Nimic nu rămâne fără consecințe.

Am pledat la unison pentru izolarea economică a Rusiei, adică pentru stoparea fluxului de bani dinspre UE spre Rusia astfel încât Putin să nu-și mai poată finanța războiul în Ucraina. Dar oamenii sunt îngrijorați că, odată cu războiul din Ucraina, vom avea probleme în aprovizionarea cu cereale și cu benzina și motorina folosite în agricultură.

I-am cerut ministrului Agriculturii să ne spună dacă avem o strategie de aprovizionare, producție și export pentru fermieri și dacă suntem pregătiți pentru a depozita cantități considerabile de cereale pe teritoriul nostru. Mai mult decât atât, în urma problemelor de la Azo Mureș, în România nu prea mai există producție de îngrășăminte și știm că gazul este principala materie primă folosită în producția de îngrășăminte.

Toate aceste probleme pun presiune pe fermieri și agricultura românească.

Ce va face România pentru a preîntâmpina o criză alimentară? România va avea o presiune considerabilă în viitorul apropiat. Suntem al doilea cel mai mare furnizor de cereale din UE după Franța. Suntem obligați să avem o strategie pentru producția de cereale din acest an agricol și următorii.

Avem capacitatea de a furniza cereale nouă și Europei astfel încât să evităm o criză alimentară? Cifrele producției record de cereale de anul trecut nu trebuie să ne liniștească. Fiecare an agricol este diferit. Acum, vedem că am avut parte de o iarnă uscată. Are ministerul în vedere o strategie pentru investiția în irigații? Dacă vom fi loviți de o secetă, ne vom pierde locul de top din exportatorii de cereale ai Europei. Nu putem sta la mila vremii.

Ministrul agriculturii trebuie să vină să spună clar Parlamentului dacă avem capacitatea de a face față unei crize alimentare, dacă avem capacitatea de a sprijini fermierii în acest sezon și care este strategia ministerului Agriculturii pentru criza anunțată în perioada următoare.

Mai ales în partea de sud-est a României, am constatat că există constant riscul secetei pedologice. Seceta pedologică este o calamitate naturală, iar ea nu este încadrată astfel în legislația noastră. De aceea, mă consult cu fermierii din județul Buzău când fac aceste apeluri către Guvern. Ei sunt îngrijorați că vor fi singuri în lupta cu o viitoare criză alimentară și a carburanților.

Să ne gândim bine că efectele acestui război vor fi resimțite în lanț și trebuie să întâi de toate trebuie să protejăm sectorul producătorilor. Fermierii sunt printre primii care vor simți presiunea produsă de criza generată de război.

Gabriel Avrămescu, deputat
Președinte PNL Buzău

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.