60.000 lei), UATC Brăești (37.000 lei), UATC Padina (35.000 lei), UATC Florica (21.000 lei), UAT Nehoiu (15.000 lei), UATC Calvini (14.000 lei), UATC Siriu (14.000 lei), UATC Racovițeni (5.000 lei) UATC Colți (3.000 lei) şi UATC Zărnești (9.000 lei).

Raportul Curții de Conturi mai arată că prejudiciile în cazul plăților salariale au fost create prin:

· plata fără bază legală către primar și/sau viceprimar a unor sporuri sau adaosuri salariale (vouchere de vacanță, indemnizație de hrană, spor pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene);

· în cazul unor salariați, nivelul veniturilor salariale lunare a depășit nivelul indemnizației lunare a viceprimarului orașului/ comunei, prin acordarea unor sporuri sau adaosuri salariale (spor pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, spor pentru condiții vătămătoare de muncă, spor pentru efectuarea de operațiuni în registrul electoral, spor de control financiar preventiv, indemnizație de hrană, etc.);

· stabilirea eronată a indemnizațiilor lunare de încadrare ale primarului și viceprimarului;

· premii de excelență pentru complexitatea activităților desfășurate în cadrul entității sau sume de bani cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

PSD | ŢINTEŞTI. În 2020, aproape 8% din bugetul comunei l-au reprezentat plăţile ilegale către propriii angajaţi

Am încercat să luăm legătura cu mai mulţi dintre conducătorii unităţilor administrativ teritoriale, care au făcut subiectul celui mai recent raport al Curţii de Conturi. Primul a fost Aurel Stoica, social-democratul care ocupă funcţia de primar al comunei Ţinteşti. Prejudiciul în cazul instituţiei pe care o conduce se ridică la 524.000 de lei, adică puţin sub 5 miliarde şi 250 de milioane de lei vechi.

PNL | VADU PAŞII. Domeniul Firon. Transparenţa publică, o necunoscută cu iz penal, întinsă pe mai multe mandate

Am trecut apoi în nordul municipiului, mai precis la Vadu Paşii, comună care este controlată de ani buni de liberalul Gheorghe Firon, un edil asupra căruia planează foarte multe acuzaţii. Una atipică însă, care are legătură cu fapte de violenţă gravă, după ce a fost surprins de un activist civic sărbătorindu-şi onomastica în primăria din localitate, când restricţiile din pandemie erau în floare.

Este cunoscut faptul că Firon nu are o relaţie foarte bună cu reprezentanţii presei care nu se află pe ștatele primăriei din localitate. Ca de obicei, telefonul primarului a sunat în gol şi la a doua încercare. Unitatea Administrativ Teritorială Comunală din Vadu Paşii este a doua în ierarhia Curţii de Conturi, cu 247.000 de lei prejudiciu, bani care au ajuns ilegal în buzunarele celor care alcătuiesc aparatul administrativ.

PRO ROMÂNIA | PUIEŞTI. Între șantajul mediatic şi lege. Primăria, printre singurele care a dispus recuperarea sumelor

Primăria Puiești a fost următoarea pe listă, cu 60.000 de lei, bani daţi către doi funcţionari din aparatul administrativ în urma implementării unor proiecte europene. Primarul Rodica Bârlă, numărul 1 pe lista partidului PRO România în comună, se află printre puţinii conducători din lista de aproape 20 de primării care nu doar că nu a contestat raportul Curţii de Conturi, ba chiar a reuşit să recupereze o parte din prejudiciu.

PMP | NĂENI. Driblinguri şi eschive în faţa inevitabilului

Ultimul contactat a fost viceprimarul liberal al comunei Năeni, Viorel Vasile Manolache. Într-o comună condusă de Nicolae Burducea Petrini, fost viceprimar, reprezentant al Partidului Mişcarea Populară, legile privind administraţia sau libertatea presei au carenţe. În faţa unor întrebări simple, viceprimarul localităţii din Năeni ne-a îndemnat să cerem o opinie în scris.

USR | Surprinzătorul exemplu de bună practică. Transparenţa decizională, literă de lege în Lopătari

Într-o situaţia similară se află şi Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari. Alesul din localitate reprezintă partidul USR şi a demarat încă din urmă cu ceva timp o acţiune în instanţă împotriva fostului primar, în vederea recuperării prejudiciului.

Privind prin practica anilor anteriori, un procentaj infim din sumele acordate ilegal, din banii cetăţenilor, pentru salarii crescute nejustificat şi mai grav, fără temei legal funcţionarilor sau conducătorilor din comunităţile buzoiene, au fost recuperate

 

 

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente