INTERVIU | Mușcăturile de căpușe, un subiect de actualitate în fiecare primăvară

0
90

Vremea caldă din ultimele zile a dus la înmulţirea căpuşelor. Este avertismentul medicilor pentru acest sezon. Ni se recomandă să fim prudenţi atunci când ieşim la plimbare, în parc sau la iarbă verde.

Dna dr. Cristina Răduţă, medic specialist în cadrul secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, a acceptat să ne vorbească despre cum putem preveni și trata muşcătura de căpuşă şi despre măsurile de protecţie pe care le putem lua împotriva acestor paraziţi.

Cristina Răduţă, medic specialist în cadrul secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău
Cristina Răduţă, medic specialist în cadrul secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău

Având în vedere că a fost minivacanţa de Paşte, la secţia Boli Infecţioase, au apărut cazuri de persoane muşcate de căpuşe?
Dr. Cristina Răduţă: „Într-adevăr, adresabilitatea în această perioadă a crescut comparativ cu cele două, trei săptămâni anterioare, pentru că trebuie să precizez faptul că prima muşcătură de căpuşă am avut-o în urmă cu aproape o lună, deşi, paradoxal, temperaturile erau destul de scăzute. Într-adevăr, adresabilitatea a crescut, atât în rândul copiilor, cât şi în rândul adulţilor.

Ce ar trebui să facă un părinte atunci când copilul este muşcat de căpuşă? Unde trebuie să se adreseze mai întâi?
Dr. Cristina Răduţă: „Vorbim în primul rând de metode profilactice şi încercăm pe cât posibil să scădem riscul de contact cu această vietate şi atunci vorbim de echipament corespunzător. Dacă ştim că mergem în zone care sunt cu vegetaţie multă sau în pădure, atunci vorbim de vestimentaţie potrivită şi aici vorbim de haine deschise la culoare, pentru a putea observa căpuşa, de preferat cu mânecă lungă, după care, odată ajunşi acasă, dezbrăcăm hainele şi observăm dacă nu cumva avem ataşat pe tegument căpuşa. Din momentul în care am observat căpuşa, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să nu încercăm să extragem corpul căpuşei la domiciliu, prin diverse metode mai mult sau mai puţin care sunt virale – mă refer la ideea de media – şi atunci ne prezentăm la prima cameră de gardă pentru a se extrage prin servicul de chirurgie corpul căpuşei, după care următoarea oprire este la camera de gardă Boli Infecţioase unde, pacientul sau părintele va primi indicaţii cu privire la conduita ulterioară. Ideal este ca prezentarea să se facă în primele 24 de ore. Dacă ne aflăm în acest scenariu, vom primi profilaxie pentru muşcătura de căpuşă, care este conform protocolului naţional: la adult vorbim de doxiciclină, 2 comprimate în doză unică, iar la copilul cu vârsta peste 8 ani, discutăm tot de această doxiciclină, iar la copilul până în 8 ani, se administrează amoxicilină, repartizată în 3 doze, cât să facem doza profilactică sau dacă copilul manifestă alergie la betalactamine atunci vorbim de klaritomicină. Odată rezolvat acest aspect, atât adultului cât şi copilului trebuie să îi explicăm ce are el de făcut în următoarele săptămâni. Trebuie să monitorizeze foarte bine locul muşcăturii şi le arătăm la ce trebuie să fie receptive, nu neapărat să se panicheze, numim un tip de erupţie, eritem în ţintă, şi atunci dacă acest lucru se produce în jurul muşcăturii de căpuşă, atunci ei trebuie să se prezinte din nou la camera de gardă Boli Infecţioase şi transformăm această profilaxie într-un tratament şi bineînţeles că recoltăm şi serologiile de rigoare. Recomandat este să nu încercăm să extragem corpul căpuşei la domiciliu și să ne prezentăm cât mai repede cu putinţă la prima cameră de gardă.

Vă aşteptaţi ca numărul prezentărilor să crească în perioada următoare?
Dr. Cristina Răduţă: „Cu siguranţă, având în vedere şi temperaturile care vor mai creşte, dar și pentru că sezonul de vacanţă este destul de apropiat. Având în vedere trendul din ultima perioadă, cu siguranţă numărul prezentărilor va crește.

Câte cazuri s-au înregistrat până la acest moment?
Dr. Cristina Răduţă: „Până la acest moment, avem un număr de 15 cazuri, inclusiv cu acele două cazuri care au fost în urmă cu vreo trei săptămâni. Este vorba și de copii, şi de adulţi, ponderea fiind 70% copii, 30% adulţi.

În ultimele cinci zile, la UPU-SMURD s-au prezentat opt persoane care au fost muşcate de căpuşe şi cadrele medicale se așteaptă că numărul prezentărilor să crească în perioada următoare.

Sursă: Spitalul Județean de Urgență Buzău

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.