10.4 C
Buzău
joi, martie 28, 2024

FOTO | Trenul Regal a poposit astăzi în Gara Buzău, cu ocazia Zilei Regale

Custom ad 1

Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia, au sărbătorit ziua de 10 Mai (Ziua Regală și Ziua Independenței Naționale) alături de locuitorii a patru județe prin care Trenul Regal a făcut o călătorie simbolică: Ploiești, Buzău, Brăila și Galați. A plecat din Gara Băneasa astăzi, în jurul orei 11, prima oprire a avut loc în Ploiești, a doua la Buzău, ultimele două opriri fiind la Brăila și Galați.

Trenul Regal a oprit astăzi în Gara Buzău în jurul prânzului, unde a fost întâmpinat de oficialități locale, dar și de o mulțime de spectatori curioși. Nu se întâmplă în fiecare zi să putem vedea Trenul Regal, folosit în prezent de către Familia Regală, care a intrat în folosință în anul 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari.

VEZI GALERIA FOTO COMPLETĂ AICI

Trenul a fost fabricat în Italia la solicitarea statului român, la uzinele Ernesto Breda – Construzioni Meccaniche Milano, din 1926 până în 1928. El a fost livrat României și a intrat în serviciul Casei Regale la un an după trecerea la cele veșnice a Regelui Ferdinand. Actualul Tren Regal a purtat pașii Reginei Maria, Reginei-Mamă Elena și Regelui Carol al II-lea în diverse comunități din țară și în călătoriile lor din străinătate, cu ocazia vizitelor de Stat. Trenul a adus pe Regina-Mamă Elena în țară, în anul 1940, când s-a întors din exil. Regele Mihai a călătorit mult cu Trenul Regal în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Regele Mihai și Regina-Mamă au vizitat Chișinăul, călătorind cu Trenul Regal. Tot Trenul Regal este cel care a purtat Familia Regală pe tragicul drum al exilului, în ianuarie 1948.

Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principesa Sofia
Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principesa Sofia

La cei 94 de ani ai lui, Trenul Regal român este probabil cel mai vechi tren regal în funcțiune din lume. De la punerea sa pe calea ferată, Trenul Regal al României a parcurs mii de kilometri, purtând pașii regilor și reginelor, ai Familiei Regale, precum și ai liderilor politici români, europeni și americani, din anii 1948-1989. Istoria României cuprinde o mulțime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal.

După anul 2012, el a redevenit un mijloc de a face legătura între Coroană și comunitățile locale, dar și un simbol al statului român.

Trenul este compus din cinci vagoane: Vagonul Sufragerie, Vagonul Majestății Sale, Vagonul Musafirilor Regali, Vagonul Invitaților și Vagonul Casei Majestății Sale. Lor li se adaugă, atunci când au loc Funeralii Regale, Vagonul Funerar.

Vagonul Sufragerie este compus din două spații: sufrageria propriu-zisă, cu o masă de 24 de persoane și salonul cu 12 fotolii. Sufrageria este folosită pentru prânzuri, dineuri sau invitații la ceai. Salonul este folosit pentru primiri sau pentru întruniri.

Alteța Sa Regală Principele Radu, în Trenul Regal
Alteța Sa Regală Principele Radu, în Trenul Regal

Cu actualul Tren Regal, așadar, au călătorit patru generații ale Familiei Regale: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai și Majestatea Sa Margareta. Nu au călătorit niciodată cu acest tren Regele Ferdinand I și Regina Ana.

Trenul Regal se află în al zecelea deceniul al existenței sale, este bine păstrat, are rezistență și o remarcabilă calitate tehnică și continuă să fie unul dintre cele mai puternice simboluri ale Statului român. Toate drumurile lui sunt emoționante și dătătoare de mândrie. Călătorii trenului, Familia Regală și musafirii ei, precum și locuitorii orașelor, prezenți în gări pentru a spune bun venit, păstrează amintirea acelor clipe pentru totdeauna.

Prefectul Județului Buzău, Daniel Țiclea
Prefectul Județului Buzău, Daniel Țiclea

La evenimentul de astăzi a luat parte și Prefectul Județului Buzău, Daniel Țiclea care a declarat, cu această ocazie: ”De Ziua Regalității, astăzi, pe 10 mai, am avut onoarea, alături de peste 500 de buzoieni, de a-i primi la Buzău pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Alteța Sa Regală Principele Radu și pe Alteța Sa Regală Principesa Sofia. Am putut vedea ce înseamnă cu adevărat să fii distins, ce înseamnă delicatețea, bunul simț, rafinamentul. Monarhia a avut un rol esențial în dezvoltarea statului român. În decursul celor 81 de ani ai Dinastiei Regale Române, s-a pus piatra de temelie a României moderne, o Românie demnă și independentă, iar în această perioadă, țara s-a și dezvoltat economic, social, cultural și militar. Am credința că, în continuare, reprezentanții Casei Regale vor fi alături de români și că vor promova, în lume, valorile naționale. Astăzi, de Ziua Regalității, transmit respectul meu reprezentanților Casei Regale!

Sursă: Familia Regală a României

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente