vineri, aprilie 19, 2024

ACTUALITATE | Vot pozitiv pentru Ținutul Buzăului, în Consiliul UNESCO

Custom ad 1

Geoparcul Ținutul Buzăului are 1035,9 kmp și înseamnă conservarea, promovarea și valorificarea cadrului natural al celor 18 comune, patrimoniul cultural și istoric al acestora, dar mai ales dezvoltarea sustenabilă a fiecărei zone în parte. Geoparcul Ținutul Buzăului este coordonat de președintele Petre Emanoil Neagu și de către specialiștii în turism de la Consiliul Județean Buzău și voluntarii Asociației Ținutul Buzăului în colaborare cu profesorii Universității București, care au făcut eforturi susținute în decursul acestui an pentru concretizarea acestui proiect.

Ținutul Buzăului a primit astăzi (n.r. 9 decembrie) un vot pozitiv în Consiliul UNESCO, ceea ce înseamnă că suntem recomandați să devenim Geoparc Global UNESCO în 2022! Rezultatele muncii în echipă încep să se vadă și sunt mândru că Ținutul Buzăului va primi recunoașterea internațională pe care o merită!”, scria președintele Consiliului Județean Buzău într-o postare pe Facebook.

Ținutul Buzăului se dorește a fi un teritoriu de dezvoltare sustenabilă al județului Buzău, având ca scop dezvoltarea, promovarea și valorificarea elementelor naturale din zonă, precum și a valorilor din patrimoniul cultural și istoric. Proiect inițiat în anul 2007 de Consiliul Județean Buzău și de Universitatea București, Ținutul Buzăului include o zonă rurală care aparține, din punct de vedere administrativ, de 18 comune situate în partea de nord – vest a județului, în zona de deal și de munte: Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mânzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Voda și Beceni.

În această zonă, denumită generic ”Ținutul Buzăului” locuiesc aproximativ 45.000 de oameni, fiind cunoscută, printre altele, pentru Vulcanii Noroioși, Complexul de la Meledic, Focul viu de la Lopătari, chihlimbarul de la Colți, mănăstirile de la Rătești, Poiana Mărului, Găvanu și Berca, așezările rupestre din zona Colți – Aluniș – Nucu – Bozioru – Brăești, rezervația naturală Pădurea Lacurile din Bisoca.

În primăvară va avea loc votul boardului UNESCO, care reprezintă ultimul pas și care se bazează pe recomandarea dată astăzi de Consiliul UNESCO. Ne mai despart doar câteva luni de votul final, care va fi cu siguranță unul pozitiv!” a mai precizat Petre Emanoil Neagu.

În cursul anului trecut, grație eforturilor susținute depuse de Consiliul Județean Buzău și de președintele Petre Emanoil Neagu, a fost demarat procesul de atestare a Geoparcului Ținutul Buzăului, ca Geoparc global UNESCO, iar pe în luna septembrie a acestui an raportorii UNESCO au vizitat zona, aceștia având sarcina de a evalua geoparcul pentru a stabili dacă îndeplinește toate condițiile necesare.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole